Президент України зустрівся з Федеральним Президентом Республіки Австрія (фото, відео)

Розпочалася зустріч Президента України Петра Порошенка з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом, який перебуває в Україні з офіційним візитом на запрошення Глави Української держави.

По завершенні зустрічі відбудуться українсько-австрійські переговори під головуванням Глав держав.

За підсумками переговорів заплановано підписання двосторонніх українсько-австрійських документів.

Президент України та Федеральний Президент Республіки Австрія також проведуть зустріч із представниками ЗМІ.

Джерело

 

Україна та Австрія підписали Угоду про співробітництво у галузях освіти, науки та культури

У присутності Президента України Петра Порошенка та Федерального Президента Республіки Австрія Александера Ван дер Беллена було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Австрія про співробітництво у галузях освіти, науки та культури.

Міжурядова Угода є рамковою і визначає погоджені сторонами напрямки та форми співробітництва у сферах освіти, науки і культури. Зокрема, йдеться про співробітництво у сферах викладання та досліджень між вищими навчальними закладами та іншими науковими установами, обміни студентами і викладачами.

Також Cторони підтримуватимуть організацію культурних заходів: гастролей, виставок, концертів, фестивалів, театральних вистав та інших мистецьких акцій. Заохочуватимуть контакти між музейними установами і бібліотеками.

Для реалізації положень Угоди передбачено створення змішаної Комісії, до складу якої входитимуть представники відповідних органів держав Сторін. Засідання Комісії мають проводитися, як правило, раз на 4 роки. Завданнями Комісії є оцінка стану реалізації домовленостей та конкретних проектів, підготовка пропозицій щодо подальшої співпраці, включаючи організаційні та фінансові питання.

Окрім цього, Угода містить положення про підтримку діяльності майбутнього «Українського інституту» в Республіці Австрія.

Угода набуває чинності після завершення Сторонами відповідних внутрішньодержавних процедур – ратифікації Верховною Радою України та схвалення Національною радою Австрії.

Джерело

 

Австрійський бізнес почуває себе в Україні комфортно – зустріч Президентів України та Австрії

«Для мене велика честь вітати сьогодні у Києві щирого друга України. Сьогодні ми поглибили довірливий двосторонній діалог, який ще нещодавно ми мали нагоду розпочати у Відні», – наголосив Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу для журналістів з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом за підсумками переговорів.

Глава Української держави наголосив, що інтенсивність політичного діалогу за місяць, що минув, «є найкращою ілюстрацією активного розвитку взаємовигідного партнерства між нашими державами, між Урядом, між українським та австрійським Президентами».

«Фундамент нашого партнерства добре підкріплений й економічними показниками», – підкреслив Петро Порошенко. Він зазначив, що за 2017 рік торговельний оборот між нашими країнами зріс на 18,5 %, сягнувши 1,2 мільярда доларів США. В той же час український експорт до Австрії зріс на 48%.

Президент зазначив, що це є результатом вступу в дію Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом та привітав українських підприємців, які освоїли європейські стандарти та відкрили для себе дуже важливий ринок.

Глава держави також відзначив, що Австрія досить вагомо присутня економічно в Україні та нагадав, що австрійські фінансові установи були серед піонерів у сфері банківських і страхових послуг в Україні і «сьогодні є найбільшими іноземними банківським та страховими інституціями».

«Зараз, в умовах дії режиму вільної торгівлі з ЄС та здійснених реформаторських кроків, в нашій країні відкриваються принципово нові можливості для інвесторів. Сьогодні на наших переговорах ми з паном Федеральним президентом з приємністю відзначили, що австрійський бізнес почуває себе в Україні дуже комфортно», – наголосив Петро Порошенко та відзначив, що «це дуже добра характерника наскільки змінюється інвестиційний клімат і інвестиційне середовище в нашій державі».

