Презентовано звіт виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2017 рік

Минулого тижня відбулася презентація звіту виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році. В рамках взятих на себе зобов’язань Міністерство юстиції виконало План імплементації Директиви 2009/101/ЄС.

“Виконання цієї директиви забезпечило прозорість діяльності юридичних осіб та оприлюднення даних про кінцевих бенефіціарів у Єдиному державному реєстрі. Наша країна запровадила адміністративну та кримінальну відповідальність за невідкриття бенефіціарів. Як результат, Україну визнали світовим лідером у цьому напрямку на міжнародній конференції у Джакарті”, – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

Окрім цього, Мін’юст долучився до розробки Закону «Про електронні довірчі послуги», положення якого імплементують Регламент ЄС №910/2014. Документ спрямований на реформування національної нормативної бази у сфері електронного цифрового підпису шляхом впровадження законодавства Європейського Союзу. Зокрема, визначає засади надання електронних довірчих послуг, права та обов’язки суб’єктів та здійснення електронної ідентифікації. Він забезпечить активний розвиток співробітництва між країнами та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір. Закон набуде чинності у листопаді 2018 року.

“Ми нарешті приєдналися до когорти розвинених країн, де посвідчити свою особистість можна за допомогою сучасних систем ідентифікації MobileID та BankID”, – додав очільник Мінюсту.

Важливою частиною Угоди є зміцнення принципу поваги до прав людини та основоположних свобод. За цим напрямком щорічно відбувається засідання Діалогу з прав людини між Європейським Союзом та Україною. Минулого року Делегацію України очолив заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов. У рамках заходу сторони обговорили шляхи захисту прав людини внаслідок анексії Криму та подій на сході України. Окрім того, розглядалися питання захисту прав жінок, боротьби з дискримінацією, реформа правоохоронних органів, стан розслідування резонансних справ – масових вбивств під час подій на Майдані та Одесі 2014 року.

Мін’юст виконує координуючу роль у моніторингу виконання Національної стратегії у сфері прав людини та Плану дій з її реалізації на період до 2020 року.

Ще одним важливим досягненням стало прийняття Верховною радою Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та внесення зміни до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України.

“Ці зміни запускають дієві механізми запобігання та протидії насильству над жінками та домашньому насильству”, – зауважив Павло Петренко.

Також Мін’юст в межах своєї компетенції здійснював супроводження розгляду Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)».

Повний звіт виконання Угоди про асоціацію за 2017 рік.

Джерело