Мінмолодьспорту забороняє держфінансування участі збірних команд України у змаганнях на території країни-агресора

Днями Міністр молоді та спорту Ігор Жданов підписав наказ про заборону участі національних збірних команд України у спортивних заходах на території Російської Федерації. Як відзначив урядовець під час засідання профільного Комітету ВРУ 18 квітня, враховуючи автономію спорту та Олімпійську хартію, фізично заборонити поїздку спортсменів і тренерів на змагання за кордон не дозволяє міжнародне спортивне право.

Шановні друзі, в мережі Інтернет розповсюджується недостовірна інформація щодо нібито скасування Наказу Міністерства молоді та спорту про заборону участі національних збірних команд України у змаганнях на території країни агресора.Враховуючи автономію спорту та Олімпійську хартію, я не можу фізично заборонити поїздки спортсменів і тренерів на замагання закордон. Тому ми юридично уточнили цей момент в наказі і заборонили державне фінансування участі збірних команд України у змаганнях на території країни агресора. Наголошую – суті рішення це не міняє. Жодних коштів українських платників податків не буде витрачено на такі поїздки. Жодних виплат державних преміальних за участь в таких змаганнях не буде нараховано.Міністерство, і як міністр, незмінні у своїй позиції – ми категорично проти участі збірних команд у будь-яких змаганнях в Росії. Усю моральну відповідальність за самовільну участь в цих змаганнях, безпеку та усі інші наслідки – несуть відповідні федерації та персонально ті атлети й тренери, які ризикнуть поїхати до країни агресора. Вони про це попереджені.

Gepostet von Ігор Жданов am Mittwoch, 18. April 2018

 

Даний документ юридично уточнює цей момент в наказі, забороняючи державне фінансування участі збірних команд України у змаганнях на території країни-агресора.

“Наголошую – суті рішення це не міняє. Жодних коштів українських платників податків не буде витрачено на такі поїздки. Жодних виплат державних преміальних за участь в таких змаганнях не буде нараховано”, – підкреслив Ігор Жданов.

Таким чином, Наказ накладає вето на проведення навчально-тренувальних зборів на території країни-агресора та участь членів національних збірних команд України з видів спорту в усіх спортивних змаганнях, що проводяться на теренах Російської Федерації, за державний кошт.

Документ містить наполегливі рекомендації для федерацій з видів спорту утриматись від участі в спортивних змаганнях, що проводяться в Росії.

Ігор Жданов наголосив, що політика Мінмолодьспорту у даному питанні залишається стійкою і незмінною:

«Міністерство, і як міністр, незмінні у своїй позиції – ми категорично проти участі збірних команд у будь-яких змаганнях в Росії. Усю моральну відповідальність за самовільну участь в цих змаганнях, безпеку та усі інші наслідки – несуть відповідні федерації та персонально ті атлети й тренери, які ризикнуть поїхати до країни агресора. Вони про це попереджені».

Окремо Міністр акцентував на тому, що в національних збірних командах з різних видів спорту, зокрема, боротьби – є спортсмени-військовослужбовці та офіцери Збройних сил України, Національної гвардії, інших силових відомств.

«Ніхто в Росії, як країні-агресорі, не зможе гарантувати безпеку нашим спортсменам-військовослужбовцям. Тому я сумніваюся, що такі спортсмени отримають відповідні дозволи від Збройних сил України, або Нацгвардії, інших силових відомств. Нещодавно була схожа ситуація із самбо, там у збірній команді є й учасники АТО. Спортсменам-військовослужбовцям не дали дозволу на поїздку на чемпіонат світу із самбо», – уточнив Ігор Жданов.

Джерело

Автор