Злилися красиво (фото)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Отже наметове містечко тих, хто КолоРади – фсьо. Сьогодні воно було ліквідоване поліцією. Під час сутичок постраждали і працівники поліції, і мітингувальники. В наметовому містечку знайшли коктейлі Молотова, гранати і вибухівку. Наметове містечко вже прибирають, і, як сподіваються кілька моїх знайомих, ще сьогодні Грушевського стане придатною для проїзду автотранспорту.

Звертає на себе увагу дві деталі.

Перша. Реакція на подію з боку керівників протесту.
На момент написання цих рядків Єгор Соболєв – писав пости з відділків поліції; Єлизавета Богуцька – видала пост штибу «нинішня влада – гади, от просто – гади, от безумовно – гади, але – ніякого екстремізму, тільки мирний протест і ніяк інакше». Семен Семенченко на момент написання цих рядків подію не прокоментував ніяк. Нема ніяких закликів сьогодні ж вийти масово на Банкову або Грушевського. Нема нічого. Звісно, очевидно – на заклики ті вийде хіба що кілька десятків міських божевільних, доведено «збиранням» з приводу екстрадиції Саакашвілі. Протестний потенціал борцунами втрачений повністю і капітально.

Деталь друга. На календарі – 3 березня.
За два тижні – обряд перепризначення Путіна самодержцем РФ (рос. – выборы). Путін – це керманич країни Росія, де переховується біглий і підсудний екс-президент Янукович. А у екс-президента Януковича є такий гаманець під назвою бізнесмен Курченко, який по сумісництву працював ще й бабцею нелегала Саакашвілі – гроші йому давав, тобто. Маємо визнати давання грошей Саакашвілі було однією з найбільш невдалих інвестицій бізнесмена Курченко. За 5 місяців стояння під ВР єдине чого добився нелегал Саакашвілі – це безкоштовного рейсу до Польщі, а його прибічники – того, що загадили Маріїнський парк. Поставте себе на місце Курченка. Вам не було б кепсько після отакого інвестиційного провалу?

Хоча чи свої інвестував у міхо-майданчик бізнесмен Курченко? Можливо, так само як покійний російський бізнесмен Максим «Бєшений» Курочкін (він під час Помаранчевої революції фінансував у Києві Російський клуб), він витрачав на проекти політичні гроші, передані йому кимось ще? А ким може бути цей хтось іще? Відповідь очевидна – російська влада. Їй заворушення у центрі Києва наразі потрібні як нікому.

А тепер уявіть собі якою сенсацією виглядало б по російському телебаченню напередодні перепризначення Путіна видовище, коли у центрі Києва колони протестувальників з «молотовими» і гранатами штурмують Верховну Раду, а українська поліція стріляє у відповідь? А ви думали? Коли в тебе летять гранати, постріли у відповідь залунають як годиться. У поліції пістолети є, а гранат нема.

Додайте до цього, що останнім часом у Путіна проблема за проблемою. Спершу американці красиво зіграли з Кремлем в гру «вас там нема» у Сирії. Потім Стокгольмський суд вжарив Москві штраф на два транши МВФ Україні. Навіть спроба перекрити газ Україні (і всій Європі) на піку холодів завершилася пшиком. «Нафтогаз» швидко знайшов вихід. А Європа ще у 2015 р. прийняла постанову, якою визначила Росію як ненадійного постачальника вуглеводнів – Москва щойно лише підтвердила попередні побоювання Заходу.

Тут ви мусите зрозуміти. В тому, що Путіна в самодержці перепризначать, я особисто не сумніваюся. Питання в тому, як справді ляжуть електоральні вподобання в РФ, і наскільки чинному кремлю доведеться ділитися з усіма іншими учасниками виборчих забав? Чим більше набере Путін реально – тим краще. Тож – дайош кров у центрі Києва! Але!..

Мовчу про Фемена – йому людей на смерть відправляти, як плюнути. А подивіться в чесні очі Єгорки і Лізьки? Чи здатні такі люди взяти на себе відповідальність за справді кривавий заміс? Та ніколи в житті. Вони – люди мирні, межа їхніх можливостей – десь грантик попиляти та мирно потусити з прапорами. Міхо-майданчик здувався. Грошей від бабці Курченко більше не світить. Як уникнути крові у цих умовах?

Відповідь очевидна – злити задуми «бабці Курченко» керівництву МВС і просигналити, коли в таборі КолоРади з’являться гранати. Решта – справа техніки.

Тому й не закликають і не вимагають – знають чудово, що ніхто мітингувати до них не прийде. Зате тепер можна надувати щоки, на камери витягувати «активістів» з поліції, відвідувати постраждалих у лікарнях і говорити правильні слова з потрібним градусом емоцій. І Москва не дорікне – готувалися пацани, але оці порошенківські поліцаї!..

І не попишеш. Задоволені – усі. Нардепи-борцуни легко позбулися надокучливого міхо-майданчика і отримали красиву картинку завершення процесу. Кияни нарешті зможуть отримати змогу їздити по Грушевського в обидва боки. А влада на п’ятий місяць протестів зробила те, що Саакашвілі зі своїми протестами робив протягом кількох днів – тільки постраждалих у нас менше, непропорційно до різниці населення Тбілісі та Києва.

Незадоволені, звісно, ті, що КолоРади. Але скажемо чесно, що буде так – їх попереджали. Всі ми.


Mason Lemberg

Я розумію, що на 5-му році війни нікого не здивуєш схроном з 9-ти гранат, навіть в центрі Києва.
Ми звикли до цього і забуваємо наскільки це страшно.