Глава держави зазначив, що сьогодні Україну відвідує потужна делегація поважних представників ділових та бізнесових кіл, яка супроводжує Президента Ван дер Беллена – керівники близько сорока австрійських підприємств, які зацікавлені у співпраці з українськими партнерами.

Президенти України та Австрії також візьмуть участь у роботі українсько-австрійського бізнес форуму, який сьогодні відкриває свою роботу в Києві.

Президент нагадав, що за оцінками міжнародних фінансових організацій, Світового банку, інвесторів за останні 3,5 роки в Україні зроблено набагато більше у сприянні інвестиційному клімату, ніж за 25 попередніх років. «З 2012-2013 років, коли Україна знаходилася на 153 сходинці Doing business, ми зробили найбільший в світі прогрес. І за підсумками 2016-2017 років ми займаємо 76 місце. Але мене це категорично не задовольняє, і я ставлю завдання, щоби продовжити покращення інвестиційного клімату», – підкреслив Петро Порошенко.

Він нагадав про низку заходів, які були здійснені задля поліпшення інвестиційного клімату в країні: покращення процедури державних закупівель; проведення децентралізації, яка знищує базу для корупції і спрощує доступ інвесторів; автоматизацію компенсації податку на додану вартість тощо. За його словами, також поліпшенню інвестклімату сприяв початок роботи Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

«Мені приємно, що зараз ми спостерігаємо різке зростання прямих іноземних інвестицій, величезну зацікавленість інвесторів в інвестиції в Україну і зараз ми будемо робити все можливе, в тому числі і цього року для того, щоби продовжувати реформи в країні», – наголосив Президент. Серед таких він назвав і запровадження абсолютно нових правил приватизації, Закон про які Глава держави підписав кілька днів тому.

Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен, в свою чергу, зауважив, що відносини двох країн мають тривалу історію. Він нагадав, що Австрія була однією з перших держав, яка визнала Україну після оголошення незалежності, і відкрила у Києві своє посольство. «Наші двосторонні відносини в політичному, економічному і культурному плані хороші, і вони користуються взаємною повагою», – зазначив він.

За його словами, Австрія є одним з найбільших інвесторів в Україні, зокрема австрійські інвестори створили понад 30 тис. робочих місць в Україні. Президент Австрії зауважив, що під час візиту до України він візьме участь у двох економічних форумах – у Києві та Львові. За його словами, делегація включає багато представників австрійського бізнесу. «При підготовці візиту ми з’ясували, що є дуже велика зацікавленість австрійських підприємств в Україні. Економіка України зростає і це пов’язано із тим, що економічні показники України протягом останніх двох років набагато покращилися. І криза вже минула», – зазначив Александер Ван дер Беллен, додавши, що в політичному плані протягом останніх двох років також відбулося дуже багато позитивних змін.

Президент Австрії відзначив також зростання показників експорту і імпорту між двома країнами, зокрема протягом останніх двох років австрійський імпорт з України подвоївся і зріс більше, ніж австрійський експорт в Україну.

Президент Австрії висловив повагу Україні за її європейську спрямованість в рамках Східного партнерства. «Думаю, що Австрія так само як і більшість країн ЄС бажають і зацікавлені в тому, щоб Україна була не тільки політично стабільна, але і щоб в економічному плані розвивалася і робила подальший прогрес в цьому плані», – сказав Александер Ван дер Беллен. За його словами, цьому сприяє лібералізація візового режиму та Угода про асоціацію. Водночас, він відзначив важливість подальших реформ, щоб використати в повній мірі переваги Угоди про асоціацію, зокрема подальших заходів у галузі боротьби з корупцією.

Джерело

 

Миротворча місія сприятиме відновленню миру на українській землі – Президент України подякував Австрії за готовність зробити внесок у розгортання місії

Президент України Петро Порошенко обговорив з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом ситуацію на окупованому Росією Донбасі.

