По итогам встречи Президента с бизнесом «Діалог влади з бізнесом»

Phil Dukhliy

Отже, прийняв участь у щорічній традиційній зустрічі Президента з бізнесом. Спочатку перемоги, а потім трохи зради.

Почну зі маніпулятивної зради, яку розганяє Тарас Козак. Порошенко не підписуватиме законопроект СЬОГОДНІ, а не взагалі, як це читається з допису Тараса. Нажаль, у нього в пості є багато дуже показових коментів як від народних депутатів, так і від журналістів, які демонструють дуже низький рівень критичного мислення. Коли вони читають «Порошенко», та частина, яка відповідає за логіку, просто виключається, і вони вже готові ховати діда, що бігав перед кортежем.

Щодо самого законопроекту. ВСІ, я це наголошую, АБСОЛЮТНО ВСІ в залі, включаючи Прем’єра та Президента, представників як наших, так і західних бізнес-асоціацій, виступають за цей законопроект. Нема взагалі ніяких суперечок з приводу потрібності цього податку.
Є тільки два питання.
Перше, переконати МВФ в збалансованості бюджету після прийняття податку на виведений капітал (ПнВК) і знайти ресурси для закриття дефіциту через недобір податку.
І друге, узгодити текст законопроекту з бізнесом, в тому числі іноземним. Між строк читалось, що там є проблеми з цим, але Президент наголосив, що особисто він готовий до БУДЬ-ЯКИХ компромісів задля прийняття ПнВК.
Як тільки це буде зроблено – законопроект щодо ПнВК буде внесено в парламент, і прийняти його треба до 1 липня 2018 року.

Дві перемоги.

  1. Законопроект №8089, який відміняє третю групу – не буде підтриманий Президентом, і фактично – похований.
  2. Валютне регулювання у вигляді нового закону «Про Валюту»

Щодо самої зустрічі, то на початку Порошенко навів перелік наших перемог, підписав прямо в залі прийнятий закон про господарчі товариства і підписав на подання в Раду законопроект «Про Валюту», який кардинально змінює валютне регулювання і лібералізує його. Чекаємо його на сайті Ради.
З того що я почув: знімаються обмеження на валютні рахунки за кордоном, на інвестування за кордон та іноземні кредити, скасування валютного контролю для контрактів менше 150 тисяч, скасовується норма про заборону ЗЕД як інструмент покарання.

Окрім цього, Южаніна зараз доопрацьовує законопроект про Бюро фінансової безпеки (Бюро фінансових розслідувань). Як і анонсувалося на зустрічі з блогерами, цей орган стане ЄДИНИМ контролюючим органом для бізнесу, більше того – це буде новий орган за новими принципами, який на 80% буде займатись аналітичною роботою та аналізом ризиків, а не пресингом бізнесу. Про це говорив як Порошенко, так на цьому наполягали і представники бізнесу. Ніхто не хоче отримати новий каральний орган.

Виступили три представники бізнес асоціацій – Спілка Українських Підприємців – СУП, American Chamber of Commerce in Ukraine та European Business Association. Вони говорили більш менш одне й те саме, всі підтримували ПнВК, висловлювали занепокоєння деякими моментами. Але керівник Американської палати наводив результати опитування членів і наголосив на тому, що 89% виступають за зменшення рівня корупції. Його перебив Порошенко і спитав, а скільки стикались? Почувши про 91%, з подивом спитав ще раз – 91% дають хабарі? Сміх в залі. Тут тонка гра між “стикались з хабарями” і “давали хабарі”, бо у американців хабар карається також і за межами США, і, розповідаючи про корупцію, іноземці тим самим кажуть, що порушують американський закон.

Що не сподобалось.

  1. З подивом виявив, що бізнесмени не вміють чітко висловлювати свої думки під час частини з питаннями. В умовах дефіциту часу вони заливали свої питання водою, 70% їхніх текстів були зайвими.
  2. Хоч це й була зустріч з бізнесом, але по факту владу цікавить тільки великий бізнес. З ним легше розмовляти, він організований в асоціації, в нього є ресурси. Я, мабуть, був єдиний представник дрібного бізнесу, але так і не зміг поставити питання про протидію приходу Пейпалу з боку НБУ і політичну підтримку процесу.

