ГПУ завершила досудове розслідування за підозрою колишнього Генерального консула Грузії в м. Одеса

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України, завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього Генерального консула Грузії в м. Одеса, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 353, ч. З ст. 358, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України.

Як встановлено слідством, протягом 2013 року «шахрай-консул» з метою заволодіння грошовими коштами держави, достовірно знаючи, що його повноваження як Генерального консула Грузії в м. Одеса припинені та відповідно він не має права на відшкодування сум податку на додану вартість, фактично сплачених у складі вартості дипломатичними місіями, підписав від імені уповноваженої особи вказаного консульства та надав до Державної податкової інспекції заяви про відшкодування сум податку на додану вартість дипломатичним місіям на загальну суму понад 3 млн грн, при цьому надавши чеки про товар на загальну суму майже 19 млн грн.

Указані кошти відшкодовувалися на його особистий рахунок та в подальшому зняті ним готівкою в банківських терміналах м. Одеси та м. Києва на власні цілі.

При цьому частина ПДВ у розмірі майже 500 тис грн відшкодовано за здійснення покупок у періоди, в які той не перебував на території України та фізично придбати жодних товарів не міг.

Більше того, частина покупок в ці періоди була нібито зроблена в суб’єктів господарювання, які на час «придбання» господарської діяльності не здійснювали взагалі.

14.03.2018 слідчим Департаменту, відповідно до положень ст. 290 КПК України, повідомлено підозрюваного та його захисників у кримінальному провадженні про завершення досудового розслідування та надано доступ до його матеріалів, якими володіє сторона обвинувачення.

За результатами відкриття прокурором матеріалів досудового розслідування підозрюваному та його захисникам буде вручено обвинувальний акт, який найближчим часом буде спрямовано на розгляд до суду.

Довідково: санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Джерело

Автор