Відбулось засідання Ради Національної безпеки і оборони за участі Президента (фото, відео)

РНБО

Якщо "Газпром" не сплатить гроші, Нафтогаз України – Naftogaz має добитися арешту активів "Газпрому" і забезпечити виконання рішень Стокгольмському арбітражу. І "Нафтогаз" може розраховувати на повну підтримку з боку держави і з боку Президента.Дії російського монополіста більше не викликають у нас паніки і не можуть повернути нас в колію патологічної залежності від російського газу.Про це, зокрема, говорили під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

Posted by Петро Порошенко on Donnerstag, 1. März 2018

Якщо «Газпром» не сплатить гроші Україні, маємо добитися арештів його активів і забезпечити виконання рішень Стокгольмського арбітражу – Президент

Президент Петро Порошенко звернувся до Голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, Генерального прокурора України Юрія Луценка, Міністра юстиції Павла Петренка та Міністра закордонних справ Павла Клімкіна терміново опрацювати план спільних дій на випадок, якщо «Газпром» не виконуватиме рішення Стокгольмського арбітражу.

Під час засідання Ради Національної безпеки і оборони Глава держави зазначив, що за рішенням Стокгольмського арбітражу «Газпром» має сплати на користь НАК «Нафтогаз України» більше 2,5 млрд доларів, при чому протягом дуже короткого часу.

«І якщо «Газпром» не сплатить ці гроші, НАК «Нафтогаз України» має добитися арештів активів «Газпрому» і забезпечення виконання цих рішень. У нас є достатньо активів, які задіяні, на кшталт «Північного потоку-2», – підкреслив Петро Порошенко.

«НАК «Нафтогаз України» може розраховувати на повну підтримку з боку держави і з боку Президента. Це надзвичайно важливо», – наголосив він.

За словами Президента, неповага до виконання рішень суду має надзвичайно важливі геополітичні наслідки. «Як тоді взагалі Європа може розраховувати на надійність цього постачальника газу»,- додав Президент. При цьому він зазначив: «про який взагалі «Північний потік-2» чи «Турецький потік» може йти мова, коли компанія офіційно заявляє в перемовинах з НАК «Нафтогаз України», що вона не збирається виконувати рішення суду».

«Стокгольмський арбітраж вже другим своїм рішенням протягом останнього року дав абсолютно чітку оцінку газовим угодам 2009 року. Арбітраж не міг не стати на наш бік. Тому що обидві угоди – що на постачання газу, що на газовий транзит були для України кабальними», – підкреслив Президент. Він зауважив, що «не хотів би зупинятися на питанні про політичну відповідальність українських підписантів цих контрактів». «Про це нехай говорять в парламенті, в суспільстві», – підкреслив Петро Порошенко та додав: «Ми ж з вами маємо дивитися на цю історію під кутом фінансової та енергетичної безпеки держави».

Президент також наголосив, що «Газпром» традиційно недолуго намагається знову скористатися похолоданням і демонстративно нехтує рішенням арбітражу не лише в частині перерахування коштів, а й в частині обмеження або зниження тиску в транзитному газопроводі. «Я сприймаю це як прояв російської агресивної зневаги до загальновизнаних норм і правил. Ці дії російського монополіста більше не викликають у нас жодної паніки і не можуть нас повернути в колію патологічної залежності від російського газу», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що функціонування економіки України вже достатньо довгий період, ще з 2015 року, відбувається без російського газу. «Маємо досвід ефективної роботи, купуючи газ на ринках ЄС. І якщо «Газпром» не схаменеться та не виконає рішення арбітражу відповідно до цивілізованих правил, то ми скористаємося всіма правовими інструментами відповідно до нью-йоркської конвенції про виконання арбітражних рішень. Закон і міжнародне право знаходиться зараз на боці України, як і в інших конфліктах з РФ», – підкреслив Петро Порошенко. Він висловив сподівання, що «Стокгольмський арбітраж вилікував українців нарешті від «стокгольмського синдрому».

Президент також звернувся до Міністра юстиції ініціювати в рамках Угоди про асоціацію з ЄС трьохсторонніх консультацій, щоб проінформувавши європейських партнерів про відповідну поведінку російського газового монополіста. Крім того, Глава держави доручив Голові РНБО разом з урядовцями наступного тижня підготувати відповідні пропозиції для проведення в разі необхідності засідання РНБО з питань енергетичної безпеки.

