Президент України Петро Порошенко надав інтерв’ю українським телеканалам (фото, відео)

Президент наголошує на необхідності реформування ООН та підвищенні ефективності безпекових союзів

Президент Петро Порошенко переконаний, що Організація Об’єднаних Націй потребує якнайшвидшого реформування, а інші безпекові союзи світу мають бути посилені.

«ООН потребує негайного реформування. Позбавити права вето країну-агресора. І друге питання, що нам потрібно підвищити ефективність інших безпекових союзів, в тому числі НАТО. В тому числі і ширше відкрити двері для України в це безпекове об’єднання», – заявив Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Петро Порошенко зазначив, що така необхідність викликана зухвалим нехтуванням Росією міжнародним правом та порушенням нею принципів безпеки, яких дотримувалися країни та блокуванням країною-агресором розслідування злочинів проти людства.

Зокрема, Президент нагадав про останні події в Сирії, де відбулося застосування хімічної зброї сірійською армією Башара Асада «за допомогою Російської Федерації, яка координувала, а можливо й брала участь у цьому злочині», що було підтверджено документами, котрі виносилися США і Великою Британією на засідання Ради безпеки ООН.

«Застосування хімічної зброї протирічить всім конвенціям ООН. Є надзвичайно небезпечним і є де-факто застосуванням зброї масового ураження», – наголосив він.

Не менш загрозливим Глава держави назвав той факт, що Росія застосовує хімічну зброю не лише в Сирії. «Вперше за багато років хімічна зброя Російською Федерацією була застосована в Європі», – акцентував він, зазначивши, що йдеться про замах на вбивство колишнього співробітника Головного розвідувального управління РФ пана Скрипаля під час якого було використано отруту, що, за твердженням Великобританії, походить з Росії. «Маємо офіційний висновок міжнародної експертної лабораторії, яка уповноважена давати ці і подібні висновки, де стверджується, що це є той вид отрути, який наголошувала Велика Британія», – констатував Петро Порошенко.

Президент нагадав, що на таку зухвалу поведінку світ і наша країна дали відповідь – вислали російських дипломатів та застосували чергові санкції не лише щодо російських компаній, а й окремих осіб. «Цей знак солідарності України був дуже високо оцінений нашими партнерами. Це є адекватна реакція на ті події, що відбулися», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Україна нині є важливим гравцем на політичній карті світу – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна нині є країною, яка відіграє важливу роль у світовій політичній спільноті. Про це він заявив під час спілкування з журналістами українських телеканалів.

«Україна сьогодні є абсолютним важливим гравцем на світовій політичній карті», – сказав Глава держави. Він розповів про заходи та свій графік останніх п’яти днів. Зокрема, за останній тиждень Глава Української держави здійснив візит у Туреччину, де провів ефективні переговори з Президентом Реджепом Таїпом Ердоганом та Міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглою. Українська та турецька сторони скоординували дії в безпековому форматі.

Важливим був візит Глави держави до Німеччини та детальні переговори з Федеральним канцлером Ангелою Меркель, Президентом Франком-Вальтером Штанмайєром та новим Міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом. «Багато хто мав помітити надзвичайно потужний посил: Німеччина нарешті почала називати події на Сході нашої держави агресією Російської Федерації проти суверенної і незалежної України. Це є дуже потужна дипломатична перемога», – наголосив Президент.

Крім того, продовж тижня Петро Порошенко провів телефонні розмови з Прем’єром Великої Британії Терезою Мей, зі щойно переобраним Президентом Єгипту Абделем Фаттахом Аль Сісі, переобраним Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і багатьма іншими.

Джерело

 

Україна використовує всі можливі міжнародні майданчики для захисту своїх інтересів – Президент про заплановані переговори у Аахені

Президент Петро Порошенко наголосив, що Україна використовує будь-які можливі майданчики для захисту свої національних інтересів.

«Немає ніяких «аахенських трійок», «двійок» або чогось іншого. Є факт, коли Україна буде використовувати будь-які міжнародні формати, починаючи від Генасамблеї ООН, Ради безпеки ООН», – підкреслив Глава держави в інтерв’ю телеканалам, відповідаючи на запитання чи означає майбутня зустріч в Аахені, що Нормандського формату вже не існує.

