Монетний двір відзначає 20-річний ювілей (інфографіка, відео)

23 квітня 2018 року Монетний двір відзначає свій 20-річний ювілей.

Підприємство є структурним підрозділом Банкнотно-монетного двору Національного банку України та здійснює карбування монет і виготовлення державних нагород.

Власне монетне виробництво в Україні створено в 1998 році. Підрядником будівництва був Австрійський монетний двір.

Український Монетний двір використовує найсучасніші технології, застосовує високі стандарти й інноваційний підхід у виготовленні продукції. Його технологічні можливості повністю відповідають міжнародним стандартам.

Перед тим, як готова продукція Монетного двору надійде у готівковий обіг, вона проходить досить складний і тривалий технологічний шлях від творчого задуму художників до карбування готового виробу.

Загалом річна потужність підприємства становить 1,2 млрд штук обігових монет, близько 1 млн штук пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів, а також близько 200 тис. орденів і медалей.

За двадцять років роботи на Монетному дворі відкарбовано майже 10 млрд розмінних та обігових монет, близько 20 млн пам’ятних та інвестиційних монет, виготовлено 75 найменувань державних нагород (орденів, медалей, нагрудних знаків до почесних звань України) загальною кількістю понад 10 млн штук.

Голова Національного банку України Яків Смолій привітав колектив підприємства з ювілеєм, висловив вдячність його працівникам за сумлінну та ефективну роботу і додав, що у планах підприємства – вихід на міжнародний ринок.

Довідково: Першою пам’ятною монетою, виготовленою на українському Монетному дворі, стала золота монета номіналом 100 гривень “Київський псалтир” (1998 рік).

Карбування розмінних (обігових) монет на Монетному дворі розпочалося наприкінці 2000 року – першою відкарбованою тут обіговою монетою стала монета номіналом 1 копійка.

У 2000 році Монетний двір також розпочав виготовлення державних нагород на замовлення Державного управління справами.

Джерело