«Ми нікому не дамо поставити Україну на коліна», – резюмував Петро Порошенко.

Принагідно Глава держави подякував Уряду Арсенія Яценюка, який ініціював у свій час судовий розгляд, керівництву НАК «Нафтогаз України», яке в тісній координації з керівництвом держави забезпечило ефективний захист національних інтересів України в судовому розгляді в Стокгольмі.

«Уявіть собі, лише одним вчорашнім рішенням Україна виграла 4 млрд 600 млн доларів США. А якщо додати рішення і роботу Генеральної прокуратури – конфіскувала в режимі спецконфіскації ще 1 млрд 600 млн. Зверніть увагу – 6 млрд 200 млн протягом останніх 12 місяців або надійшли, або мають надійти до державної скарбниці внаслідок скоординованих наших дій», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави акцентував увагу присутніх на позитивних змінах та досягненнях в газовому секторі нашої держави, а саме у боротьбі з корупцією в газових питаннях та наголосив на важливості превентивної складової, коли «ми ліквідовуємо різноманітні схеми, знищуємо саме підґрунтя для корупційних дій». «Викорінення корупції в газовій сфері, коли десятиліттями Україна сиділа на газовій російській голці. А найбільш «везучі» українці і росіяни по обидва боки кордону, неначе на молочній річці з кисільними берегами, знімали вершки у вигляді казкової корупційної ренти», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Не дам заговорити проект цього Закону і відкласти його у дуже довгу шухляду – Президент про остаточне ухвалення Закону про Вищий антикорупційний суд

 

Під час засідання Ради національної безпеки і оборони Президент Петро Порошенко подякував Верховній Раді за рішення про прийняття за основу президентського законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд».

Глава держави нагадав, що регламент Парламенту дає два тижні на подачу поправок до цього проекту. «Далі має бути змістовне обговорення тих норм проекту, які викликали найбільші дискусії. І я наголошую на тому, що дискусія потрібна, ретельний розгляд потрібен також, так само як і потрібно безумовне дотримання регламенту», – зауважив він.

«Але хотів би одразу попередити – я не дам заговорити проект безглуздими синтаксичними чи орфографічними поправками і не дам відкласти його у дуже довгу шухляду, як хтось розраховує. Будь-які зволікання з другим читанням є абсолютно неприпустимі», – заявив Петро Порошенко.

Президент додав: «І сьогоднішнє голосування у більш ніж 280 голосів (за прийняття законопроекту за основу – ред.) дає мені тверді підстави для оптимізму».

«Вважаю, що Закон має бути остаточно ухвалений весною», – сказав Глава держави.

«Із запуском Вищого антикорупційного суду планую якнайшвидше завершити створення нової державної антикорупційної інфраструктури як правоохоронних, так судових органів», – зазначив Президент. Він наголосив, що особисто стояв у витоків створення Національного антикорупційного бюро України, законопроект про яке готувався президентській адміністрації групою запрошених експертів. Законопроект про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, запуск електронного декларування, створення Національного агентства запобігання корупції, які також формують антикорупційну інфраструктуру.

Крім того, президентською командою було ініційоване обговорення конституційної судової реформи, прийняті відповідні зміни до Конституції і за результатами створений новий Верховний суд.

«І Антикорупційний суд – це крайній крок до того, щоб хабарників не лише викривали й ловили всі правоохоронні органи і Генеральна прокуратура, але й судили та карали. Бо суспільство абсолютно справедливо вимагає, щоб не лише затримували корупціонерів, а вони точно потрапляли за грати», – підкреслив він.

Президент також додав, що за результатами 2017 року корупціонерам були винесені 1692 вироки лише представниками Генпрокуратури. Додатково Служба безпеки України, НАБУ, Національна поліція зробили свій внесок у забезпечення боротьби з корупцією. «Впевнений, що по завершенню створення антикорупційної інфраструктури, з початком роботи антикорупційного суду ми завершимо весь цей механізм. І я дякую за це нашим міжнародним партнерам, неурядовим організаціям, волонтерам і активістам, всім, хто у складі єдиної команди змінює державу», – сказав він.