Президент зауважив, що нещодавно було прийнято рішення ЮНЕСКО зі спостереження за брутальною та варварською поведінкою Росії на території окупованого Криму, є рішення Ради з прав людини ООН і Міжнародного суду ООН. «Всі міжнародні майданчики для захисту національних інтересів України», – додав Глава держави.

«Там (в Аахені – ред.) буде присутня велика кількість міжнародних лідерів і там будуть проведені, в тому числі і консультації стосовно безпекових питань», – розповів Петро Порошенко, зазначивши, що Президента України також запросили на цю зустріч.

Джерело

 

Формат АТО має змінитися на Операцію Об’єднаних Сил 30 квітня – Президент

Президент Петро Порошенко повідомив, що статус Антитерористичної операції на Сході України на Операцію Об’єднаних Сил буде змінено 30 квітня цього року. Про це Глава держави сказав в інтерв’ю українським телеканалам.

Глава держави зазначив: «Формат має змінитися 30 квітня. Це кардинально змінює організацію управління військовою структурою».

Петро Порошенко нагадав, що зараз Антитерористична операція знаходиться під керівництвом Служби безпеки України. За його словами, «взаємодія між СБУ і приданими підрозділами ЗСУ, Нацполіції, Нацгвардії є абсолютно іншою ніж та, що передбачена в Законі про реінтеграцію Донбасу».

«Керівництво переходить до Збройних Сил України. У ЗСУ з’являються додаткові повноваження щодо реагування на агресію, а частини та підрозділи Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Національної поліції та інші силові органи переходять в підпорядкування Збройним Силам України», – повідомив Президент.

Він подякував Верховній Раді за підтримку його пропозицій щодо стратегії звільнення Донбасу. «Це зробить дії українських військових набагато більш ефективними не лише у відсічі збройній агресії, а й в протидії диверсійним групам», – зазначив Президент.

Глава держави зазначив, що кількість спроб терористичних атак проти України вже перевищило за 400. При цьому терористи готуються в таборах, які розташовані в Ростовській, Білгородській, Курській та інших областях Російської Федерації. Частина з них набирається і вербується на українській окупованій території, частина з них російські громадяни.

«Українська держава має бути об’єднаною, сильною, разом з українським народом для того, щоб протидіяти цим загрозам», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Термін «російська агресія» в міжнародних документах дає можливість призупинити окремі статті «Великого договору» з Росією – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що юридичні підстави для призупинення окремих статей Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією («Великого договору») стали можливими через визнання російської агресії проти України як в національних, так і міжнародних правових документах.

«Треба бути абсолютно компетентним і професійним. Юридично країна повинна мати підстави, відповідно до 51 статті Статуту ООН, щодо призупинення цих статей і, в першу чергу це стосується якщо країна є об’єктом агресії і зупиняє їх в рамках забезпечення прав на національну оборону», – сказав Президент, зауваживши, що вже з’явилась позиція «окремих критиків, які кажуть: чому цього не робилося раніше?».

Він акцентував увагу на тому, що в 2014 – 2016 роках загальновизнаного терміну «російська агресія» в міжнародних документах не було: «Всі сором’язливо казали: друзі – це конфлікт на Сході України, громадянська війна чи щось інше». При цьому Президент наголосив, що «все воно йшло у форматі російської гібридної війни».

Президент підкреслив, що лише у 2017-2018 роках в українське законодавство і в міжнародні документи, в першу чергу після прийняття Закону про реінтеграцію Донбасу, увійшов офіційний термін «російська агресія».

«У зв’язку з агресією Україна сьогодні має право призупинити і норму щодо стратегічного партнерства, і норму щодо військової співпраці, норму щодо військово-технічно співпраці і багато інших норм, які на сьогоднішній день не є в інтересах України. Але твердо залишаються норми про суверенітет, територіальну цілісність, і незалежність України, про міжнародно визнані кордони, які зафіксовані в цьому договорі», – акцентував увагу Президент. Він підкреслив: «Те, що сьогодні обов’язково працює на нас (в інтересах України – ред.), воно залишиться».

