Андрій Парубій провів зустріч з делегацією Американської Ради з питань зовнішньої політики

«Ключовим союзником України є США, які найбільше розуміють масштабність і глобальність російської загрози» – Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч у п’ятницю з делегацією Американської Ради з питань зовнішньої політики (AFPC) на чолі з Керівником делегації, Старшим консультантом Міністерства оборони США з питань енергетики та національної безпеки, екс-заступником держсекретаря США Вільямом Шнайдером.

Голова Верховної Ради висловив вдячність Американській раді за послідовну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України та за підтримку санкцій проти Росії у зв’язку з її агресивною політикою. А.Парубій також зосередив увагу не небезпеці впровадження проекту «Північний потік-2» та необхідності об’єднати зусилля усього цивілізованого світу проти будівництва цього газогону. На його переконання, країни, що підтримують «Північний потік-2», повинні розуміти, що «Росія напряму фінансує крайні політичні сили, які дестабілізують ситуацію всередині багатьох країн Європи, та забезпечує їх корумпованими грошима Газпрому». «Тому така підтримка збільшить корупційні міліарди, що будуть спрямовані на політику Путіна в Європі, дестабілізацію Євросоюзу та інших країн Європи», – підкреслив він.

А.Парубій зазначив, що «ключовим союзником України є Сполучені Штати Америки, які найбільше розуміють масштабність і глобальність російської загрози». «Так само, як держави, які межують з Росією – від України до країн Балтійського регіону, Грузії і Молдови, – сказав Голова Парламенту і додав: – Зараз є той момент, коли ми можемо вийти на новий етап співпраці. Розраховую на ваш досвід і велику прихильність до України».

Водночас, Голова Верховної Ради зауважив, що світ дуже сильно переоцінює вплив і сили Путіна, і під час Майдану, і в АТО український народ зупинив агресора.

А.Парубій подякував американським друзям за правильне розуміння процесів, що відбуваються в Україні, «бо це не просто конфлікт України і Росії – Путін становить глобальну загрозу світу, просто Україна є на передньому краї цієї загрози». Голова Верховної Ради зазначив, що докладає багато зусиль, щоб було поєднання сил України і США проти російської агресії: «Очевидною є глобальність загрози. Путін намагається посіяти розкол як всередині ЄС, так і між ЄС і США». А.Парубій підкреслив, що в умовах реформування збройних сил до стандартів НАТО «позиція експертів і друзів з НАТО має бути повністю врахована».

Вступ до НАТО, за його словами, є нашим ключовим завданням і пріоритетом. «Це і є гарантія безпеки і мирного неба, – підкреслив він і висловив переконання, що поради експертів НАТО будуть максимально враховані: – Це найбільший безпековий союз у світі, який здатний протидіяти маніакальним планам Путіна. Ми повинні зміцнювати щит Європи, який стримує агресію». Голова Українського парламенту повідомив, що у четвер законопроект про національну безпеку було вже ухвалено у першому читанні.

В.Шнайдер, своєю чергою, наголосив, що головне – це незалежність України, що нівелює статус Росії як імперської держави. На його переконання, потрібно не лише зміцнювати національну безпеку, аби захищати свої кордони і суверенітет, а й забезпечувати безпеку населення України від вторгнення у її внутрішні справи. Від імені американського народу, який має досвід захисту демократичних цінностей і цивільних прав, він пообіцяв підтримувати український народ на шляху до демократії та незалежності.

Джерело

 

«Україна має бути у щільній комунікації із партнерами з НАТО» – Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України А.Парубій виступив на відкритті засідання круглого столу «Реформування системи національної безпеки України. Роль Парламенту». Він висловив переконання, що тема «круглого столу» надзвичайно важлива для України, яка перебуває сьогодні на передовій протистояння російській агресії. «Хочу зазначити, що Україна, захищаючи свої суверенітет і державність, захищає увесь цивілізований світ. Бо, на моє переконання, загроза Путіна є глобальною загрозою, і ця агресія, і загроза мають різні прояви», – сказав А.Парубій.