«Президент Австрії в чергове запевнив у готовності Відня зробити свій посильний внесок у розгортання миротворчої місії ООН та рішень Ради Безпеки ООН», – наголосив Петро Порошенко.

«Безумовно, реалізація цієї ініціативи створить сприятливу атмосферу для відновлення миру на українській землі», – сказав Президент України. Він також відзначив, що, в разі необхідності, Україна готова збільшити свою присутність в миротворчих силах в інших регіонах і територіях.

«Хотів би також подякувати нашим австрійським друзям за неоціненний внесок у гуманітарну допомогу, в тому числі і тимчасово переміщеним особам, тим, хто поживає вздовж лінії зіткнення з окупованою територією. 4,8 млн євро, які були надані нашими австрійськими партерами – це позиція справжнього друга», – наголосив Глава Української держави.

«Ми дуже цінуємо це», – додав він.

«Австрія і ЄС, звичайно, із великою увагою спостерігають за розвитком подій на Сході України і в окупованих районах. Там страждає цивільне населення. І ситуація з безпекою звичайно викликає у нас великий неспокій», – наголосив, в свою чергу, Президент Австрії.

Він розповів, що під час переговорів обговорювалось це питання. Александер Ван дер Беллен відзначив, що з українського боку протягом останнього часу було багато загиблих і поранених. «Необхідно, щоб нарешті на Сході України запанував мир», – наголосив він. Президент Австрії нагадав, що понад 5 млн євро надійшло з його країни починаючи з 2014 року у рамках гуманітарної допомоги.

«Що стосується введення миротворців на Схід України, то ми вивчимо це питання дуже серйозно. І пан Федеральний канцлер Курц висловив готовність якраз надати допомогу в цьому», – зазначив він.

Джерело

 

На території окупованого Криму не можуть відбуватися правомочні вибори російського президента – Президенти Австрії та України

«З точки зору Австрії зрозуміло, що анексія Криму є протиправною. І це є також позицією Європейського Союзу. Тому, на території Криму не можуть відбуватися правомочні вибори до російського парламенту та вибори російського президента. І це не тільки моя точка зору. Це однозначна точка зору всього Австрійського Уряду», – заявив Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен, відповідаючи на питання журналістів щодо визнання російських виборів в Криму.

Президент України Петро Порошенко подякував і Президенту, і Уряду Австрії за офіційну позицію, яка була висловлена на сайті МЗС Австрії про те, що вони «не спрямовують до Криму спостерігачів, не вітають і не визнають»

Глава Української держави висловив впевненість в тому, що «спільні і узгоджені дії мають врешті-решт призвести до звільнення усієї української території – на Донбасі і в Криму».

Президент також наголосив на важливості притягнення до відповідальності усіх тих, хто бере безпосередню участь в організації «так званих виборів», в тому числі і запровадження персональних санкцій проти них.

Петро Порошенко закликав усіх європейських партнерів та увесь світ рішуче відреагувати на «той виборчий фарс, який Москва організовує цієї неділі на окупованій території українського Криму – на четверту річницю спроби анексії Кримського півострова».

Під час переговорів Президентів України та Австрії окрему увагу було приділено європейському порядку денному, зважаючи на майбутнє головування Австрії в Європейському Союзі з липня цього року, особливо питанню зміцнення єдності та солідарності ЄС з Україною в протидії російської агресії. Також сторони обговорили шляхи відновлення миру в Україні та політику санкцій по відношенню до країни-агресора.

Президент України зазначив, що Україна і Австрія мають одну подібну гірку сторінку у своїй історії. «Рівно вісім десятиліть тому, як Україна чотири роки тому, Австрія пережила атаку з боку сусіда. Маю на увазі гітлерівський аншлюс. Геополітична одержимість однієї групки перекреслила надії цілих народів», – сказав Петро Порошенко.

Президент України наголосив на спільній позиції двох президентів щодо важливості історичних уроків тих подій, відповідальності, необхідності захисту та укорінення наших демократичних цінностей.