Глава держави повідомив, що найближчим часом запропонує Верховній Раді України цей підхід та висловив переконання, що Парламент підтримає його ініціативу. Так само як і пропозицію до Уряду та Верховної Ради щодо виходу, або припинення перебування України в статутних органах Співдружності Незалежних Держав (СНД) та відкликання українських представників з Мінську.

Президент також підкреслив, що ці ініціативи будуть продовжені.

Джерело

 

Глава держави: Санкції є ефективними, коли вони глобальні

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам відзначив важливість координації санкційної політики.

«Якщо російська компанія на сьогоднішній день не працює в Україні, застосування санкцій було би беззмістовним. Для мене головна мета, щоб санкції були глобальними. Тоді, коли санкції глобальні – вони є ефективні. Вони робляться не для піару і не для того, щоб якось нашкодити Росії», – наголосив Глава держави.

«Мова йде про те, щоб створити потужну мотивацію Росії повернутися за стіл переговорів, забрати війська з української території, не застосовувати право вето по миротворцях, припинити агресію проти українського Донбасу та українського Криму. І тут ми маємо зробити – дуже детально розраховану, ювелірну роботу, яка принесе обов’язково свій результат», – додав він.

Глава держави зауважив, що три-чотири роки тому ніхто не вірив в успіх цих позицій, а коли був обраний Президентом США Дональд Трамп лунали прогнози, що Україну начебто розміняють на Сирію. «(Говорили – ред.) Дональд Трамп за спиною України домовиться з Путіним, а Україна залишиться на узбіччі. Де зараз ці критикани, так звані експерти, які безперервно з екранів українського телебачення розповсюджували цю так звану зраду?», – сказав Петро Порошенко.

Він наголосив, що за напрямками, де є пряма відповідальність Президента, досягнуто вагомих результатів – у зовнішній політиці Україна знаходиться дуже високо в порядку денному всього світу, в тому числі партнерів, і в питанні національної безпеки і оборони, де вдалося відновити українську армію, яка демонструє високі показники.

Джерело

 

Більше сорока країн погодилися взяти участь в складі миротворчої операції на Сході України – Президент

Більше сорока країн згодні взяти участь у миротворчій місії в окремих окупованих районах Донецької і Луганської областей задля встановлення в Україні миру, відновлення суверенітету та повернення її територіальної цілісності, повідомив Президент Петро Порошенко.

«На сьогоднішній день більше чотирьох десятків країн погодилися взяти участь в складі миротворчої операції – починаючи від Канади і моїх переговорів з (Прем’єр-міністром Канади – ред.) Джастіном Трюдо, починаючи від представників країн «Великої сімки» і завершуючи наприклад країнами Європейського Союзу, які не є членами НАТО: Австрія, Швеція, Фінляндія і багато-багато інших», – сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Він наголосив, що питання миротворців для України є дуже важливим. Петро Порошенко повідомив, що за останній час думка щодо запровадження в Україні місії під егідою ООН кардинально змінилася. Ще півтора-два роки тому «світ слухати не хотів про миротворців», аргументуючи це великими витратами на забезпечення роботи місії та нібито відсутністю бажання допомогти нашій державі у встановленні миру і поверненні під український суверенітет захоплених росіянами земель.

«На сьогоднішній день уже створюється атмосфера, що миротворці потрібні, без миротворців не можна. І ти не можеш, шановний пан Путін, або не шановний, пояснити світу а чому ж ти проти. Значить це на тобі лежить – відповідальність щодо щоденного поранення та вбивств українських військових і українських цивільних, на тобі особисто лежить відповідальність щодо розгортання війни і агресії проти нашої держави», – підкреслив Президент.

Він наголосив, що Володимир Путін може дуже легко припинити загибель мирних людей, українських військових, які захищають рідну землю. «Ти дуже легко це можеш зробити – це просто не застосування права вето (при прийнятті рішення в Раді безпеки ООН – ред.). Більше від тебе ніхто нічого не потребує», – констатував Глава держави.

