Тимошенко готується

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Нечужий мені журнал “Український тиждень” опублікував статтю колись адекватного журналіста Дениса Казанського “Як Тимошенко готується до виборів”. Я НАПОЛЕГЛИВО раджу всім противникам Юль-Володимирівни прочитати цей дивний матеріал. Для розуміння світогляду противників – чтиво більш ніж цінне.

Отже. На що сподіваються прихильники Юлії Тимошенко?

Вони сподіваються на крайній рейтинг від КМІС. Тільки не лопайтеся від сміху, заради Бога. Так, незважаючи на те, що КМІС мінімум раз зловлений на публікації досліджень у цільових групах, виданий за дослідження всього населення, і незважаючи на те, що рейтинг той не витримує критики навіть порівняно з більш ранніми дослідженнями КМІС – пан Казанський (а з ним певно – і прихильники ЮВТ) всерйоз будують свої сподівання саме на ньому.

Поїхали далі. Цитую: “У Юлії Тимошенко з командою та партійною структурою якраз усе добре. У більшості регіонів «Батьківщина» має не тільки життє­здатні партійні осередки, а й свої фракції в обласних радах та міських радах великих міст.”

Як перестати реготати?! Партійні осередки Юль-Володимиріна мала і в 2002 р. – але тоді не змогла провести до Верховної ради ЖОДНОГО мажоритарника, практично зливши мажоритарні округи Леоніду Кучмі. Фракції в обласних та міськрадах ЮВТ мала і в 2008, і в 2010 рр. Програти вибори мера Києва (І кому? Леоніду Черновецькому!) та вибори президента країни їй це не завадило, так само. Ба-більше. Не минули президентські вибори 2010 р., як вся країні спостерігала те, як представники фракції БЮТ в обларадах або голосували за представників Партії Регіонів, або відкрито перебігали до регіоналів. Я помирати буду – буду згадувати мітинг на підтримку Тимошенко під судом ім. Киреєва, найбільшими учасниками якого були… менти. Усі прибічники і противники ЮВТ сукупно і близько не дотягували до кількості міліції, якої, до речі, було не більше ніж на великому рок-концерті.

Це після заяв про більше ніж як 50-тисячний актив БЮТ в одному лише Києві. Актив той на мітингах з себе видавлював максимум 10-12 тис. учасників – але, перепрошую, лишень разом з “Ударом” Кличка, ВО “Свободою” та іншими опозиційними партіями і їх прибічниками.

Хай пробачають, але як раз командою на місці Юль-Володимирівни я б не хвалився – це її слабке місце від роду-віку.

Далі. “Ті самі фрази про непомірно високі тарифи, злочинну владу, зубожіння та геноцид, але поки що вистачає й цього. Просунуті користувачі Facebook можуть скільки завгодно сміятися над таким нехитрим популізмом, але на їхні голоси в штабі Тимошенко якраз і не розраховують. Її послання адресовані зовсім іншим людям. Цільова аудиторія Юлії Володимирівни — громадяни передпенсійного та пенсійного віку з невисоким рівнем доходу”.

Перекладаю на українську. Штаб Тимошенко розраховує на те, що більшість українців – недолугий люмпен, якого не цікавить ніщо, крім підвищених пенсій, низьких тарифів та інших кисільних берегів, готовий вірити у будь-які солодкі казочки професійних брехунів. Саме на цю категорія населення покладає вона свої сподівання. Що й не дивно – саме ця категорія людей приводила ЮВТ до влади завжди – від 1998 р. починаючи.

От тільки існує одна деталь. Від січня 2008 р. Юлія Тимошенко не виграла ЖОДНИХ виборів. Її прокатили на виборах мера Києва у 2008 р.. Вона пролетіла на президентських виборах 2010 р. Вона програла президентські вибори у 2014 р. На парламентських виборах того ж року вона змогла всього лише повторити власний результат зразка 2002 р.

Чи не тому це сталося, що якісний склад українських виборців від 1998 р. істотно змінився – не замислювалися про це піарники “Батьківщини”? Підросло нове покоління. Країна пережила дві революції, волонтерський і добровольчий рух. Чи не варто щось міняти в своєму ставленні до виборців?

Але схоже про це ніхто серед опозиції не думає. Залишок статті пана Казанського присвячений чварам в таборі влади, мовляв, там розгордіяж і чвари, і саме це – запорука того, що ЮВТ таки виграє.

Так і кортить мені запитати – а у самій владі знають, що в них чвари і розбрат? Нагадаю, розвали коаліції, конфлікти по лінії Президент – прем’єр та БПП – НФ чинній владі віщують від 2014 р. І що? І нічого. Нічого не сиплеться, не розвалюється і не свариться – натомість дуркоблокади закінчуються нічим, та великі реХФорматори (порушення кордону якими пан Казанський випрадовував сил не шкодуючи) улітають з України після серії міхо-майданчиків під дружний регіт 3/4 Києва.

Тимошенко готується. Я геть і не сумніваюся в тому, що вона готується. Вона не може не готуватися – ця вихованка дніпровського будинку таксистів часів совка не заспокоїться, допоки не дорветься до влади або поки не обламає на тому зуби.

Але якщо вона готується так, як це описує пан Казанський, – я спокійний. Владою ВОНА не стане – з гарантією.