Водночас, він зазначив: «Рішучість нашої відповіді визначить, як швидко ми зможемо повернути Росію до поваги верховенства міжнародного права».

Глава Української держави наголосив, що «останні події на Сході нашої держави, коли не дотримуються чергового перемир’я, яке було оголошено, останні події в Австрії, підтримка терористичних угрупувань в Україні – це безумовно додаткові аргументи щодо спільних і консолідованих дій і рішень щодо повернення Росії в формат міжнародного права».

Джерело

 

«Український інститут» у Відні забезпечить культурну присутність України в Євросоюзі – Президент

У Відні буде відкрито один із перших «Українських інститутів». Це стало можливим завдяки підписанню Угоди про співробітництво між Австрією і Україною в освітній і культурній сфері, яке відбулося сьогодні у Києві. Про сказав Президент Петро Порошенко під час спілкування з представниками ЗМІ по завершенні переговорів із Федеральним Президентом Австрійської Республіки Александером Ван дер Белленом.

«Цією Угодою відкриваються нові можливості для співпраці між нашими вищими навчальними закладами і установами. Зокрема, угода передбачає відкриття у Відні одного із перших філіалів «Українського інституту», – сказав Глава Української держави. Він подякував Президенту Австрії за його активні зусилля, докладені до можливості підписання документу.

Петро Порошенко повідомив, що за його дорученням Міністерство закордонних справ України розробило абсолютно нову концепцію «Українського інституту».

«Мені приємно констатувати, що один з перших «Українських інститутів», пані посол це може підтвердити, відкривається саме у Відні. І ці інститути будуть забезпечувати культурну присутність України в Європейському Союзі і в Австрії, зокрема», – сказав він.

Глава держави також підкреслив, що українських митців дуже добре знають і добре цінують в Австрії. «На мою думку, це один із найбільш ефективних містків, які ми можемо будувати для повернення України і українців в щиру і гостинну європейську родину», – резюмував він.

В свою чергу, Федеральний Президент Австрійської Республіки Александер Ван дер Беллен наголосив, що розвиток двосторонніх відносин спостерігається також в культурному співробітництві та науці. За його словами, в галузі культури багато австрійських ініціатив вже активні в Україні, зокрема австрійський форум у Києві, діють австрійські бібліотеки та наукове бюро у Львові.

«Ми спрямовуємо також свій потенціал на розширення наших культурних відносин. Водночас, ми підписали не лише нашу угоду про культурний обмін і освіту, але присутні у моїй делегації також люди, які зацікавленні у обміні з українськими університетами, зокрема в галузі інформатики та інших наук», – зауважив Александер Ван дер Беллен.

Джерело

 

Президент України про «Північний потік – 2»: Там немає ні краплі комерції – лише політичний шантаж

Президент України Петро Порошенко та Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен обговорили «нещодавні спроби «Газпрому» організувати нову газову кризу в Європі – різко вдарити по енергетичній безпеці Європейського Союзу».

«Вкотре Москва показала своє справжнє обличчя в питаннях газового шантажу. Але нічого в неї не вийшло. Українці консолідовано відреагували на ці загрози, і не зважаючи на те, що було дуже зимно, українці відгукнулися хештегом #прикрути і скоротили споживання (газу – ред.) на 14%», – сказав Президент під час спільної заяви для засобів масової інформації за підсумками перегворів.

Петро Порошенко підкреслив, що Україна підтвердила свій статус надійного постачальника газу до Європи.

«Європі необхідно терміново переглянути свою позицію щодо «Північного потоку-2», – підкреслив Петро Порошенко. «Там немає жодної економіки, там немає ні краплі комерції – лише політичний шантаж» – додав він та висловив впевненість в тому, що цьому буде дана адекватна відповідь.

