Петро Порошенко дав інтерв’ю українським телеканалам (фото, повне відео)

 

«Газпром» має виконувати судові рішення і свої зобов’язання – Президент

Російський «Газпром» має виконувати всі судові рішення та свої зобов’язання за контрактом, наголошує Президент Петро Порошенко.

«Газпром», відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, має транзитувати газ через Україну. Це не є його благодійність, це не є його жест підтримки України. Це прямі зобов’язання. Зобов’язання та рішення суду треба виконувати. Крапка», – сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Петро Порошенко висловив переконання, що Україна в повному обсязі «отримає все до копійки» відповідно до рішень суду. Разом з тим, він зазначив, що перемога у Стокгольмському арбітражі важлива не стільки через відсуджені кошти, скільки через її геополітичне значення.

Президент нагадав перебіг всіх так званих «газових воєн», коли Російська федерація робила Україну винною у проблемах із постачанням газу до країн ЄС. «Подивіться як зараз все відбувається абсолютно інакше. Перш за все – позиція РФ про те, що вона не буде платити – це позиція слабка. Це, як у нас знаєте кажуть: після бою кулаками не махають. Є міжнародні конвенції, є бездоганна юридична позиція, є кваліфікована команда українських юристів НАК «Нафтогаз», українських дипломатів, які стовідсотково це забезпечать. Якщо цього не буде, за моїм дорученням команда юристів опрацьовує питання накладення арештів і забезпечення стягнення відповідних сум», – підкреслив він.

Глави держави особливо акцентував, що Україна своєчасно поінформувала своїх партнерів про ризики у ситуації, що склалася, зокрема щодо можливого шантажу з боку східного сусіда нашої країни. «Чого вони добивалися? Щоб Україна припинила транзит. Щоб Україна, коли вони перестануть постачати транзитний газ, бо у нас була дуже холодна погода, почала відбирати транзит. І тому я одразу ж виніс це питання на засідання Ради національної безпеки і оборони, звернувся до всієї нації, українського народу із закликом: #прикрути. І подивіться як відреагувало суспільство: на 14% в цей день, в п’ятницю, Україна скоротила споживання газу. На 25 мільйонів кубічних метрів газу ми зменшили споживання. Але ні на один кубометр газу ми не припинили транзит, показавши себе відповідальним і надійним партнером», – підкреслив Петро Порошенко.

«Так от на сьогоднішній день ключовий підсумок нашої перемоги полягає не тільки і не стільки в грошах. Ключовий підсумок полягає в тому, наскільки була об’єднана нація», – також наголосив він, висловивши вдячність українському народу за миттєву реакцію на кампанію #прикрути, що допомогло подолати кризу. «Криза подолана і ми в ній перемогли. Я вам дякую за це», – сказав Президент.

Глава держави ще раз наголосив: у ситуації, яка склалася, Україна продемонструвала позицію країни, котра повністю виконує свої зобов’язання і відповідально ставиться до своїх обов’язків на противагу Росії. «Україна, яка заздалегідь попередила всіх європейських партнерів, що це може бути, але ми зробимо все для того, щоб виконати свої зобов’язання. І Росія, яка відмовилася виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і навіть намагалася у звичній для себе манері сісти на газовий шантаж», – зазначив він, висловивши думку, що зважаючи на це Росії вже не довірятимуть як надійному постачальнику, адже вона використовує газ як інструмент політичного тиску.

Президент також наголосив: Україна й надалі докладатиме максимум зусиль для диверсифікації енергопостачання. Він також нагадав, що було не лише припинено відмивання грошей на непрозорих схемах постачання газу, надмірні його поставки, але й ліквідовано дефіцит НАК «Нафтогаз України», розпочато роботу з диверсифікації.

«На сьогоднішній день ми це припинили. Ми забезпечили, щоб величезний дефіцит – 100 мільярдів гривень, який мав НАК «Нафтогаз», був ліквідований. Непрозорі схеми ліквідовані. Це надзвичайно ефективний механізм боротьби з корупцією», – сказав Петро Порошенко.

«Перше, що я зробив, як був обраний Президентом у 2014 році – ми переговорили з Прем’єр-міністром Яценюком і було абсолютно чітке доручення в двох напрямках. Перше – диверсифікація. І ми рішуче скорочували споживання російського газу: 16 мільярдів кубічних метрів, потім – 5, потім – 0. І друга позиція – ідемо в суд. Ми не боїмося. Ми переконані у власній перемозі. І ще раз наголошую – це перемога не лише в грошах. Ця перемога має геостратегічне значення. Це як безвіз. Це остаточне «до побачення» газовій голці або газовому зашморгу. І результат такий само блискучий», – також додав Глава держави.

Джерело

 

Йдеться про енергетичну безпеку цілого континенту – Президент про загрози будівництва «Північного потоку-2»

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам зауважив, що одним із пріоритетів його дій, Уряду, дипломатів та енергетичних партнерів України є питання доведення недоцільності будівництва «Північного потоку -2».

«Україна є повноцінним членом Енергетичного співтовариства. Ми намагаємось робити все можливе, в тому числі і (брати – ред.) участь в судових процесах, де ми разом з Польщею беремо участь, для демонстрації юридичних аргументів неможливості будівництва «Північного потоку-2», – розповів Президент, відповідаючи на питання щодо будівництва «Північного потоку-2» та позиції ЄС, зокрема Німеччини.

Глава держави зауважив, що після Стокгольмського арбітражу він спілкувався з керівництвом Фінляндії та Швеції. Представники цих країн були нещодавно з візитами в Києві. Тема «Північного потоку-2» серед інших була під час переговорів Петра Порошенка з Віце-президентом США Майком Пенсом.

«Я збираюся відвідати і Німеччину протягом двох-трьох тижнів», – наголосив Президент. «Ця тема, безумовно, буде в порядку денному наших переговорів», – додав він та привітав Німеччину із сформуванням коаліції.

В той же час, Глава держави звернув увагу на солідарність, яку демонструють європейські країни з Україною, на позицію Балтійських країн – Естонії, Латвії, Литви, позицію Данії, яка не дає дозвіл на будівництво («Північного потоку-2» – ред.), на позиції Фінляндії, Швеції, Італії та інших.

«На сьогоднішній день йдеться про енергетичну безпеку світу і цілого континенту, найбільшого ринку в світі. Якщо хтось вважає безпекою, щоб така Росія мала більше 50% постачання газу і в будь-який час могла його перекрити, я думаю, що розуміння крок за кроком, день за днем до європейців приходить», – наголосив він.

Президент зауважив: «Вони (Європа – ред.) перестають сприймати агресію РФ проти України як явище дуже далеке». Петро Порошенко додав, що коли європейці послухали останній виступ президента Росії Путіна в Держдумі, вони чітко і одразу ж зрозуміли, що український Президент говорить не тільки про захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України від російської агресії і безпеку Української держави. Насправді, йдеться про питання безпеки всіх європейських країн. За його словами, це забезпечує єдність Європейського Союзу уже більше 3,5 років навколо питань санкцій за незаконну анексію Криму та агресію на Сході України.

«Я є дуже оптимістичним щодо захисту інтересів України і щодо ефективної і скоординованої позиції щодо будівництва «Північного потоку-2», – резюмував Глава держави.

Джерело

Дивіться сьогодні інтерв’ю українським телеканалам «112 Україна» – о 19.15, ICTV – о 22.30 та ТРК «Україна» – о 23.30.