Президент України та Віце-Президент Єврокомісії обговорили деталі розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі

Під час сьогоднішніх переговорів Президент Петро Порошенко і Віце-Президент Європейської Комісії – Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Моґеріні детально обговорили питання розгортання миротворчої місії ООН в окупованих районах Донецької і Луганської областей. Про це Глава Української держави повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ, яка відбулася по завершенні зустрічі.

«Дуже велику увагу ми з пані Федерікою приділили деталям розгортання миротворчої місії на Донбасі, базуючись на рішеннях Ради безпеки ООН, яка діятиме на всій окупованій території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону і матиме статус та формат традиційної миротворчої місії, яка розгортається за рішенням Ради безпеки ООН»,- заявив Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що запропонував направити на зазначені території ще одну місію послів для ознайомлення із реальною ситуацією в окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей та станом виконання Росією її обов’язків за Мінськими угодами.

«Для ознайомлення зі справжньою ситуацією на Донбасі, а також щоб побачити на власні очі як Росія виконує свою частину зобов’язань по Мінським домовленостям я звернувся до пані Високого представника з пропозицією відрядити найближчим часом на Донбас другу місію послів Політико-безпекового комітету ЄС. Зараз, щоб подивилися яким чином змінилася ситуація. Думаю, що це буде дуже слушно», – сказав він нагадавши, що перша така місія мала місце у вересні 2015 року.

«Тоді переконаний, що у червні в жодній з європейських столиць не майне навіть думка про те, щоб послабити секторальні санкції проти Російської Федерації у випадку не імплементації Мінських домовленостей», – наголосив Глава держави.

Він також висловив тверде переконання, що через 4 роки російської агресії проти України настав час і для Європейського Союзу назвати агресора агресором та стороною конфлікту та сприяти наданню державами-членами ЄС і оборонної зброї для України у відповідності до національного та міжнародного законодавства.

Джерело

Автор