Поліція працюватиме в школах, аби зробити дітей на дорозі більш помітними (фото, відео)

Сьогодні, 2 квітня, стартував другий етап проекту “Будь помітнішим! Безпека понад усе!”. Він передбачає розроблення та реалізацію профілактичної програми для початкових шкіл із підвищення безпеки дорожнього руху для дітей шкільного віку. Проект реалізується Міністерством внутрішніх справ спільно з Національною поліцією, Міністерством освіти і науки та Консультативною місією Європейського союзу. Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Презентація проекту відбулася у столичній гімназії № 177. У ній взяли участь заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук та провідний радник Консультативної місії Європейського союзу з питань належного врядування Лайдi Cyрва.

За словами Тетяни Ковальчук, реалізація першого етапу проекту відбувалася протягом вересня 2017 року. Учні молодших класів 200 шкіл, розташованих на території семи областей України, отримали від поліцейських світловідбиваючі елементи-флікери та інтерактивні книжки про безпеку дорожнього руху.  Відтак МВС, Національна поліція та міжнародні партнери закликають  батьків і дітей – використовувати світловідбиваючі елементи у тему пору часу, аби зберегти своє життя та здоров’я. Завдяки світловідбиваючим елементам водіям у темну пору доби у п’ять разів краще видно пішохода на відстані від 50 до 150 метрів.

«Це – найважливіший та елементарний елемент вашої власної безпеки та безпеки вашої дитини. Якщо ми будемо стимулювати використовувати такі абсолютно не складні речі для діток з самого малку, то коли вони виростуть, це для них буде абсолютною нормою», –  зазначила заступник глави МВС.

Провідний радник Консультативної місії Європейського союзу з питань належного врядування Лайдi Cyрва висловила підтримку ініціативам, які впроваджують правоохоронні органи саме у правовому вихованні дітей.

«Сьогоднішній захід – це невеликий результат реформи всієї поліції. В багатьох країнах саме ці світловідбиваючі елементи рятують життя і є обов’язковими, щоб їх одягали. І їх не хвилює, чи це прописано в законодавстві, а хвилює те, що це рятує життя», – наголосила Лайдi Cyрва.

Як зазначив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, метою проекту є формування свідомого ставлення дітей і дорослих до необхідності дотримання правил дорожнього руху та зменшення дитячого травматизму. Зокрема, упродовж 2017 року в результаті ДТП 4483 дитини зазнали травм різного ступеню тяжкості, 85 дітей – загинули.

Водночас Олексій Білошицький підкреслив, що дотримання вимог правил дорожнього руху однаково покладається як на водія, так і на пішохода. Тож поки в Україні немає законодавчо закріпленої норми щодо обов’язкового носіння світловідбиваючих жилетів та світловідбиваючих елементів хоча б для дітей, свідомі громадяни повинні робити це самі.

«Адже ми зараз всі розуміємо, що це дійсно є проблема, це дійсно небезпека. Не обов’язково, щоб нас змушували це зробити. Ми можемо зробити це самі, щоб дійсно досягнути результату», – підкреслив Олексій Білошицький.

Він зазначив, що шкільні офіцери поліції постійно проводитимуть просвітницьку діяльність серед дітей. Зокрема, вони в ігровій формі навчатимуть школярів правил дорожнього руху, допомагаючи  в цьому адміністрації навчальних закладів і вчителям.

«Незабаром ми запустимо проект «Шкільний офіцер поліції» ще в семи областях України, а сьогодні запускається цей проект у місті Дніпрі. Вірю, що ми спільно досягнемо бажаного результату», – наголосив Олексій Білошицький.

Шкільні офіцери поліції провели навчальний урок зі знання правил дорожнього руху та перевірили раніше отримані школярами знання.

Нагадаємо, у Нацполіції обговорили інноваційні підходи в роботі відомства з дітьми.

Також нагадаємо, що з початком навчального року акція стартувала в семи містах – Києві, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Черкасах, Харкові та Чернівцях.

До того ж, представники Департаменту патрульної поліції беруть участь у реформуванні системи юстиції щодо неповнолітніх.

Джерело

Автор