Джерело

 

Президент вручив Хрест Івана Мазепи керівнику проекта «Діти Чорнобиля» організації «Global 2000» Кристофу Отто

Президент Петро Порошенко вручив відзнаку Глави Української держави Хрест Івана Мазепи керівнику проекта «Діти Чорнобиля» організації «Global 2000» Кристофу Отто.

Кристофа Отто нагороджено за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань, плідну гуманістичну діяльність. З вересня 1995 року і по цей час Кристоф Отто є менеджером з проектів гуманітарного напряму для дітей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, в організації «Global 2000».

«Великому другу України, який у рамках програми «Діти Чорнобиля», уявіть собі, протягом 20 років займався проблемою дитячої лейкемії в Україні. Австрійський громадянин допоміг врятувати життя сотень, а може й тисяч дітей з України», – повідомив під час брифінгу для ЗМІ Глава держави про рішення нагородити Кристофа Отто.

«Це справжня підтримка справжніх друзів і ми щиро вдячні за кожне врятоване життя», – подякував Петро Порошенко Крістофу Отто.

В свою чергу, Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен подякував за вручення ордена пану Отто, який добре відомий як еколог та людина, яка докладає великих зусиль для охорони довкілля. «В той же час, він є першим австрійцем, який одержав Хрест Івана Мазепи за свою роботу, за підтримку дітей, особливо дітей Чорнобиля та з Донбасу. Понад 150 дітей приїжджають щороку до Австрії і проходять там медичне обстеження. Ми раді, що ця ініціатива зберегла життя багатьом українським дітям», – наголосив він.

Джерело

 

Австрійські компанії приносять в Україну європейські стандарти, технології та європейські ноу-хау – Глави держав на українсько-австрійському бізнес-форумі

Президент України Петро Порошенко та Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен взяли участь у роботі українсько-австрійського бізнес-форуму.

Президент повідомив, що позавчора мав унікальну зустріч з бізнесом, на якій були присутні більше 700 представників бізнес-асоціацій і найбільших бізнес компаній. Він зазначив, що такі зустрічі є результативними для захисту бізнесу та поліпшенню умов роботи інвесторів в Україні. Наприклад, вже після перших двох зустрічей, під час яких було озвучено скарги про тиск на підприємців з боку силовиків, було підготовлено та ухвалено так званий Закон «маски-шоу стоп», який забороняє силовикам вчиняти тиск на бізнес.

«Як перший важливий результат – за 3,5 години останньої зустрічі ми не мали жодної скарги на дії силовиків. Це для мене був найбільш важливий висновок всіх зустрічей», – зазначив Петро Порошенко. Він також повідомив, що під час останньої зустрічі обговорювалося питання заміни податку на прибуток на податок на виведений капітал, який успішно себе показує в Естонії, Грузії і забезпечує економічне зростання.

Глава держави зазначив, що сьогодні Президента Австрії супроводжують в Україні більше сорока представників австрійських кампаній, тому що надзвичайно цікавляться можливостями інвестицій, розвитку виробництва, розвитку ринків, зміцненням економічних, політичних і культурних стосунків.

«Рівно чотири роки, коли відбулась незаконна анексія Криму, у представників багатьох компаній були думки про небезпечність подальшого перебування в Україні. У декого не витримали нерви і вони пішли. Зараз дуже шкодують про це», – нагадав він.

Глава Української держави звернувся із словами вдячності до кожного австрійського підприємця, який працює в Україні: «Жоден з вас, жодна із сотень австрійських компаній не пішли з України. Кожен з вас твердо вірив у перспективи співпраці України і Австрії».

За його словами, сьогодні Австрія посідає шосте місце серед усіх країн-інвесторів України, а австрійські підприємства створили більше 30 тис. робочих місць. «Ці компанії приносять європейські методи, стандарти, технології та європейські ноу-хау», – зауважив він.

