Техніка в руках НАБУіна…

Дмитро Вовнянко

НАБУіни вкотре блиснули розумом і кмітливістю – примудрилися заарештувати НЕ ТЕ обладнання вартістю 35 мільйонів грн. Принаймні, так говорять самі НАБУіни. Що вельми дивно, враховуючи те, як НЕ любить ця агенція посипати собі голову попелом – на конфлікті НАБУ з СБУ та ГПУ (за залучення іноземних посольств) ми мали змогу в цьому переконатися. Що ж там сталося?

Історія така. У 2012 р. клініка ОХМАТДИТ замовила собі комплект апаратури ПЕК-КТ (позитронно-емісійна томографія – комп’ютерна томографія). Вартість комплекту становила ті самі 35 мільйонів. Проте, позаяк на установку обладнання в ОХМАТДИТ грошей не знайшлося (це біля 12 мільйонів грн.), то апарат лишився пилитися на складі. За одною з версій – апарат мали установити в ОХМАТДИТ після реконструкції клініки.

Реконструкція ОХМАТДИТ – окремий детектив, який Генпрокуратура почала розслідувати ще у 2014 р. Слідство наразі триває, на якомусь етапові його собі забрало НАБУ – мовляв, корупція ж!

І от 5 жовтня 2017 р. (тобто – минулого) – ПЕРЕМОГА! В ході розслідування справи ОХМАТДИТ НАБУ знайшла цей самий апарат ПЕК-КТ і урочисто передала його МОЗ. Міністр Супрун і Оксана Корчинська (Голова опікунської ради ОХМАТДИТ / член опікунської ради благочинного фонду «Таблеточки» / народний депутат від фракції Ляшка / заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я) дали прес-конференцію, на якій клятвено пообіцяли, що за 4 місяці апарат почне лікувати українців. ОХМАТДИТ прийняв апарат ПЕК-КТ собі на баланс… Минули 4 місяці, і…

І виявилося, що НАБУіни грандіозно набує… помилилися, коротше. Замість апарату ПЕК-КТ ОХМАДИТ вони примудрилися заарештувати аналогічний апарат Інституту ядерної медицини. І Інститут через 4 місяці зажадав, аби їхнє майно повернули назад. І НАБУіни на те, замість волати у іноземних посольствах, як злочинна влада руками Інституту заважає їм боротися з корупцією (як вони полюбляють), облизуються і визнають – помилилися, блін. Ну… буває…

А я от маю купу питань. Я не з чуток знаю, що таке приймати в експлуатацію не обладнання – навіть не ПЕК-КТ, а німецький гідравлічний прес на металургійний завод. Знаю, як виносять мозок з документацією на всіх рівнях. І я от не тямлю, як могло водночас статися так, що:

  • НАБУ вивезла НЕ ТОЙ апарат зі складу;
  • бухгалтерія ОХМАТДИТ прийняла на баланс НЕ ТОЙ апарат;
  • МОЗ пропустив появу на балансі ОХМАТДИТ НЕ ТОГО апарату;
  • Інститут ядерної медицини аж 4 місяці не помічав, що в нього апарат вартістю 35 мільйонів грн «пішов у гори»?

Та мінімум пара бухгалтерів вже мали б накласти на себе руки або емігрувати на іншу планету!

Мене цікавить також, чи то збіг, що помилка НАБУінів викрилася якраз тоді, коли гроші на установку апарата з’явилися у ОХМАТДИТ, який уміє їх дуже гарно освоювати, як свідчать матеріали ГПУ?

І ще. Мені не дає спокою отака деталь. Пані Корчинська, народний депутат і член опікунської ради БФ «Таблеточки», не раз була помічена на «медичних» акціях, організованих спільно з ЦПК Шабуніна (він до них сильно небайдужий) і фондом «Пацієнти України», співзасновник якого – старий партнер Шабуніна, Шерембей. Голова ЦПК Шабунін і його партнер Шерембей мали прямий стосунок до формування НАБУ. Виконавчий директор шерембеївського БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишин від 11 січня 2018 р. – заступник міністра охорони здоров’я, відповідальна за один з найбільш смердючих напрямків у МОЗ – закупівлю лікувальних засобів. І от після цього, і після того, як в ОХМАТДИТ з’явилися гроші на встановлення апарату ПЕК-КТ, з’ясувалося, що НАБУ… помилилася. Крупно. І навіть голову попелом посипає.

Між цими фактами точно немає зв’язку?