Суддя окружного адмінсуду міста Києва повідомляє про тиск з боку працівників НАБУ

Суддя окружного адміністративного суду міста Києва Григорович Павло Олександрович повідомляє, що з публікацій у засобах масової інформації йому стало відомо про відкриття 14 грудня 2017 року Національним антикорупційним бюро України кримінального провадження у зв’язку з постановленням судом завідомо неправосудного рішення за позовом Насірова Р.М. до Державної фіскальної служби України.

Позов стосувався встановлення наявності у Голови ДФС України повноважень на прийняття рішень про розстрочення та/або відстрочення грошового зобов’язання та/або податкового боргу без обмежень у сумі та в межах одного бюджетного року; встановлення відсутності повноважень у Голови ДФС України на здійснення аналізу фінансового стану платника податку, який звернувся із заявою про розстрочення та/або відстрочення грошового зобов’язання та/або податкового боргу, при прийнятті рішення про таке розстрочення та/або відстрочення; встановлення відсутності повноважень Голови ДФС України приймати рішення про відмову в розстроченні та/або відстроченні грошового зобов’язання та/або податкового боргу за наявності висновку територіального органу ДФС України про можливість розстрочення та/або відстрочення грошового зобов’язання платника податку та/або податкового боргу та заяви платника податку про їх розстрочення та/або відстрочення з додатками.

При цьому засоби масової інформації посилались на ухвалу Солом’янського районного суду міста Києва про надання детективам НАБУ тимчасового доступу до документів, що знаходяться в суді.

Суддя Григорович П.О. повідомляє, що постановою окружного адміністративного суду міста Києва від 23 листопада 2017 року дійсно було задоволено адміністративний позов до ДФС України. Разом з тим ухвалами Київського апеляційного адміністративного суду від 19 та 20 грудня 2017 року відкрито апеляційне  провадження, в тому числі за апеляційною скаргою НАБУ, яку подано до суду 1 грудня 2017 року, тобто до відкриття кримінального провадження.

Станом на 19 березня 2018 року судове рішення в адміністративній справі не набрало законної сили.

Суддя Григорович П.О. наголошує, що згідно з чинним законодавством судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України і тому вважаються законними, доки вони не скасовані в апеляційному чи касаційному порядку або не переглянуті компетентним судом в іншому порядку, визначеному процесуальним законом, у межах провадження справи, в якій вони ухвалені.

Суддя інформує, що, звернувшись до апеляційної інстанції зі скаргою на рішення суду першої інстанції, НАБУ практично одночасно відкрило кримінальне провадження та вчиняє дії зі здійснення вказаного кримінального провадження, про що, зокрема, свідчить ухвала Солом’янського районного суду міста Києва від 2 березня 2018 року.

На думку судді окружного адміністративного суду міста Києва Григоровича П.О., порушивши кримінальне провадження та вчиняючи дії, пов’язані з його здійсненням, НАБУ має на меті протиправно тиснути на суд, спонукаючи його до прийняття позитивного рішення на свою користь.

З огляду на зазначені обставини суддя просить ВРП вжити заходи з метою забезпечення захисту від протиправних дій працівників НАБУ та їх унеможливлення в майбутньому.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вища рада правосуддя проведе перевірку викладених суддею фактів та ухвалить відповідне рішення.

Джерело