В Україні проходять перевірки об’єктів із масовим перебуванням людей (фото, відео)

Минулого тижня в Україні офіційно стартувала масштабна кампанія щодо перевірок об’єктів із масовим перебуванням людей на предмет виконання вимог пожежної безпеки.

Тож, рятувальники з усіх регіонів країни вирушили до торговельно-розважальних центрів, аби перевірити як власники приміщень та закладів дбають про безпеку відвідувачів. Для того, щоб важлива інформація була доступна якомога більшій аудиторії, до участі у заходах запрошували журналістів та волонтерів.

У центрі уваги рятувальників – система раннього виявлення та оповіщення про пожежу, наявність засобів пожежогасіння, а також доступність шляхів евакуації.

Так, 31 березня рятувальники області спільно з представниками ЗМІ здійснили перевірки п’яти торговельно-розважальних закладів у містах Черкаси та Умань. В ході відпрацювань особлива увага фахівців ДСНС приділялася перевірці технічного стану та справності автоматичних систем протипожежного захисту і оповіщення, аварійного освітлення та керування евакуацією, утримання внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, а також евакуаційних шляхів та виходів. Водночас, із посадовими особами, співробітниками і орендарями розважальних центрів були проведені спеціальні інструктажі щодо дотримання правил пожежної безпеки і користування первинними засобами пожежогасіння.

Цього ж дня в один із найбільших торговельно-розважальних комплексів Ужгорода завітали із перевіркою рятувальники на чолі із заступником голови Закарпатської ОДА – головою комісії ТЕБ та НС Володимиром Колесніковим та заступником начальника Управління ДСНС із запобігання надзвичайним ситуаціям Робертом Варгою. Під час перевірки працівники ДСНС проінспектували приміщення центру, площа якого становить майже 9 тис. кв.м. Також на практиці було перевірено технічний стан сповіщувачів, датчиків та звукових сигналів. Для того, щоб дізнатись, чи знає персонал та відвідувачі ТРЦ, як правильно діяти при виникненні пожежі, було зімітовано її виникнення у приміщенні розважальної секції для дітей та у приміщенні кінотеатру. Після спрацювання пожежної сигналізації, працівники організували евакуацію відвідувачів з кінозалу та малечі з дитячої зони. Окрему профілактичну роботу надзвичайники провели і зі співробітниками торговельного центру.

Одразу 19 об’єктів із масовим перебуванням людей перевірили 31 березня у Волинській області.

В свою чергу, рятувальники Донеччини провели тактико-спеціальні навчання з відпрацюванням гасіння умовної пожежі та евакуації громадян в одному з найбільших торгово-розважальних центрів міста Маріуполь.

Водночас на Житомирщині, фахівці ДСНС перевірили справність підземних пожежних гідрантів, що знаходяться навколо торговельного закладу на території Житнього ринку в обласному центрі.

Подібні заходи відбулися цими днями також у Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Сумській, Київській, Дніпропетровській, Харківській, Чернігівській та інших областях України.

Загалом, відповідно до чинного законодавства, за результатами перевірок за суттєві порушення правил пожежної безпеки, що можуть спричинити виникнення пожежі чи перешкодити евакуації людей, рятувальники склали протоколи про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності. Керівникам закладів були вручені обов’язкові для виконання приписи з термінами для усунення порушень правил пожежної безпеки, а також роз’яснено, що головною метою перевірок та обстежень є виключно приведення громадських закладів до належного рівня протипожежного захисту.

Джерело