Нацрада з питань телерадіомовлення успішно протестувала веб-модуль прозорості медіа-власності

З 1 січня по 31 березня 2018 року включно тривало тестування нового модуля офіційного веб-сайту Національної ради для подання та обробки щорічної інформації про структуру медіа-власності телерадіоорганізацій і провайдерів програмної послуги.

Компанії отримали можливість подавати інформацію про структуру власності через персональні кабінети та відстежувати дані про статус обробки поданих документів. Користування модулем дозволило зберігати чернетки для більш зручної роботи з формами, а також роздруковувати паперові версії, які все ще є необхідними для подання.

Тестування технологічного процесу відбувалося у спеціальному режимі. Ліцензіати, які скористалися модулем, вже не подавали до Національної ради відповідні документи електронною поштою, оскільки в процесі роботи модуль формував спеціальну базу даних. Такою можливістю скористалися понад 400 компаній, що становить майже третину всіх ліцензіатів.

Наразі процес авторизації ліцензіатів на модулі триває. Також можлива підготовка до наступних кампаній інформування про структуру медіа-власності.

Національна рада вважає, що впровадження цієї процедури є важливим кроком, який поліпшує комунікацію між регуляторним органом та ліцензіатами. У разі внесення змін до чинного законодавства планується використання веб-модуля як єдиного механізму подання інформації ліцензіатами про структуру власності. Крім того, під час тестування модуля відпрацьовано механізми, які дозволять вдосконалити функціонал персональних кабінетів мовників і згодом додавати нові функції.

Проект розробки модуля і програми для збору та обробки даних про медіа-власність реалізований за підтримки проекту «Свобода медіа в Україні», що впроваджується в межах Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу для країн Східного партнерства. Докладно про алгоритм подання інформації про структуру медіа-власності через спеціальний модуль можна ознайомитися на веб-сайті Національної ради в розділі «Прозорість медіа».

Джерело