Кіровоградська область стала учасником проекту Марини Порошенко по розвитку інклюзивної освіти (фото)

Під час робочої поїздки до Кіровоградської області дружина Президента України Марина Порошенко разом зі школярами Кропивницького, чиї батьки захищають територіальну цілісність на Сході України, вписали нові сторінки у загальнонаціональний проект «Книга Миру». Кіровоградська область стала двадцять першим регіоном, діти якого долучилися до побажань про мир і спокій в нашій державі.

Новий розділ у «Книзі Миру» писали учні загальноосвітнього навчального закладу № 16 – дитячо юнацького центру «Лідер» міста Кропивницького. Із 2014 року в цьому навчальному закладі започатковано проект «Майбутній захисник України». А на будівлі школи встановлено меморіальну дошку випускнику закладу Сергію Гришину, який загинув під час бойових дій у зоні АТО.

Марина Порошенко та голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко підписали Меморандум про долучення області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

За словами дружини Президента, наразі в області працює 154 інклюзивні школи, у яких навчається 620 учнів з особливими освітніми потребами. Причому за останні два роки кількість таких учнів у загальноосвітніх навчальних закладах зросла у 10 разів, а кількість інклюзивних шкіл збільшилася на 75%. Разом із тим, сьогодні у Кіровоградській області інклюзивною освітою охоплені лише 4% «особливих» дітей регіону.

Для забезпечення доступних і якісних умов навчання дітей з особливими освітніми потребами, Марина Порошенко передала Сергію Кузьменку типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, розроблені Фондом Порошенка та рекомендовані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ під час створення нового освітнього простору.

Сьогодні по всій Україні вже створено 125 приміщень Медіатек та 30 ресурсних кімнат. Перша леді висловила сподівання, що в найближчому майбутньому ці проекти будуть реалізовані й у Кіровоградській області.

У ході візиту Марина Порошенко та Сергій Кузьменко провели нараду з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) у регіоні.

За результатами наради було підписано відповідний Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування, а також заплановано відкриття до 1 вересня 2018 року – 20-ти Інклюзивно-ресурсних центрів.

Дружина Президента підкреслила, що основними завданнями ІРЦ є комплексна оцінка дітей з особливими освітніми потребами, розробка рекомендацій щодо програми навчання та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг таким дітям. Станом на квітень, в Україні вже створено 55 Інклюзивно-ресурсних центрів.

Марина Порошенко ознайомилася з роботою першого такого центру в м.Кропивницький. В ІРЦ облаштовані кімнати для проведення індивідуально-корекційної роботи, групових корекційно-розвиваючих занять з розвитку комунікативної та емоційно-соціальної сфери, а також для роботи з дітьми в кімнаті сенсорно-моторної інтеграції та лікувальної фізкультури.

Джерело