Московський міст стане Північним, а вулиця Ванди Василевської носитиме ім’я Богдана Гаврилишина

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати підтримали ряд перейменувань столичних топонімів.

Зокрема перейменовано:
– вулицю Анрі Барбюса на вулицю Василя Тютюнника у Печерському районі;
– вулицю Кіровоградську в Голосіївському та Солом’янському районах на вулицю Володимира Брожка;
–  міст Московський міст  на Північний міст в Оболонському районі Києва;
– провулок Панфіловців на провулок Йова Борецького у Печерському районі.

Також за ініціативи заступника міського голови — секретаря Київради Володимира Прокопіва перейменовано вулицю Ванди Василевської у Шевченківському районі на вулицю Богдана Гаврилишина.

“Насправді, Богдан Гаврилишин вже давно більше, ніж видатний громадський діяч. Він – геніальний представник нової генерації українців. Зважаючи на це, ми перейменовуємо вулицю Ванди Василевської на честь Богдана Гаврилишина. Тим паче, таку ідею підтримують самі кияни. Адже протягом двох місяців на сайті КМДА тривало громадське обговорення щодо відповідного перейменування. І таку ідею підтримали 769 осіб із 955”, – зазначив Володимир Прокопів.

Також депутати повернули історичні назви Комсомольському масиву та мікрорайону Чапаївка. Тепер вони називатимуться  “Північно-Броварський” масив та  мікрорайон “Віта-Литовська”.  Також вулиці Сєдовців у Печерському районі повернуто історичну назву — Омелютинська.

Окрім того, депутати Київради сьогодні уточнили назви деяких провулків та вулиць, аби привести їхні назви відповідно до вимог українського правопису:
провулок Овражний — провулок Яровий (Солом’янський район);
вулиця Огуречна — вулиця Огіркова (Подільський район);
вулиця Охотська — вулиця Мисливська (Голосіївський район);
провулок Охотський — провулок Мисливський (Голосіївський район);
вулиця Лагерна — вулиця Табірна (Шевченківський район);
вулиця Молдавська — вулиця Молдовська (Шевченківський район);
провулок Іпсилантієвський — провулок Іпсилантіївський (Печерський район);
провулок Бутишев — провулок Бутишів (Печерський район);
провулок Микильський — провулок Микільській (Печерський район).

Також було присвоєно безіменній площі, обмеженій вулицями Жилянська, Велика Васильківська та Фізкультури, назву «Троїцька».

Джерело

 

Київрада змінила порядок найменувань столичних вулиць

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати внесли зміни до Порядку найменування об’єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об’єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві.

Відповідно до змін, присвоєння об’єктам імен фізичних осіб здійснюватиметься не раніше, ніж через 2 роки з дня смерті особи, пам’ять якої увічнюється. Це стосуватиметься найменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, бульварів, узвозів, проїздів, майданів та набережних.

Також передбачається, що відповідний структурний підрозділ виконавчого органу Київради (КМДА) та/або відповідна РДА чи комунальне підприємство, яким підпорядковуються перейменовані об’єкти, мають розраховувати витрати, пов’язані з присвоєнням нових назв.

Відповідне рішення вцілому підтримали 65 депутатів.

Джерело

Автор