MONEYVAL: Україна є надійною юрисдикцією у питаннях боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) 30 січня оприлюднив Звіт за результатами п’ятого раунду оцінки України.

Звітом підтверджено, що Україна є надійною юрисдикцією у питаннях боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, яка не потребує спеціальних контрольних заходів з боку MONEYVAL та FATF.

Відзначається значний рівень міжвідомчої та міжнародної співпраці України з цього питання.

Крім цього, Звіт акцентує увагу на високому рівні регуляторної та наглядової діяльності за банківським сектором. “Національний банк має добре розуміння ризиків, застосовує ризик – орієнтовний підхід під час нагляду за банками, докладає значних зусиль для забезпечення прозорості бенефіціарної власності у банках та недопущення злочинців до управління й володіння банками, – йдеться у Звіті.

Далі MONEYVAL зазначає: “Заходи НБУ мають помітний позитивний вплив на рівень дотримання банківським сектором законодавства у сфері фінансового моніторингу. Крім того, заходи впливу, що застосовуються НБУ є ефективними та пропорційними. Ресурси НБУ направлені на зони найвищого ризику у банківському секторі, а якість нагляду НБУ заслуговує на найвищу оцінку”.

Експерти Ради Європи також високо оцінили роль НБУ у впровадженні ризик-орієнтованого підходу до побудови системи протидії відмиванню коштів у банківських установах. “НБУ має комплексне розуміння ризиків пов’язаних з відмиванням коштів щодо кожного банку та добре розуміє ризики банківського сектору в цілому”, – йдеться у документі.

Крім того, експерти звернули увагу на більш високий рівень протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму банківським сектором країни у порівнянні з небанківським: “Банківський сектор демонструє більш детальне розуміння ризиків фінансового моніторингу та застосовує більш комплексні заходи контролю, які краще забезпечують виявлення та контроль відповідних загроз. Небанківські фінансові установи продемонстрували вужче коло заходів, які застосовуються ними для мінімізації виявлених ризиків”, – говориться у Звіті.

“Ціль експертизи MONEYVAL полягає в тому, щоб оцінити систему протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в країні та визначити, як вона працює. Приємно, що сьогодні Україна у такій протидії, за даними Звіту, демонструє “потужну політичну волю”. Свій внесок у це зробив й НБУ, який здійснює комплексний нагляд за банками та використовує переважно ризик-орієнтований підхід під час моніторингу ризикових фінансових операцій”, – зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

За моніторинговим режимом Україна перебуває на рівні таких країн-членів FATF, як Австралія, США, Канада, Сінгапур, Данія, Швеція і Швейцарія.

Звіт комітету MONEYVAL також визначив низку конструктивних зауважень до роботи української системи фінансового моніторингу. НБУ готовий плідно працювати і виконувати всі ті кроки, які рекомендовані MONEYVAL і будуть погоджені на рівні країни.

Довідка: MONEYVAL – головний європейський арбітр з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, який проводить оцінки держав щодо всіх відповідних міжнародних стандартів в правовій, фінансовій та правоохоронній сферах. Одним із основних завдань Комітету MONEYVAL є здійснення взаємних оцінок його членів у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення на предмет дотримання та ефективної імплементації Рекомендацій FATF. Україна є членом MONEYVAL з 1997 року.

Джерело

Автор