Робочий візит Президента України до Австрії (фото, відео)

Австрія є одним з найбільших інвесторів у розвиток української економіки – Президент України

Австрія є одним із лідерів інвестування в Україну і посідає шосте місце серед держав, що вкладають в розвиток нашої економіки. На цьому Президент України Петро Порошенко наголосив під час спільної прес-конференції з Федеральним Президентом Австрійської Республіки Александером Ван дер Белленом, яка відбулася по завершенні двосторонніх перемовин.

«Хочу наголосити, що є деякі символічні речі: найбільший виробник лиж у Європі – компанія «Фішер» виробляє їх в українському Мукачево, один із найбільших виробників автомобільного прокату «Альпіна» виробляє їх з української сировини. Австрія займає шосте місце за обсягами інвестицій серед усіх країн», – констатував Глава Української держави.

Він зазначив, що загалом сьогоднішні перемовини були «дуже плідні і корисні» та повідомив, що серед іншого сторони обговорили і питання розширення економічної співпраці.

З цією метою, зокрема обговорювалося питання проведення українсько-австрійського бізнес-форуму під час візиту Федерального Президента Австрії в Україну, який має відбутися найближчим часом, повідомив Петро Порошенко.

«Ми домовилися про те, що під час візиту ми спробуємо організувати і бізнес-форум для того, щоб австрійські інвестори могли на власні очі переконатися наскільки привабливими зараз є інвестиції в Україну, наскільки покращується інвестклімат і наскільки комфортніше інвестори зараз почуваються і з поверненням ПДВ, і з невтручанням силовиків, і з прозорістю енергетичного ринку, і з багатьма іншими речами, які кардинально змінилися за останні роки і місяці», – підкреслив Президент.

Він також наголосив, що за останній рік товарообіг між двома країнами зріс на 17 %.

Глави двох держав також висловили задоволення динамікою розвитку двосторонніх відносин у економічному, політичному, гуманітарному та інших напрямках.

Джерело

 

Вдячні Австрії за підтримку у захисті суверенітету та територіальної цілісності нашої держави – Глава держави

Президент України Петро Порошенко, під час робочого візиту до Австрії, обговорив з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александером Ван дер Белленом ситуацію на Сході нашої держави та подякував Австрії за допомогу, яка надається нашій державі.

«Значна частина нашої розмови була присвячена ситуації на Сході нашої держави та російській агресії проти нашої держави. Я дуже вдячний за декілька ініціатив: починаючи від гуманітарної допомоги і закінчуючи участю австрійських спеціалістів у гуманітарному розмінуванні, або полегшенні доступу до шкіл, дитячих садків», – повідомив Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Александером Ван дер Белленом.

«Ми надзвичайно цінуємо це, як і те, що Австрія надала майже 5 млн євро гуманітарної допомоги Україні», – зазначив Президент України.

Глава Української держави особливо відзначив, що Австрія надала можливість пройти реабілітацію українським воїнам, які отримали поранення. «Це є позицією справжнього друга», – сказав він.

Петро Порошенко також подякував за підтримку з боку Австрії українських пропозицій щодо запровадження місії миротворців за мандатом Ради безпеки ООН і наголосив, що це надзвичайно важливо.

«Хочу наголосити, що Австрія географічно ближче до Києва, ніж до Брюсселя і це ще раз демонструє наскільки ми близькі у Європі. З одного боку – це полегшує нашу співпрацю, а з іншого боку – ми розуміємо, що будь-яка точка нестабільності, будь-яка агресія в Україні знаходиться дуже близько до центру Європи», – зауважив Глава держави.

В свою Чергу, Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен наголосив, що Австрія готова пропонувати і пропонує будь-які види гуманітарної допомоги Україні.

«Ми бажаємо, щоб мир на Сході України був встановлений якнайшвидше», – підкреслив він, наголосивши на важливості виконання Мінських угод.

Джерело

 

Україна та Австрія підтримуватимуть ефективну динаміку двосторонніх відносин – зустріч Глав держав

Україна та Австрія мають на меті продовжувати та розвивати двостороннє співробітництво. Про це Президент Петро Порошенко повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ по завершенні перемовин з Федеральним Президентом Австрійської Республіки Александером Ван дер Белленом.

«У нас сьогодні є спільна налаштованість підтримати динаміку наших двосторонніх відносин. Пане Президенте, я хотів би ще раз подякувати Вам за Вашу особисту позицію по розширенню співпраці між Австрією та Україною. Я дуже вдячний Вам за це», – звернувся Глава держави до Федерального Президента Австрійської Республіки.