Джерело

 

Маємо забезпечити додатковий контроль за в’їздом в Україну громадян країни-агресора – Президент

Рада Національної безпеки і оборони розглянула питання контролю за в’їздом в Україну громадян країни-агресора. Зокрема, під час засідання РБНОУ відбулося обговорення змін до законів «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про прикордонний контроль».

За словами Президента Петра Порошенка, ці зміни спрямовані на те, щоб забезпечити додатковий контроль за в’їздом в Україну громадян країни-агресора, посилення правової основи механізму попередньої перевірки підстав для прибуття до України з використанням електронного повідомлення. «Нарешті, це має запрацювати і мати законодавче забезпечення», – підкреслив Глава держави.

Президент також запропонував обговорити  комплекс заходів у боротьбі із корупцією у відповідних службах, зокрема у Державній міграційній службі. При цьому він відзначив позитивний ефект від кроків, які були вжиті Національною поліцією, Міністерством внутрішніх справ у притягненні до відповідальності корупціонерів у системі, в тому числі і за допомогою від Служби безпеки України.

«Ми маємо жорсткіше перевіряти підстави для набуття громадянства. Це не має бути всередині районної структури. Взагалі звузити коло осіб, які мають право ставати громадянами за територіальним походженням», – сказав Петро Порошенко.

«Слід посилити в цій частині повноваження Комісії з питань громадянства», – наголосив Глава держави. Він звернувся до Глави Адміністрації Президента України, Голови Комісії з питань громадянства Ігоря Райніна: «За цією комісією має бути останнє слово, бо в комісії є представники і Міграційної служби, і Міністерства внутрішніх справ, і Служби безпеки України, і Уряду, і всіх необхідних служб».

«Зараз український паспорт – один із найкращих у рейтингу паспортів світу, і він не повинен діставатися аби кому, без належних легальних підстав, а тим більше на корупційній основі», – підкреслив Президент.

Джерело

 

Санкції проти російських банків є ефективними і мають бути продовжені – Президент

Рада національної безпеки та оборони під головуванням Президента Петра Порошенка розглянула питання продовження санкцій щодо російських банків.

Глава держави проінформував, що протягом 2017 року чисті активи українських банків з державним російським капіталом скоротилися на третину, а обсяг розміщених в них коштів фізичних та юридичних осіб – зменшився на 28% і 34% відповідно.

«За три останніх роки частка банків з державним російським капіталом в чистих активах банківської системи України зменшилася практично вдвічі: з 10,6% до 5,6%. Ці сухі цифри є аргументованою відповіддю на соковиту брехню, яка повсюдно ллється, про нібито якесь домінування установ з російським капіталом в банківській системі України під тим чи іншим прикриттям», – розповів Президент.

За словами Глави держави, очевидним є процес виходу з українського ринку банків з державним російським капіталом, який є поступовим, регульованим і не стимулюється жодним державним органом України. «По-перше, його треба здійснити так, щоб не завдати шкоди українській економіці і забезпечити стабільність функціонування банківської системи України. По-друге, подбати про те, щоби збереглися кошти українських підприємств та вклади фізичних осіб-українців, які прийшли в ці банки ще задовго до початку російської агресії», – зауважив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що досягнутий результат є прямим ефектом минулорічного рішення РНБО про санкції щодо російських банків, які були запроваджені на пропозицію НБУ. «На його виконання Національний банк розробив механізм, яким було заборонено здійснювати будь-які фінансові операції цих банків на користь пов’язаних з ними осіб, зокрема, материнських структур. Ці обмеження стосувалися надання міжбанківських кредитів, придбання цінних паперів, розміщення коштів на коррахунках, виплати дивідендів, розподілу прибутку та капіталу», – розповів він.

Президент зауважив, що сьогодні за пропозицією НБУ було винесено в порядок денний питання про продовження санкцій проти російських банків. «Не бачу тут жодних проблем, бо наш підхід виявився правильним та ефективним. Не зачіпаються інтереси вкладників, не зачіпаються інтереси клієнтів, але політика держави є абсолютно правильною. Тим більше наші іноземні партнери застосували санкції проти банків з державним російським капіталом. Вони, ці банки, зараз згортають свій бізнес в Україні і паралельно ведуть пошук покупців. Тому їх вихід з місцевого ринку це лише питання часу», – зазначив Глава держави.

Джерело