Хто виграє та хто програє від е-декларування

Константин Нескромный

Щоб зрозуміти публічну поведінку – шукай тих, хто отримує вигоду, та тих, хто втрачає.

Довго мовчав з приводу е-декларування, намагаючись добитися простої відповіді – як прозорість може бути тиском? Не почув жодного змістовного аргументу з цього приводу. Багато емоцій, багато апеляцій до європейських можновладців, але жодних змістовних аргументів.

Всім у світі байдуже на умовного Шабуніна, який через ФОПи заробляє собі по півтора мільйона на рік, це відносно невелика сума. А ось ти, хто виділяє гроші або має до цього відношення, – можуть потрапити у дуже неприємні ситуації, бо треба бути наївним, щоб вважати, що хтось щось робить за ідею.

Тому від е-дека програють:

  • ті, хто використовує ГО для бізнесу,
  • ті, хто має відношення до розподілу грантів та отримує відкати,
  • ті, хто отримує гранти за відкати,
  • ті, хто монополізує боротьбу з корупцією, використовуючи гроші незрозумілого походження.

Тобто, безліч фейкових ГО будуть або закриті, або задекларують таке, що стане страшно, як їм вірили.

Хто виграє:

  • Україна та громадянське суспільство. Воно може контролювати тих самих ніким не обраних “ідолів”,
  • чесні ГО, які роблять щось на користь суспільства та країни, як не прибуткові організації.

Тому тим, хто заробляє на “антикорупції”, чим вони по факту й займаються, треба зняти хрестик та піти писати закон про лобіювання.

Нема нічого поганого в доходах 3-5 та навіть 10 кило$. Погано тільки те, що це йде під соусом “для своїх – все, для ворогів – закон”.

Прозорість, прозорість в усіх сферах політичного життя країни – це єдиний механізм перетворення України з постсовку на відкриту, цивілізовану країну. І не може бути в Україні окремих каст, які мають можливість маніпулювати, лобіювати, вводити в оману, при тому не мати жодного контролю та відповідальності.