Петро Порошенко також подякував Александеру Ван дер Беллену за запрошення відвідати Австрію і зазначив: «Ми дуже цінуємо цей особливий момент для того, щоби засвідчити особливу увагу Відня до зміцнення партнерства Австрії і України».

«Я наголошую, що ми провели дуже плідні і корисні переговори з паном Президентом, де ми обговорили і питання святкування 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, і розширення економічної співпраці», – додав він.

Президент констатував: Україна та Австрія задоволені рівнем двосторонніх відносин.

«Можу сказати, що ми задоволені динамікою наших відносин. Динамікою, як я вже сказав, в економічному, політичному (напрямку співпраці – ред.). Є повне розуміння і повна координація між Україною і Австрією в міжнародних організаціях», – підкреслив Петро Порошенко.

«Я дуже вдячний Австрії за підтримку України в Європейському Союзі. Окремо хотів наголосити на важливості, ми це обговорювали під час зустрічей, і політики санкцій по відношенню до Російської Федерації аж до повної імплементації Мінських угод», – також наголосив він.

Крім того, Глава Української держави зазначив, що підтримує створення спільної комісії із спільного вивчення історії. Це питання також сьогодні обговорювалось під час зустрічі з його австрійським колегою. Він висловив думку, що «історія, яка є сьогодні між Австрією і Україною нас об’єднує».

Петро Порошенко також повідомив, що Федеральний Президент Австрії прийняв його запрошення відвідати Київ з візитом у березні. «Ми з нетерпінням чекаємо Вашого приїзду», – додав він.

Федеральний Президент Республіки Австрія, у свою чергу, подякував Главі Української держави за запрошення відвідати нашу державу та повідомив, що має намір здійснити візит у березні цього року.

Александер Ван дер Беллен нагадав, що Австрія була однією із перших країн, які визнали незалежність Української держави. «З цього часу наші відносини безперервно розвивались у різних напрямках, зокрема у культурному, науковому та політичному. В Австрії навчається велика кількість українських студентів, є також австрійські громадяни, як мають українське коріння», – констатував він.

Він відзначив успіхи нашої держави, зокрема у питанні лібералізації візового режиму Європейським Союзом для українців. «Це показує, що європейська спільнота дуже позитивно налаштована по відношенню до України і кожен позитивний крок відслідковується з великою увагою», – сказав Федеральний Президент Австрії.

«Я хотів би висловити велику повагу зусиллям України, які так активно спрямовані у європейському напрямку і (у напрямку – ред.) майбутнього членства у європейській спільноті», – додав Александер Ван дер Беллен.

Джерело

 

Президент запросив австрійські компанії до участі в конкурсі щодо менеджменту української ГТС під час спільної прес-конференції з Федеральним канцлером Республіки Австрія Себастіаном Курцом

Президент Петро Порошенко запрошує австрійські компанії до участі в конкурсі щодо менеджменту української газо-транспортної системи та переконаний, що Європейський Союз здатен забезпечити єдність у питанні російського проекту «Північний потік – 2».

«Щодо енергетичної співпраці з Австрією – ми будемо щасливі запросити, в тому числі, і австрійські компанії до участі в конкурсі щодо менеджменту української газо-транспортної системи. Ми впевнені в тому, що це є прибутковий і ефективний економічний проект», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Федеральним канцлером Республіки Австрія Себастіаном Курцом за підсумками переговорів.

«В той же час, проект «Північний потік – 2» значною мірою є проектом політичним, який немає економічного сенсу. Ми впевнені в тому, що буде достатньо сил для того, щоб забезпечити єдність Європейського Союзу і знайти такі позиції, які дозволять зробити економіку Євросоюзу більш конкурентоздатною», – наголосив Глава Української держави.

Джерело

 

Миротворча місія під мандатом ООН на Донбасі може стати твердим гарантом досягнення миру – Президент України

Президент Петро Порошенко переконаний, що запровадження роботи миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй на окупованих територіях Донецької і Луганської областей може стати гарантом досягнення миру в Україні.

«Я впевнений в тому, що ця місія може виступати твердим гарантом режиму припинення вогню, роззброєння незаконних збройних формувань, стимулювати вивід російських військ з окупованої території і забезпечити надійне закриття кордону неконтрольованої ділянки між Україною і Росією для того, щоби не допустити нової інфільтрації російських військ, російського озброєння і щоб ми, нарешті, після імплементації безпекового пакету, могли б прийти до етапу політичного врегулювання», – сказав Глава держави під час заяви для ЗМІ по завершенні зустрічі з Федеральним канцлером Австрійської Республіки Себастіаном Курцем.

