Переможцями конкурсу Є-data Рейтинг стали малі міста України (інфографіка)

Оголошено результати конкурсу Є-data Рейтинг 2017.
Переможцями конкурсу Є-data Рейтинг стали малі міста України. Найбільш відкритими з точки зору використання публічних коштів перед своїми громадянами є: Нетішин (Хмельницька обл.) з результатом 93,7%, далі Сколе (Львівська обл.) – 90,4%, треті – Заліщики (Тернопільська обл.) – 90,1%.

У конкурсі взяло участь 447 міст. Є-data Рейтинг проводився за трьома ключовими показниками: рівень реєстрації, приріст внесених документів, наповнення кабінетів.

«Конкурс Є-data Рейтинг став більшим мотиватором для бюджетних установ реєструватися та вносити інформацію на портал, ніж будь-які адміністративні кроки. Малі міста більш активно звітують на порталі e-data.gov.ua та виконують закон «Про відкритість використання публічних коштів». Тим самим вони показують свою ефективність, забезпечують прозорість у державних фінансах, і безпрецедентну раніше можливість доступу до даних для пересічного користувача», – зазначила перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова.

Конкурс мав на меті поліпшити передовсім кількісні показники реалізації проекту: збільшити реєстрацію бюджетних установ на порталі та підвищити показники звітування про витрати бюджетних коштів. За результатами конкурсу кількість незаповнених кабінетів на порталі зменшилась на 3%, кількість оприлюднених документів зросла на 2 млн, а рівень реєстрації збільшився на 4%.

Важливо відзначити зростання загального рівня активності серед міст. Яскравим прикладом є Нікополь (Дніпропетровська обл.) – місто за останні місяці показало злагоджену роботу міської ради, розпорядників та одержувачів коштів, державних та комунальних підприємств, які зареєстрували на порталі e-data.gov.ua понад 150 службових кабінетів. На початку реалізації проекту Нікополь знаходився у кінці рейтингової таблиці – 390 місце (37%). Станом на 01.01.18 їх позиція – 31 місце в таблиці (82,6%). Хоч Нікополь не увійшов в ТОП 10, але показав найкращу динаміку, піднявшись в рейтингу на 359 пунктів.

«Сьогодні можна відверто говорити, що більш інвестиційно привабливими з огляду на рівень відкритості використання бюджетних коштів є малі міста України. Міські голови влаштували справжні змагання за першість в рейтингу. Держслужбовці сприймали свою участь у конкурсі не як формальність, а як можливість зробити свої міста більш відкритими та сприятливими для життя і бізнесу», – каже керівник проекту Є-data Олександр Щелоков.

Основним завданням на 2018 рік для команди Є-data та наступного конкурсу залишається реалізація кількісних показників та введення якісних, зокрема покращення реєстрів, повноти та якості внесених даних.

ТОП 10 найбільш відкритих міст за результатами Конкурсу Є-data Рейтинг. За посиланням тут можна переглянути інтерактивну карту і знайти своє місто у рейтингу з усіма показниками.

Конкурс реалізовано за підтримки Міністерства фінансів України разом з адміністратором порталу ДУ «Відкриті публічні фінанси» у партнерстві з Міжнародним фондом «Відродження» та ГО «МАЄ БУТИ». Партнери проекту Стоп корупції, Слово і діло, Пошуково-аналітична система 007, методологічний партнер Investor Relations Agency.

Нагадаємо, що днями проект Є-data оприлюднив річний звіт діяльності проектної команди. Ознайомитись з результатами роботи можна тут.

Довідково: Про «Є-data Рейтинг»

Мета змагання – збільшити реєстрацію на порталі публічних фінансів та заохотити державних службовців оприлюднювати на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів інформацію, щодо витрат бюджетних організацій.

Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data.gov.ua – найбільша в Україні база відкритих даних у секторі публічних фінансів. Згідно з Законом України «Про відкритість використання публічних коштів» на порталі оприлюднюються всі трансакції Державної казначейської служби та інформація про використання коштів державного і місцевих бюджетів.

ГО «МАЄ БУТИ» – організація, яка сприяє стратегічному розвитку соціально-економічної системи України шляхом залучення національного та міжнародного теоретичного та практичного досвіду, економічних, політичних, наукових, інформаційних ресурсів для ефективного розвитку проектів на будь-яких рівнях. Організація розвиває веб-сервіси Офіційний портал публічних фінансів та «Пошуково-аналітична система .007» на основі відкритих даних у секторі публічних фінансів.

Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) – одна з найбільших благодійних фундацій в Україні, національний фонд, що входить до глобальної мережі Фундацій відкритого суспільства (OpenSocietyFoundations).

Для уточнення рейтингу та його результатів можна звертатись за телефоном 067 67 222 88 або на електронну адресу edataua@gmail.com

Джерело