Генпрокуратура готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу директору ТОВ «Вісті Мас-Медіа»

Прокуратурою м. Києва 31.03.2017 розпочато кримінальне провадження про вчинення щодо громадянина кримінального правопорушення, пов’язаного з вимаганням у нього невстановленою особою грошових коштів за нерозголошення відомостей щодо його особистого життя та політичної діяльності.

Органом досудового розслідування 23.06.2017 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 189 (вимагання) КК України директору ТОВ «Вісті Мас-Медіа».

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 24.06.2017 стосовно вказаної особи обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру альтернативної застави у розмірі 544 тис грн, а також, у разі внесення застави, покладено додаткові обов’язки: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості з’явитись через поважні причини – завчасно повідомляти про це посадову особу або орган, що здійснив виклик; не відлучатись із населеного пункту, за місцем реєстрації, проживання чи перебування без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

27.06.2017 підозрюваний був звільнений з-під варти у зв’язку з внесенням ним застави. Разом з тим, у кримінальному провадженні продовжувався строк досудового розслідування до 3-х місяців, тобто до 22.09.2017. Також було продовжено і строк дії обов’язків, раніше покладених на підозрюваного, тобто в межах строку досудового розслідування до 22.09.2017.

Підозрюваному та захисникам 20.09.2017 фактично повідомлено про закінчення досудового розслідування і відкриття стороні захисту матеріалів досудового розслідування, тобто за 4 доби до закінчення 3-х місячного строку слідства. У зв’язку з неявкою підозрюваного та його захисників для ознайомлення з матеріалами, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27.11.2017 в порядку ч. 10 ст. 290 КПК України задоволено клопотання сторони обвинувачення та визначено строк підозрюваному та його захисникам для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 27.12.2017. За спливом зазначеного строку 29.12.2017 у кримінальному провадженні складено та погоджено обвинувальний акт.

Підозрюваного 29.12.2017 викликано для вручення обвинувального акту на 10.01.2018. Однак він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров’я.

У подальшому, 12.01.2018 прокурором у провадженні здійснено виїзд до Шевченківського районного суду м. Києва для вручення обвинувального акту до початку судового засідання в іншому кримінальному провадженні відносно директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» за ч. 3 ст. 212 КК України. Однак він знову не з’явився до суду з причин перебування на лікарняному.

В той же день, тобто 12.01.2018 прокурором були здійснені повторні виклики його захисників на 16.01.2018 та на 22.01.2018.

Одночасно слід зауважити, що відповідно до положень кримінального процесуального законодавства станом на сьогоднішній день відносно підозрюваного продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у виді внесеної ним застави.

Крім того, Шевченківським районним судом м. Києва здійснюється судовий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) КК України.

Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні йому також було обрано запобіжний захід – заставу в розмірі 1 млн грн, яку внесено на рахунок суду.

В ході судового розгляду прокурором подано клопотання до суду в частині покладення на обвинуваченого додаткових обов’язків, у тому числі здати на зберігання три паспорти для виїзду за кордон. Однак, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва в клопотанні прокурора про обмеження в користуванні обвинуваченим закордонними паспортами відмовлено.

У подальшому прокурором 08.12.2017 під час обвинувальної промови, тобто на завершальній стадії судового розгляду, подано клопотання про залишення раніше обраного йому запобіжного заходу (обов’язків не відбувати за межі Києва) в силі, проте обвинувачений, зловживаючи наявними процесуальними правами шляхом надання в судові засідання медичних довідок про стан здоров’я та неможливість явки в суд на цій підставі, обмежив право суду на розгляд клопотань прокурора щодо обрання стосовно обвинуваченого додаткових запобіжних заходів.

Зважаючи на викладене, та враховуючи, що директор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього, прокурором готується клопотання до суду щодо звернення застави в дохід держави та зміни запобіжного заходу на більш суворий.

Джерело