Наскільки страшно, коли від одної гранати гине четверо тренованих, не слабких людей, і ще близько сотні зазнають поранень.
А це 9 гранат. В центрі мирного міста, в парку, в якому гуляють кияни з дітьми.

І ці гранати притягнули люди, яких олігархічно-кремлівські прихвостні називають “активістами”, або “мирними активістами”.
“Мирні активісти з гранатами”…

Виявляється, гранати їм були потрібні для того, щоб Парламент прийняв закон про антикорупційний суд і відмінив депутатську недоторканість.
А хіба не для того вони тягнули туди намети, польову кухню 17.10.17?
Ну що? Відмінили семенченко, найєм, лещенко, заліщук з масквічом юрою свої депутатські недоторканості? Хто вони без недоторканості?

Ось так, за нібито добрими намірами відміни недоторканості і намірами швидких реформ, ховають гранати ті, хто прийшов вбивати нас і руйнувати державу.
Ховають ті, кого в 2014 році багато хто вважав надією, борцями з корупцією і реформаторами.


Джон Смит

Нарешті розібрали цей Антимайдан під Радою. Сил вже не було дивитися, як свинособаки-двуфамільці, понаєхавшие гості і прочая антімайдановская сволота, яка ще в 2014-му писала про “мальчіков з беркута” і “майданутих”, обмотується нашими прапорами і ганьбить все, що було цінне для нас. Втоптує в бруд слова “Майдан” і “активіст”, ганьбить наше гасло, горлаючи його після кожної своєї дебільної витівки, ходить марші під Качу, використовує прапор України як скатертину перед троном, кричить про псів режиму, коли поліція їх не б’є і десять раз вибачається за кожен рух. Створили якийсь осередок фріків, люмпеноти і просто відвертих психів, які стікаються в одне місце, як мухи на гівно.

Така їм усім влада погана. 2,6 млрд доларів для України поімєла. Не полізла на пузі повзати перед кремлівською сволотою.

Я дуже радий, що прибрали цей сброд дуже акуратно. Не дай бог що – тими гранатами можна було всю поліцію закидати. Там загинуло б народу стільки, що це була б просто жопа.

В черговий раз підтвердилася золота істина: не знаєш як діяти – дій по закону.
Все зробили чисто по закону. Дали організаторам показати своє обличчя, порушити закон, упиватися своєю безкарністю. Суспільство побачило, хто є хто, і не підтримало.
Тепер грузинський піп Гапон в Нідерландах жере кокс, а ті, кого він обдурив, за напади на поліцію, штурми Жовтневого, зберігання зброї отримають судимість на все життя.
І по заслузі. І буде наука іншим бажаючим покачати перевороти на бабки Курченко.

Нарешті прибрали цей гадюшник. Ура. Я радий.


Victor Kravets

На благословенном Западе власти (и, соответственно, полиция) крайне негативно реагируют на попытки захвата зданий, площадей и т.д. – так уж в этом лесу повелось. Почему, понять несложно. Если у протестов есть экономическая и/или социально-политическая подоплека, такие “майданы” практически неизбежно притянут к себе всякого рода отморозков. Что с крайне высокой степенью вероятности вызовет эскалацию противостояния. Поэтому западная полиция в большинстве случаев действует довольно жестко.

В США, Великобритании, Германии, Франции и других странах того же уровня возникновение в центре столицы этакого козломайдана, где маргиналы месяцами сидят в палатках, дерутся с полицией, жгут покрышки, пытаются захватывать здания, можно представить разве что в страшном сне. Возникни в Вашингтоне, Лондоне или Берлине нечто подобное, протестующим сначала дадут выпустить пар, затем последует полицейская операция с арестами наиболее буйных.

С другой стороны, протестующие могут быть подчеркнуто мирными и не вступать в конфронтацию с полицией. Достаточно вспомнить движение Occupy. В июле 2011 года канадский фонд Adbusters Media Foundation в почтовой рассылке, через журнал Adbusters и свой сайт предложил захватить Уолл-стрит. Зачем? А за все хорошее и против всего плохого. Кто-то призывал отнять и поделить, кто-то протестовал против смертной казни славного чернокожего парня Троя Дэвиса, который всего-навсего убил полицейского, кто-то выказывал моральную поддержку палестинским братьям по отсутствию разума. То бишь, у протеста не было ни внятных причин, ни внятных требований. Однако акция удивительным образом совпала по времени с “арабской весной”, событиями на площади Тахрир и т.д.

В сентябре 2011 года в центре Нью-Йорка начались массовые демонстрации, после чего в октябре митингующие начали обживать окружающее пространство. В Зуккотти-парке появился палаточный городок, обитатели которого собирались стоять до полной Перемоги™. Ну, или хотя бы до конца зимы. Протест был мирным, хотя некоторых его участников ловили на пьянстве, распространении наркоты и воровстве. Тем не менее, в середине ноября палаточный городок был снесен, а его обитатели разогнаны. Последующие попытки восстановить городок были жестко пресечены, и к лету 2012 года движение Occupy полностью заглохло. Всего с момента начала акций было сделано порядка шести тысяч арестов.

По итогам выяснилось, что при наличии ядра активистов и информационной поддержки можно попытаться дестабилизировать ситуацию на уровне города, региона, а то и страны. Достаточно посмотреть на те же арабские страны, где в условиях экономических, социальных, политических и демографических проблем дело пошло. Вплоть до полноценных войнушек со всеми вытекающими в виде фактического демонтажа государственности.

И все эти козломайданы имени грузинского кокаинового фрика, с массированной информационной обработкой через СМИ и соцсети, преследуют точно такую же цель – демонтаж Украины как государства, с последующей передачей под российский протекторат.


Фото © Facebook Артем Шевченко та Валерия Кондратова

Автор