Економ-тиждень. 4 – 17 квітня 2018 року

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Цього разу – за два тижні. Розглядаємо події 4 – 17 квітня 2018 рр.

АКТИВ. За рік з запуску онлайн Реєстру автоматичного відшкодування ПДВ платникам було виплачено близько 127 млрд гривень. Pараз майже 90% заявок відшкодовується в 30-денний термін.

ПАСИВ. Міністерство енергетики та вугільної промисловості підвищило ціну на вугілля, вироблене державними вугледобувними підприємствами, на 110 гривень за тонну з 2 квітня 2018 року.

АКТИВ. Кабінет міністрів України ухвалив рішення про розподіл 1,9 млрд гривень субвенції місцевим бюджетам на інфраструктуру об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

ПАСИВ. Міністерство економіки Мексики повідомило у вівторок, що воно офіційно ввела антидемпінгові мита на імпорт труб з вуглецевої сталі з Південної Кореї, Іспанії, Індії та України після завершення розслідування “несправедливою” торгової практики.

АКТИВ. Загальний обсяг продукції реалізованої підприємтсвами Києва у минулому році склав 172,9 млрд гривень, що на 24,6 млрд гривень (або на 16,6%) більше, ніж у 2016 році. А надходження до міського бюджету від промислових підприємств Києва у 2017 році становили 5,1 млрд грн (на 59,4% або на 1,9 млрд більше, ніж у січні-грудні 2016 року). У Києві працює 763 промислових підприємства.

ПАСИВ. Транзит російського газу до країн Європейського союзу в I кварталі 2018 року знизився на 3,1 млрд кубометрів (13,3%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоди економіці країни в розмірі 3,5 млрд доларів.

АКТИВ. Протягом двох років валовий регіональний продукт (ВРП) по середньому показнику по Україні зріс на 20%. Найбільший показник у Полтавській та Дніпропетровській областях – 81,1 тисячі гривень та 75,4 тисяч гривень відповідно.

ПАСИВ. Імпорт вугілля з Російської Федерації з початку року склав 62,12% загального обсягу імпорту цього палива Україною. Протягом минулого року в Україну із Російської Федерації було імпортовано 2,66 млн тонн антрациту, а це складає 78,6% від всього імпорту.

АКТИВ. В аеропорту Запоріжжя митники припинили спробу контрабанди 45 кг срібла в гранулах.

ПАСИВ. Міжнародні резерви України на 1 квітня 2018 склали 18,1912 млрд доларів (попередні дані), скоротившись за березень на 1,2%.

АКТИВ. “Укрненерго” розпочало спір з Росією за втрачені в Криму активи. Національна енергетична компанія “Укренерго” кілька днів тому вручила росіянам офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір щодо активів компанії в анексованому Криму. Якщо говорити про втрати “Укренерго”, то лише кримська електромережа коштує близько 1 млрд доларів.

ПАСИВ. Активів неплатоспроможного банку “Таврика” не вистачило навіть на гарантовані державою виплати вкладникам, оскільки їх вартість “на папері” була завищена в 45 раз.

АКТИВ. Нерухоме майно міжнародного аеропорту “Одеса” та 75% акцій компанії, яка ним володіє (ТОВ “Міжнародний аеропорт Одеса”), передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

ПАСИВ. Жодне підприємство, зареєстроване у Львівській області, за період з вересня 2017 р. по січень 2018 р. не придбало жодної акцизної марки для сигарет. У Львівській області зареєстрована “Винниківська тютюнова фабрика”.

АКТИВ. Державні виконавці Міністерства юстиції України стягнули з підприємств 20,8 млн гривень боргів по зарплаті на користь 1 855 працівників.

ПАСИВ. Держбюджет України недоотримує по 336 млн гривень щоденно через зупинку всього імпорту нафтопродуктів. За словами експертів, рішення Енергетичної митниці викликає питання, оскільки навмисно прийнято під одного гравця – компанію “Укртатнафта”. Крім того, митниця не дочекалася засідання профільного органу – Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (ММКТ) при Міністерстві економрозвитку.

АКТИВ. Світовий банк вперше виходить на торги в системі ProZorro. Оголосили перший тендер для проектів, які втілюються на кошти Світового банку.

ПАСИВ. У бюджеті не вистачило коштів для підвищення мінімальної зарплати з квітня. У зв’язку з недоотриманням коштів бюджетом України підвищення мінімального рівня зарплат до 4,2 тис. гривень, як того вимагає закон про держбюджет, став неможливим.

АКТИВ. Протягом 2017 року в Україну було ввезено 2,7 тис. легкових електрокарів. З початку 2018 року в Україну ввезено ще понад 1744 електромобілів.

АКТИВ. Обсяг сплачених боргів по аліментах з початку дії закону про вдосконалення порядку стягнення заборгованості зі сплати аліментів виріс в 2,2 рази. До початку дії нових засобів впливу на боржників державні виконавці змогли стягнути з неплатників 259 млн гривень, тепер після впровадження новацій отримано вже майже 580 млн гривень.

АКТИВ. Одна з кращих світових аудиторських компаній – компанія E&Y підтвердила поліпшення фінансового результату на 7,4 млрд гривень і вихід на прибуткову діяльність ПАТ “Укрзалізниця” в 2017 році. Замість багатомільярдного збитку, як в 2016 році, компанії вдалося отримати 100 млн гривень прибутку.

АКТИВ. За січень-лютий 2018 року зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу склав 3,7 млрд доларів, з яких 2,8 млрд доларів припадає на експорт українських аграрних і харчових продуктів. На даний момент на ЄС припадає 36,5% українського аграрного експорту.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор