Обрано Виконавчого директора Українського культурного фонду, Головою якого є Марина Порошенко (фото)

Сьогодні, 7 лютого у Міністерстві культури України по завершенню відкритого засідання Наглядової ради Українського культурного фонду з конкурсного відбору на посаду Виконавчого директора Фонду відбулась прес-конференція, під час якої відбулось представлення переможця конкурсного добору – Юлії Федів.

«Сьогодні відбулось відкрите і прозоре голосування за кандидатуру на посаду Виконавчого директора Фонду з тринадцяти кандидатів, яких ми всі заслухали. Я, як Голова Українського культурного Фонду, утрималась від голосування, для того, щоб мій голос не мав тиску на членів Наглядової ради Фонду. У результаті голосування більшістю голосів підтримано кандидатуру Федів Юлії Олександрівни, з чим ми її і вітаємо», – розпочала прес-конференцію Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко.

Міністр культури України Євген Нищук наголосив, що на дирекцію Фонду на чолі з Виконавчим директором покладається здійснення управління всією поточною діяльністю Фонду, у тому числі визначення напрямків стратегії його діяльності та створення структури.

«Я вдячний всім кандидатам, які подали документи, представили цікаві думки та програми. Я не був безпосередньо присутній на відборі та не познайомився з програмами більшості кандидатів, однак, я впевнений, що Наглядова рада обрала найкращу кандидатуру з можливих», – розповів Євген Нищук.

«Тим чи іншим чином я стикався майже з кожним із кандидатів, зокрема, я чудово знаю Юлію Федів, адже вона проходила конкурсний відбір на керівника Національного бюро програми ЄС “Креативна Європа” в Україні. За цей рік, який вона очолює цю інституцію, було реалізовано цілу низку мистецьких проектів, які отримали підтримку ЄС. Очевидно, вибір членів Наглядової ради зумовлений певним досвідом ефективної роботи Юлії Федів. Починаючи з сьогоднішнього дня ми можемо приступати до формування стратегії, структури і запускати механізм повноцінної діяльності цієї важливої для української культури інституції, як Український культурний фонд».

Міністр культури відзначив, що прагненням відомства було позбутися непритаманних йому функцій реалізацій мистецьких проектів, доля яких має вирішуватись фаховими експертами по різним напрямкам культури.

«Цьогоріч на реалізацію культурних програм передбачено близько 200 млн. грн., нехай певна частина піде на функціонал і запуск інституції, але разом з тим є кошти, які мають чітко встановлений конкурсний прозорий відбір. Кращі проекти зможуть отримувати також і підтримку європейських партнерів, а також отримають певну гарантію на підтримку з боку держави. Це прекрасна подія, і я вдячний кожному з учасників, переконаний, що ми і надалі будемо тісно співпрацювати», – додав Євген Нищук.

Обрана шляхом конкурсного відбору Виконавчий директор Фонду Юлія Федів, подякувала за надану можливість реалізувати свою програму розвитку Українського культурного фонду. «Це велика шана для мене і відповідальність, яку я відчуваю. Я закликаю всіх до співпраці, адже нам потрібно за перший рік діяльності запустити повноцінну роботу Фонду і зробити це максимально ефективно та прозоро, і без вашою участі це буде неможливо. Сподіваюся на плідну співпрацю і буду робити все можливе , щоб Український культурний фонд запрацював належним чином», – додала вона.

Джерело

 

Додатково

Відбулося відкрите засідання Наглядової ради Українського культурного фонду з конкурсного відбору на посаду Виконавчого директора Фонду

 

Голова Українського культурного фонду, дружина Президента України, Марина Порошенко має, крім медичної, також мистецтвознавчу освіту.

Про це вона заявила у середу на прес-конференції, присвяченій обранню виконавчого директора Українського культурного фонду, відповідаючи на запитання журналіста, чи має вона фахову освіту для того, щоб очолювати мистецтвознавчі інституції.

Марина Порошенко показала журналістам свій диплом про вищу освіту, який вона отримала в 2007 році, закінчивши з відзнакою Державну академію керівних кадрів культури і мистецтва. «Я отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво» та здобула кваліфікацію мистецтвознавець-експерт ще десять років тому», – сказала Марина Порошенко.

Як повідомлялося раніше, 19 січня 2018 року міністр культури України Євген Нищук призначив Марину Порошенко на посаду голови Українського культурного фонду. За кандидатуру дружини Президента одноголосно проголосували всі члени наглядової ради Фонду.

Джерело

Автор