Чому я не вірю рейтингу КМІС

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Зауважую зразу, я дуже поважаю КМІС і регулярно слідкую за їхніми дослідженнями. Але оприлюднений щойно КМІС рейтинг партій і політичних лідерів я вважаю таким, що не відображає реальних електоральних вподобань і от чому.

  1. Цитую публікацію КМІС “Методом особистого інтерв’ю опитано 2043 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим)…”, тобто в кожному з населених пунктів опитали по 18 (!) осіб. Цікаво, а ДЕ їх опитували? Часом не біля офісу “Батьківщини”? Колись мій хороший товариш з Харкова в часи Ющенка провів опитування не 18, а сотні людей біля Харківського університету і біля заводу ХТЗ. І отримав два абсолютно різних результати опитувань. Так що деталі – мають значення.
  2. КМІС уже був колись фігурантом скандалу, коли на замовлення партії Медведчука він видав феноменальні результати опитування, а потім з’ясувалося що опитування відбувалося не серед всіх, а серед певної категорії населення. Чи не сталося того самого зараз?
  3. Результати опитування КМІС виглядають сенсацією порівняно з… опитуваннями того самого КМІС, зробленими раніше. КМІС стабільно видає “юльканські” результати. Але. Зараз він заявляє про рейтинг 22.5% у “Батьківщини” і 6.6% у БПП. Але ще у грудні 17-го той самий КМІС показував 17.2% у “Батьківщини” і 13.4% у БПП. А тепер скажіть, це що ж таке мало статися, аби так скажено впав рейтинг правлячої команди, і так підскочив відсоток у опозиції, при чому не у тої, яка мерзла на міхо-майданчику, а в тої, яку фанати Саакашвілі під час прориву кордону обсвистали?

Та не було ніяких катаклізмів. І сутичку з міліцією в Маріїнському парку тут не пришиєш – КМІС чітко пише, опитування проходило ще ДО сутички, між 5 і 27 лютого.

Зрештою, якщо рейтинг опозиції настільки високий – чому ми бачимо такі куці протести?

Шановні, ну, не буває так! Кожен результат має якусь причину і логіку, рейтинг же озвучений КМІС абсолютно нелогічний.

А коли так – це попахує махінаціями. Соррі, цьому рейтингу я довіряти не можу.

Автор