Офіційна позиція МВС щодо ситуації з охороною Шевченківського суду у місті Києві

Міністерство внутрішніх справ України повідомляє, що інформація, розповсюджена у ЗМІ, щодо начебто зняття охорони підрозділами Національної гвардії України з приміщення Шевченківського районного суду у м. Києві, не відповідає дійсності.

Наразі там військовослужбовці Національної гвардії продовжують нести службу. Протягом дня було проведено заміну гвардійців на цьому об`єкті, відповідно до плану організації чергування.

Міністерство внутрішніх справ закликає уповноважені органи, зокрема Державну судову адміністрацію та Вищу раду правосуддя, виконати свої обов’язки відповідно до ст. 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», і якомога швидше створити спеціальну незалежну службу охорони судів.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ як політична фігура має підстави давати оцінку рішенням органів державної влади, які демотивують працівників та підривають авторитет правоохоронних органів. Тому він, відповідно до обов’язків, буде і надалі захищати законні інтереси особового складу всіх підрозділів системи МВС.

Вища рада правосуддя абсолютно безпідставно заявила про тиск на судову гілку влади, замість того, щоб не допускати неправомірних процесуальних рішень, які, фактично, схвалили збройний напад на поліцейського.

Структури МВС – Нацполіція і Нацгвардія – і надалі забезпечуватимуть, відповідно до постанови КМУ № 906 від 9 листопада 2015 р. «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ судової системи,  а також установ судових експертиз», охорону судів, доки не буде прийняте інше законне рішення і доки не будуть реалізовані в повному обсязі норми ст. 160  Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Джерело