І у фрилансерів, ІТтішніків, хендмейдерів та інших активних, освічених, самодостатніх людей, яких в Україні кілька мільйонів, є один залізобетонний аргумент – заводи, фабрики та іноземні бізнеси не ходять на вибори. На жаль, про це на сьогоднішній зустрічі БІЗНЕСУ з Петром Порошенко та Volodymyr Groysman, ніхто не звернув уваги.


Dana Yarovaya

Итак, дорогие мои. Подведение итогов встречи «Діалог влади з бізнесом».

Начнём с задекларированных Президентом #перемог:

  1. Украина на днях получила статус страны-аспиранта НАТО.
  2. Победа НАК «Нафтогаз Украина» в Стокгольмском арбитраже.
  3. Вступил в силу с 01.03.2018 года Закон Украины «О приватизации».
  4. Прямо на встрече Президент подписал и передал ВРУ Закон «Об обществах с ограниченной и дополнительной ответственностью». Это крайне важный Закон для нормального инвестиционного климата, так как защищает права миноритариев. Смею напомнить, что до сих пор, мы жили по Закону от 1991 года.
  5. Прямо на встрече Президент подписал и передал в ВРУ Закон «О валютной либерализации» – это реальный прорыв. Если у ВР хватит мозга его проголосовать.
  6. Эти законы входят в пакет из 32-х законов по улучшению инвестиционного климата в Украине.  Остальные в разработке. Один из которых о введение нулевого декларирования.
  7. Введение нулевого декларирования будет, хотим мы этого или нет. Так живет весь цивилизованный мир.
  8. Ещё один важный закон из этого пакета это анонсированный закон «О службе финансовых расследований». Закон уже есть на сайте ВР. Главной функцией службы будет исключительно (все продолжают помнить, что я ретранслирую? ) информационно-аналитическая работа по выявлению экономических преступлений. Как говорится, «будем посмотреть» – насколько это будет соответствовать действительности. СБУ, Полиция, Прокуратура лишаются права на проверки и контроль бизнеса.

Теперь самое сложное.

Закон о налоге на вывод капитала.
Президент сразу сказал, что является его ярым сторонником, но СЕГОДНЯ он его подавать в ВР не будет, нужны ещё согласования с министерствами и согласование с МВФ (все помнят, что я ретранслирую?) и диалог с бизнесом. С этого места перешли к диалогу.

Вот квинтэссенция:
Спілка підприємців України – громко за!
Ассоциация налогоплательщиков – громко за!
Более 100 ассоциаций Украины – громко за!
Украинский бизнес – громко за!
Представитель самого крупного иностранного инвестора в Украине Mittal Steel призвал Президента взять на себя ответственность и принять закон – за!
Представитель торгово-промышленной палаты США – приветствовал Закон.

Кто же против, спросите вы?

Единственный, кто признался, что в их рядах есть представители бизнеса кто за, и кто категорически против – это Европейская ассоциация.

В чем проблема тогда, спросите вы?
Я увидела некоторое недопонимание между Минфином и Южаниной. Южанина – за. Минфин что-то никак посчитать не может. Что он считает, никто не знает.
И опять ретранслируют, Президент утверждает, что необходимо получить согласие у МВФ. Для этого ему нужна доказательная база, которую считает Минфин.
Так что, проблема в Минфине, спросите вы? То, что я увидела, это несколько напоминает игру в теннис или пинг-понг.

К концу встречи Президент дал время бизнесу до конца недели внести свои предложения и замечания в закон (с сегодняшнего дня он должен быть на сайте ВР) и неделю Минфину что-то досчитать. Что они считают, для меня загадка (видео по ответам на вопросы про сроки – в первом комменте под постом).

Дальше, наша с вами задача додавить подачу его в ВР и надавить на ВР проголосовать его до 01.07.2018, иначе с 1.01.2019 он не вступит в силу.

По самым скромным подсчетам Закон « О налоге на вывод капитала» даст прирост ВВП только в первый год 2-3%. Президент рассчитывает на рост в дальнейшем 6% в год.

Максимальный репост, дорогие мои.

Автор