Президент подякував Австрії за тверду підтримку миротворчої місії під мандатом ООН, Ради безпеки ООН на Сході нашої держави. «Допомогу країни з високою довірою, з нейтральним статусом, якою є Австрія, важко переоцінити і дуже дякую за таку тверду і послідовну позицію», – сказав він.

Петро Порошенко також висловив вдячність Себастіану Курцу за його особисту підтримку суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави, підтримку і допомогу у реформах та забезпеченні руху України в Європейський Союз. «І не просто словами. Я думаю, що Україна була одним із найбільш часто відвідуваних паном Себастіаном напрямків. Він відвідував і лінію зіткнення, і дуже добре особисто знає ситуацію на Донбасі, вздовж лінії зіткнення», – сказав він.

Глава держави також окремо відзначив роль пана Курца в якості очільника ОБСЄ. «Саме під час головування Австрії в ОБСЄ, особистими зусиллями пана Канцлера ми значно посилили Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, покращили технічне оснащення і покращили об’єктивну інформацію, яку Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ надає світу з лінії зіткнення з території, яка окупована Російською Федерацією», – наголосив Петро Порошенко.

«Я хотів подякувати вам, пане Канцлер, за таку надзвичайно відповідальну і надзвичайно професійну позицію. Ми це дуже цінуємо», – підкреслив Глава держави.

Федеральний канцлер Республіки Австрія, у свою чергу, наголосив на важливості позиції посилення активних дій щодо установлення миру на Сході України. «Я дуже хотів би щоб ситуація в східній Україні покращилася і щоб встановився мир на постійній основі. І щоб ми нарешті могли говорити про позитивний розвиток ситуації в Україні», – сказав він.

Джерело

 

Більшість інвесторів задоволені реформами та прогресом, який зараз демонструє Україна – зустріч Президента України з Федеральним канцлером Австрії

Під час робочого візиту до Австрії Президент Петро Порошенко обговорив з Федеральним канцлером Австрійської Республіки Себастіаном Курцем широке коло питань двостороннього співробітництва.

«Ми обговорили нашу подальшу економічну, політичну, культурну і соціальну співпрацю», – зазначив Глава Української держави під час спільної прес-конференції з Федеральним канцлером Австрії.

«Мені дуже приємно було почути і перед поїздкою до Відня, і з боку Федерального канцлера, що більшість австрійських компаній, більшість інвесторів задоволені тими реформами, тим прогресом, який зараз відбувається в Україні», – також сказав Петро Порошенко і подякував австрійській стороні за підтримку наших реформ.

«Я впевнений в тому, що це дуже потужний стимул для того, щоб покращувати інвестиційний клімат, нарощувати інвестиційну привабливість і забезпечити інвестиційне і економічне зростання нашої держави», – додав він.

Президент подякував Себастіану Курцу також за особисту підтримку України у питаннях запровадження безвізового режиму для громадян нашої держави, забезпечення ратифікації Угоди про асоціацію, запровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС, що «відкриває абсолютно нові можливості для співпраці».

Федеральний канцлер, у свою чергу, зазначив, що Австрія дуже тісно, як історично, так і економічно, пов’язана з Україною. Він також відзначив активні людські контакти.

Себастіан Курц наголосив на важливості продовження позитивних тенденцій двосторонньої співпраці і в майбутньому, а також подякував Петру Порошенку за інтенсивний діалог.

Джерело

 

Президент України провів зустріч зі спікером Парламенту Австрії Вольфгангом Соботкою

Президент України Петро Порошенко провів зустріч із Головою Національної Ради Республіки Австрія Вольфгангом Соботкою.

Співрозмовники відзначили важливість зміцнення міжпарламентського діалогу між двома країнами.

Петро Порошенко висловив сподівання на швидке формування групи дружби з Україною у Національній Раді Австрії. Вольфганг Соботка відзначив реформи, які проводить українська влада.

Петро Порошенко проінформував щодо ситуації на Донбасі внаслідок російської агресії.

Президент України відзначив солідарність Австрії у підтримці українських зусиль із протидії російській агресії. Він також подякував за допомогу для подолання гуманітарних наслідків цієї агресії.

Співрозмовники погодилися із важливістю санкцій проти РФ.

Петро Порошенко закликав австрійський парламент визнати Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом українського народу.

Глава Української держави запросив Голову Національної Ради Австрії відвідати Україну.

Джерело