Він улетів! Але він обіцяв…

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Серіал «Пригоди Міхо в Україні» завершив черговий сезон. Державна прикордонна служба нарешті зробила те, що мала б зробити ще у вересні – повернути порушника кордону колишнього голову Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі туди, звідки він прибув. Символічно, що всю операцію провели спецпризначенці Держприкордонслужби, черговому порушникові кордону нарешті продемонстровано – не смій піднімати руку на зелений берет.

Доведено й ще одне. Коли треба – наші спецслужби працюють чітко і організовано. Якщо не спрацювали так раніше, – значить, не надто й хотіли. Певно, були причини поводитися саме так.

Реакція вже пішла. Сакварелідзе об’явив збір прибічників «Руху нових сил» на Банковій, під Адміністрацією Президента. Очевидно, якісь перфоманси стануться днями під ВР. Очевидно, бабЮля (для якої Міхо явна частина передвиборчого піару) завтра з трибуни ВР виконає арію в стилі «репортаж із зашморгом на шиї». Очевидно, нардепи Семен і Єгорка, обмивши акт позбавлення від конкурента (на момент написання цих рядків від них не надійшло жодної реакції) і з’ївши по два лимона (аби радість не була помітна), заяви бабЮлі натхненно підтримають. Що далі?

Далі – складно. Очевидно, міхо-майданчик наразі видохся. Від перманентних безглуздих протестів люди просто втомилися. Зібрати масовку на 7-8 тисяч людей потребує грошей, а з ними в прибічників Міхо, схоже, проблеми.

Зараз їм набагато логічнішим було б згорнути наметове містечко під ВР і зосередитися над важливою задачею – «проривом кордону №2». Для цього треба сили певною мірою зосередити, а це буде непросто. Що бунтівна риторика Міхо завершується на першому ж ресторані зі смачною кухнею – народ уже побачив. Мобілізувати сили тепер буде важче ніж у вересні, коли ілюзії щодо Міхо були в рази більші. На два фронти розірватися – непросто буде.

Ще одна причина згорнути містечко – плани самого Саакашвілі. Зараз він залюбки може заявити, що він втомився, підірвав здоров’я, – з баригами боротися і по дахах лазити – це ж вам не жарти! Він залюбки може лишитися на заході на місяці 3-4, благо гроші він має, – вся Україна переконалася. На Заході він матиме час переговорити зі спонсорами, продумати подальший план дій, підготуватися до нових перфомансів.

Акції явно пригаснуть, але…

Не викликає сумнівів як таке – в спокої «Рух нових сил» нас залишить ще не скоро. Надто багато інтересів на ньому сходяться. Політики-аутсайдери які рвуться до влади. Обскубані владою олігархи. Маси скривджених і знедолених, яких залишати надовго самих небезпечно – іншого кумира собі знайдуть.

Всі вони потребують месії. Всім їм потрібен Міхо. А святе місце, як відомо…

Сезон завершився, але до кінця серіалу, на жаль, ще довго.

Автор