Серед заходів, спрямованих на захист інвесторів та поліпшення інвестклімату, Президент назвав ухвалення у першому читанні Закону про Антикорупційний суд, створення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства запобігання корупції, публічний відбір суддів тощо. За його словами, проведення судової реформи і повністю перезавантажений Верховний Суд забезпечує українцям право на справедливість, а інвесторам право на захист – надійний і ефективний.

Глава держави також нагадав про прийняття нового Закону про приватизацію, який запроваджує нові правила продажу державного майна; зміну законодавчих правил відшкодування податку на додану вартість; запровадження унікальної електронної системи державних закупівель ProZorro; впровадження децентралізації. Крім того, проведення очищення банківської системи та відновлення ефективності діяльності банківського сектора.

Він підкреслив, що відбуваються кардинальні зміни в інвестиційному кліматі, змінюється Податковий кодекс, зменшується податкове навантаження на заробітну плату, спрощуються процедури регулювання будівельної діяльності, полегшується можливість відкриття і реєстрації компаній.

«Наголошую, що це лише початок. Зараз йде предметна дискусія про створення Державного бюро розслідувань і, що надзвичайно важливо для бізнесу, Національного бюро фінансової безпеки. Більше не будуть мати права ні прокуратура, ні Служба безпеки, ні поліція – ніхто, приходити до бізнесу. Буде створена лише одна аналітична служба, яка буде забезпечувати ефективний захист державних інтересів», – наголосив Петро Порошенко.

Він також висловив переконання, що Україна сьогодні відкриває ще більше можливостей для інвестицій. Президент навів дані соціологічних досліджень, згідно з якими більше 70% опитаних вважають, що Україна входить до першої п’ятірки інвестиційно привабливих країн, куди треба інвестувати.

В цьому контексті Глава держави зазначив, що в Україні суттєво зростають інвестицій з боку Австрії. Найбільший іноземний банк, що працює в нашій державі – австрійський, найбільші страхові компанії – також австрійські, одна з австрійських компаній 80% сировини, зокрема чавуну, бере з України. Австрійською компанією в Україні налагоджено виробництво лиж. «Що ще може бути кращим символом для нашої співпраці?», – звернувся Петро Порошенко до присутніх.

«У нас дуже багато позитивних історій, у нас дуже багато вражень інвесторів про те, як змінилася Україна за останні 3,5 роки. У мене прохання до вас. Перше – продовжуйте інвестувати в Україну ті, хто вже інвестував. Друге – ті, хто ще коливається – зараз саме правильний час і місце бути тут зараз. І третє – не мовчіть, говоріть про ваші враження в Україні. Бо я абсолютно переконаний, що не можна бути в Україні і не закохатися в неї», – додав Глава держави.

Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен, в свою чергу, зауважив, що нині двостороння торгівля знову показує ознаки значного покращення. «За останні роки значно зростає експорт з Австрії до України і австрійського імпорту з України», – сказав він, додавши, що «це серйозні цифри, які демонструють значний потенціал у розвитку цих відносин».

Президент Австрії зауважив, що таке зростання значною мірою було простимульовано Угодою про асоціацію Україна-ЄС. Він також наголосив, що Австрія має величезний інтерес до українського ринку.

«Австрія завжди була одним із найбільших інвесторів в Україну. Але все ж ще величезний потенціал не розкритий», – зазначив Александер Ван дер Беллен, додавши: «Україна і Австрія можуть отримати взаємовигідні переваги».

Він відзначив досягнення економічної стабільності в Україні, а також наголосив, що країна є найбільшою країною в Європі, яка має величезний внутрішній ринок.

Джерело

“Військова шапка з українським тризубом не повинна лежати на землі. Президент допоміг воїну почесної варти. Дуже по-людськи”  © Facebook Святослав Цеголко

Військова шапка з українським тризубом не повинна лежати на землі. Президент допоміг воїну почесної варти. Дуже по-людськи. (Офіційна церемонія зустрічі Президента Австрії)

Posted by Svyatoslav Tsegolko on Mittwoch, 14. März 2018

Автор