Відбулась селекторна нарада за участі керівників територіальних підрозділів кримінальної поліції (фото, відео)

Оцінка роботи поліції з ліквідації організованої злочинності – реальні терміни ув’язнення для її членів – В’ячеслав Аброськін

На цьому перший заступник Голови Національної поліції України наголосив сьогодні, 12 квітня, під час селекторної наради з керівниками всіх територіальних підрозділів кримінальної поліції країни. Під час наради йшлося про результати роботи поліції з протидії організованій злочинності та проблемні питання, які виникають на шляху притягнення зловмисників до відповідальності.

Перший заступник Голови Нацполіції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін повідомив, що за три місяці цього року викрито 96 організованих груп (ОЗГ) і злочинних організацій (ЗО), зокрема, 9 банд. При цьому за  аналогічний період минулого року було викрито 55 ОЗГ, з них – 2 банди.

«Організована злочинність намагається впливати на криміногенну обстановку в регіонах нашої країни. І оцінка нашої роботи щодо ліквідації організованої злочинності – це реальні терміни ув’язнення для членів цих угрупувань та злочинних організацій», – наголосив В’ячеслав Аброськін.

Так, за три місяці цього року за матеріалами карного розшуку закінчено досудовим розслідування та направлено до суду 37 кримінальних проваджень відносно організованих груп і організацій. До кримінальної відповідальності притягуються 140 їх учасників, що на 50 осіб більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Серед них – 39 організаторів та 101 виконавець, які обґрунтовано підозрюються у вчиненні 242 тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень. Серед викритих злочинів у складі організованих груп та організацій – умисні вбивства, зокрема, «на замовлення», злочини у сфері незаконного обігу зброї, десятки розбоїв і крадіжок.

Під час наради перший заступник глави Нацполіції наголосив на розкритті злочинів, вчинених громадянами інших країн у складі ОЗГ. Так, за три місяці цього року українськими поліцейськими затримано вісім так званих «злодіїв у законі».

«П’ятнадцять регіонів країни межують з іншими державами. Окремо маємо протидіяти організованим групам, сформованим на етнічному підґрунті, які зсередини намагаються впливати на криміногенну ситуацію в Україні», – зазначив В’ячеслав Аброськін.

Він поставив завдання всім керівникам територіальних підрозділів посилити роботу у зазначених напрямах та докласти максимум зусиль для того, аби учасники злочинних груп та організацій отримали відповідне покарання.

Раніше повідомлялося, що за минулий рік на лаві підсудних опинилися 307 членів ОЗГ.

Джерело

 

Ми розпочали третю фазу впровадження детективних підрозділів – Сергій Князєв

Про це сьогодні, 12 квітня, Голова Національної поліції України повідомив під час наради з керівниками кримінальної поліції апарату та територіальних підрозділів поліції.

Наразі детективні підрозділи працюють у кожному обласному управлінні поліції. Їхньою метою – є підвищення ефективності розслідування при одночасному скорочені часових показників.
«У кожному обласному главку ми запропонували у цей підрозділ найкращих працівників кримінальної поліції – молодих та амбітних», – зазначив Сергій Князєв.
Він додав, що за підсумками першого півріччя вже будуть реальні результати роботи новостворених підрозділів, які підлягатимуть детальному аналізу.

Водночас глава Нацполіції вже зараз наголосив на перших позитивних результатах роботи детективів і повідомив про необхідність збільшення чисельності цих підрозділів. За його словами, таке збільшення відбудеться переважно за рахунок працівників кримінальної поліції.

«Для нас вкрай важливо, щоб справи розслідувалися швидко, принципово та без затягувань у часі», –  підкреслив Сергій Князєв.

Очільник Нацполіції  повідомив, що експериментальний проект буде представлено у профільному комітеті Верховної  Ради. Це дасть поліцейським змогу вийти із законодавчою ініціативою щодо зміни статусу оперативних працівників поліції.

Джерело

 

Робота слідчих підрозділів повинна оцінюватися за кількістю винесених судом вироків – Віталій Невгад

Відтак слідчі повинні супроводжувати матеріали кримінальних проваджень до моменту винесення судом вироку особі, яка вчинила злочин. Це, в першу чергу, забезпечує дотримання прав потерпілих на відшкодування збитків. Про це сьогодні, 12 квітня, під час селекторної наради за участі керівників територіальних підрозділів кримінальної поліції повідомив заступник глави Нацполіції – начальник Головного слідчого управління Віталій Невгад.

За його словами, у відомстві проведено аналіз роботи з протидії організованій злочинності. Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що упродовж п’яти років закінчено 774 кримінальні провадження з ознаками організованої злочинності за фактами вчинення понад 8,8 тисяч злочинів. Однак лише 275 кримінальних проваджень цієї категорії розглянуто судами, що становить лише близько третини від загальної кількості.

Начальник ГСУ зазначив, що майже у півтори тисячі кримінальних проваджень за різними причинами затягуються терміни прийняття рішення. Відтак, слідчі підрозділи повинні переформувати свою роботу та повернутися до практики реального супроводу кримінальних проваджень до винесення судом вироку підозрюваній особі.

«Ми повинні забезпечувати явку в суд учасників кримінального процесу, аби суддя міг в повній мірі провести судове слідство і дійти до логічного завершення. Наша з вами робота повинна оцінюватися саме за кількістю оголошених вироків», – зазначив керівник Головного слідчого управління.

Віталій Невгад підкреслив, що супровід кримінальних проваджень слідчим – це, в перчу чергу, забезпечення прав потерпілих на відшкодування як моральних, так і матеріальних збитків.

Учасники наради обговорили низку проблемних питань з розслідування кримінальних проваджень у сфері протидії організованій злочинності.

Раніше Віталій Невгад повідомляв, що в умовах змін до КПК слідчі підрозділи повинні налагодити ефективну взаємодію з судами та прокуратурою.

Джерело