Голова Парламенту наголосив, що «безпековий вимір – це не лише мілітарна безпека, а й інфомаційна, кібернетична, енергетична, бо путінська влада Росії використовує усі методи, щоб досягти своїх глобальних цілей». «У тих глобальних цілях Україна займає особливе місце. Адже заявивши, що «розпад СРСР є найбільшою трагедією ХХ століття, Путін визнав , що теперішня Російська Федерація, її керівництво прагне повернути той геополітичний вплив, який свого часу мав Кремль, – зазначив А.Парубій, – Україна може і повинна розраховувати на підтримку цивілізованого світу у цій боротьбі, і не лише на зміцнення наших збройних сил, а й на зміцнення нашої безпеки у всіх проявах, і у всіх формах тих атак, які проводить Путін».

Голова Верховної Ради наголосив, що за роки агресії Україна зробила багато для укріплення збройних сил і усього сектору безпеки. «Ми змогли відновити і армію, і весь силовий блок України. Більш того – не тільки зупинити агресора, а перейти у контратаку і відтіснити війська найманців Путіна з великої території України. Але агресія продовжується, і вона продовжується у всіх проявах», -сказав він.

Голова Верховної Ради України назвав важливим кроком ухвалення у першому читанні Парламентом проекту закону «Про Національну безпеку», навколо якого було багато дискусій. «До участі у розробці цього законопроекту були долучені експерти НАТО, щоб належно реформувати сектор безпеки», – нагадав він.

А.Парубій підкреслив, що в ході реформи важливо зробити сектор безпеки в Україні не лише ефективним, а й привести його до стандартів НАТО, «для України одне із найважливіших і ключових питань зовнішньої політики є вступ до НАТО».

Голова Парламенту ще раз наголосив, що «Україна має бути у щільній комунікації із партнерами з НАТО, і виконувати ті рекомендації, які надходять від наших партнерів з Альянсу.

Він висловив сподівання, що більшість рекомендацій будуть імплементовані до законопроекту через поправки між першим і другим його читанням. «Таким чином, ми зможемо вийти на сучасний ефективний закон, який сприятиме реформуванню української армії і усього сектору безпеки»,- сказав Голова Парламенту.

А.Парубій повідомив, що вчора Верховна Рада України ухвалила Постанову про звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Nord Stream-2» та монополії Російської Федерації на газових ринках світу. За його словами, у Постанові Верховна Рада України закликає парламенти та уряди іноземних країн, світову бізнес-спільноту, журналістів і громадських активістів зробити все можливе для цілковитої і незворотньої заборони на побудову газогону «Nord Stream-2», «не брати жодної участі у підготовці, фінансуванні чи лобіюванні цього законопроекту».

А.Парубій наголосив, що можливий запуск проекту Nord Stream-2 може призвести до нових мілітарних загроз та повномасштабних наступів російських військ на Україну.

Він зазначив, що на думку багатьох аналітиків одним із стримуючих факторів у 2014 році проти Путіна, проти початку повномасштабної агресії була українська газотранспортна система, яка поставляла енергоресурси до Європейського Союзу.

Голова Парламенту висловив сподівання, що країни Європейського Союзу та США спільно з Україною не допустять реалізації цього законопроекту. На думку А.Парубія, «Росія робить усе можливе для здійснення енергетичного шантажу усіх європейських країн». Він також нагадав, що лист про неприпустимість реалізації згаданого проекту підписали спікери парламентів шести країн, «щоб продемонструвати, що наша позиція – солідарна».

А.Парубій зазначив, що цей «круглий стіл» стане ще одним кроком для вироблення спільних дій і спільних напрямків для зупинення агресії, для забезпечення миру.

Мета «круглого столу» – напрацювання спільної консолідованої позиції щодо реформування системи безпеки України з урахуванням пропозицій парламентських фракцій та іноземних партнерів України.

Учасники: народні депутати України, керівники фракцій і депутатських груп, представники Американської Ради з питань зовнішньої політики (AFPC), Консультаційної Місії Європейського Союзу, Представництва НАТО в Україні, Офісу зв’язку НАТО, Посольства Сполучених Штатів Америки.

Джерело

 

 

Автор