На Київщині поліція затримала групу посадовців з валізою, всередині якої було 1,3 мільйона гривень хабара (фото)

Оперативники управління захисту економіки в Київській області та слідчі військової прокуратури Київського гарнізону викрили групу посадових осіб у земельних махінаціях. До її складу увійшли керівники районної державної адміністрації та працівник структурного підрозділу Держгеокадастру.

Під час слідства правоохоронці встановили, що голова РДА, його заступник та державний кадастровий реєстратор районного відділу ГУ Держгеокадастру в Київській області організували злочинну схему по вирішенню земельних питань. За надання в оренду земельних ділянок систематично вимагали та одержували неправомірну вигоду.

Під час проведення процесуальних заходів було задокументовано факт вимагання фігурантами справи 1,3 мільйона гривень хабара за надання в оренду майже 300 га землі. До речі, вказані земельні ділянки (паї), належать або власникам, які офіційно померли та/або не мають спадкоємців, або особам, місцезнаходження яких наразі невідоме.

28 лютого працівники управління захисту економіки в Київській області Нацполіції та слідчі військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону провели затримання посадовців, які одержали вказану суму коштів від голови правління однієї з місцевих громадських організацій.

Наразі голова РДА, його заступник та державний кадастровий реєстратор районного відділу ГУ Держгеокадастру в області затримані у порядку статті 208 КПК України.Досудове розслідування проводиться в межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання останнім міри запобіжного заходу.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

На даний час встановлюється коло осіб, які також можуть бути задіяні у злочині.

Джерело