Петро Порошенко також акцентував на тому, що мандат миротворців має розповсюджуватися на всі окуповані території. За його словами, дуже дивно звучала російська пропозиція застосовувати миротворців як ескорт для спостерігачів ОБСЄ. «Ескорт – це дещо інше, шановні або не шановні росіяни. А у нас потрібна повноцінна миротворча місія, яка буде мати мандат, повноваження і можливості щодо роззброєння незаконних збройних формувань російського, або місцевого походження під контролем росіян, які в порушення Закону в кількості більше 45-50 тисяч осіб, які забезпечують вашу окупацію», – сказав Президент.

На його думку, миротворці мають допомогли роззброїти, встановити мир і необхідні безпекові умови для початку політичного врегулювання через місцеві вибори, щоб в них мали змогу взяти участь українські політичні партії, компанії, українські ЗМІ, міжнародні спостерігачі, що дозволять провести вільне волевиявлення громадян, в тому числі і з урахуванням голосів тимчасово переміщених осіб, які були вимушені покинути окуповану територію.

«Тому миротворці є надзвичайно важливі. Той, хто проти миротворців – той за війну. І ми не допустимо, щоб українців вбивали», – наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що Україна готова негайно винести це питання на голосування Радбезу «як тільки Росія прийме позицію всього світу». «Багато членів Ради безпеки готові підтримати узгоджений проект», – констатував він.

До цього Україна, особисто Президент, звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша з проханням спрямувати на Схід України спеціальну оціночну місію, яка встановить необхідну чисельність миротворчої місії, терміни її розгортання, попередні умови і вартість. «І почалася практична робота щодо реалізації зазначеного проекту», – сказав Глава держави, зазначивши, що робить все можливе для того, аби ця місія була розгорнута вже цього року.

Джерело

 

Росія не обійдеться без української газотранспортної системи – Президент

«Росія не обійдеться без української газотранспортної системи, в будь-якому разі. Після 2019 року, в тому числі. Друга позиція – «Північний потік-2» є абсолютно політичним проектом. Туди треба вкласти 15-20 млрд, а в нас система готова», – сказав Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

За його словами, Україна готова транспортувати не 70, 80, 90 або 94-97 млрд кубічних метрів газу, які були транспортовані в 2017 році, а 150 млрд кубічних метрів.

«Тобто будівництво «Північного потоку-2» – викидання на вітер 20 млрд – є абсолютно економічно беззмістовним. І це я кажу лідерам Європейського Союзу: ви просто робите газ, який ви будете купувати, – дорожчим, а свою економіку – неконкурентоздатною. Ви дієте, в даному випадку, аж ніяк не тільки в інтересах України. Ви дієте в інтересах єдності ЄС і конкурентоздатності ЄС. І я хочу вас запевнити, що мій голос так само як і голос України дуже добре почутий», – зазначив Президент.

Глава держави розповів, що під час переговорів з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель було домовлено про низку практичних кроків.

«Результатом переговорів було те, що Німеччина вперше заявила: перший пункт, що «Північний потік-2» є не лише економічним, а політичним проектом. Що ми доводили багато місяців. І друге, що він не може бути реалізований, не враховуючи інтереси України», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що під час переговорів з великим другом України – Прем’єр-міністром Данії паном Ларсом Лекке Расмуссеном також було задекларовано в якості важливої умови – захист інтересів України. «Послухайте, коли це було, щоб більшість Європейських країн у своїх переговорах по внутрішнім рішенням по енергетичній безпеці ЄС кожний раз наголошували на необхідності врахування інтересів України?», – зазначив він. За його словами, це стало результатом підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, здійснених Україною реформ, які визнані ЄС і є фактично фундаментом для розширення напрямків співпраці в так зване «Східне партнерство +».

На уточнююче запитання, як саме інтереси України будуть враховані, Президент зауважив: «Це можуть бути різні варіанти – починаючи від того, що Україні буде гарантовано не зниження обсягу транзиту».

Президент наголосив, що всі газові угоди РФ з усіма країнами ЄС мають застереження про Стокгольмський арбітраж. Глава держави підкреслив: «Сьогодні ми бачимо, що Росія не виконує рішення Стокгольмського арбітражу не лише в частині сплати нам 4,6 млрд доларів як компенсації збитків, які виграла Україна, так і в частині постачання нам газу, де росіяни зобов’язані були виконувати контракт. І суд це підтвердив».

Джерело

Автор