Дружино-паніка

Дмитро Вовнянко

Підіб’ємо підсумки. Що на сьогоднішній день я знаю про оці страшні-престрашні «Національні дружини» і чим вони для мене небезпечні?

Центром Києва пройшлися гаврики шикованими колонами в однакових (і недешевих) одностроях. Небезпечно? Та не дуже. По-перше, гавриків тих було в рази менше, ніж на імпічментаріях від Міхо. По-друге, більшість марширувальників – 15-17 річні шмаркачі, що бояться відкрити свої обличчя. Чого бояться? Аби злочинна влада не дізналася? Бу-га-га! Якщо має бажання – уже знає. Для МВС або СБУ то – технологія. Чим цей марш страшніший за всі попередні «Майдани-3» та міхо-майданчик?

Гаврики в куртках «Національних дружин» влаштували штовханину з поліцією. Поправка – поліція не застосувала ані кийків, ані вогнепалу (спробуйте отак само піти поштовхатися з копами) і штовханина не завадила копам доставити затриманого у відділення. Небезпечно? Та не дуже. Штовханини з копами у нас й раніше влаштовували: і Правий сектор, і Національний корпус «Азов». Міхо-майданчик оно штурмував палац Жовтневий з глядачами і американським джазом на сцені. Чим «дружини» страшніші за все це?

Представники «дружин» зробили багато грізних і майже погрозливих заяв у бік влади. Небезпечно? Та не дуже. Не менш погрозливі заяви в різні часи робили Ярош, Білецький, Тягнибок, Міхо, Єгорка, Фемен Феменченко… Покричали хлопчики. Повітря повібрувало. І – все.

Про що я ще забув? Про те, що ходу не прокоментували президент, прем’єр і спікер? Так вони і про Майдани-3 не висловлювалися. І про міхо-майданчики – не дуже. Якого лиха взагалі перші особи мусять щось казати про марш дрищів у гарненьких одностроях, знятий професійним оператором? Не забагато честі маршам?

Що ще? Що мережею поширився незрозумілий мені лемент штибу: «А-а-а! Нас зараз різати будуть!»? Мені це просто незрозуміло. Уже когось ріжуть? Ніколи такого не було – і от знову?

Але я помітив, що останнім часом частина блогерів порохоботського спрямування, під маркою «об’єктивності» і «не скачування до рівня запоребрика» замість реально тверезого аналізу ситуації в Україні, почали тупо розганяти всередині порохоботів зраду, паніку і зневіру. Кому це вигідно – здогадайтеся самі.

Якщо розібрати ситуацію по деталях – стає очевидно, галас навколо «Національних дружин» – копійки ламаної не вартий. Проте деякі його деталі звертають на себе увагу. Особи, що називають себе лідерами Національних дружин, активно дистанціюються від Білецького і Нацкорпусу. Хоча. Форма, в яку вбралися «дружини», раніше була помічена саме на нацкорпусівцях (сам бачив) і символіка Нацдружин – один в один нацкорпусівська.

Навіщо Нацкорпусу такий ребрендинг? Чи не тому, що від самої назви «Нацкорпус» громадяни уже сахаються мов чернець від чорта?

А марш навіщо здався? Бо на тлі «кремлівської доповіді» у США хтось гарно пробашляв картинку «маршу штурмовиків» у центрі Києва? Чи були ще якісь причини?

Відповідями на ці запитання можна не сушити голову – все дізнаємося невдовзі. Віщую – буде смішно.

Автор