Порошенко на інтерактивній сесії ВЕФ «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» (фото, відео)

Боротьба з корупцією є пріоритетом моєї президентської політики – Президент України

Президент Петро Порошенко заявляє, що боротьба з корупцією в Україні є пріоритетним напрямком його роботи на посаді Глави держави. Під час участі на інтерактивній сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» Глава держави наголосив, що боротьба з корупцією в Україні ведеться не через те, що це було необхідно для отримання безвізового режиму з Євросоюзом чи траншу Міжнародного валютного фонду.

«Боротьба з корупцією є пріоритетом моєї політики в якості Президента»,- підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що в Україні створено незалежні антикорупційні інституції: Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура. «Вони ефективно працюють з іншими інституціями і вже дають перші багатообіцяючі результати. І це підтримують, як міжнародні партнери, так і українці», – сказав Петро Порошенко.

Він також нагадав, що було запроваджено судову реформу з повним оновленням Верховного суду та судової системи. «І 22 грудня я ініціював в Парламенті створення нового Антикорупційного суду, яке завершить формування структури незалежної антикорупційної системи», – додав Президент.

Глава держави також зауважив, що під час зустрічей в Давосі з очільниками МВФ та Світового Банку, серед питань щодо результатів українських реформ, обговорювалось також питання створення Антикорупційного суду. «З політичної точки зору все зрозуміло. В нас є політична воля, і рішення вже прийнято. З юридичної точки зору, обговорення щодо формулювання та того, як імплементувати рекомендації Венеційської комісії, – це питання юридичних експертів. Ми сподіваємось завершити цей процес якомога швидше», – зауважив він.

Джерело

 

ЄС і весь вільний світ повинні мати єдину стратегію та бути об’єднаним на основі спільних цінностей – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко наголошує, що Європейський Союз, весь вільний світ повинні мати єдину стратегію та бути об’єднаними на основі спільних цінностей.

Глава держави зауважив, що основною темою сьогоднішніх дискусій щодо майбутнього ЄС та Росії в 2018 році є нові стратегії, підходи, порядки денні. «Забудьте про це. Весь ЄС, весь вільний світ повинні мати один порядок денний, одну стратегію, один голос, бути якомога більше об’єднаними», – сказав він.

«І база для нашої єдності – наші цінності. Не гроші. Впевнений, що ми виграємо боротьбу з фейками та пропагандою, інформаційну та гібридну війну, бо правда з нами», – наголосив Президент під час дискусії на інтерактивній сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» у Давосі, де проходить 48-ме щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму.

Президент висловив впевненість, що, незважаючи на перемоги популістів та євроскептиків, все буде добре. «Єдина річ, яка зміниться, – Україна у 2021 році з підтримкою Литви та Польщі буде мати перспективу членства в ЄС», – зазначив він.

У свою чергу, відповідаючи на питання про очікування від Росії у 2018 році, Президент Польщі Анджей Дуда сказав: «Залиште Україну». Він додав, що двері Європейського Союзу мають залишатись відкритими для нових країн. За його словами, політика відкритих дверей є одним із найбільш важливих елементів для хорошого майбутнього Євросоюзу.

Водночас, щодо взаємовідносин з Росією, Анджей Дуда вважає необхідним спробувати збалансувати взаємини з цим сусідом. «Однак, ми маємо вимагати поваги до міжнародного права», – підкреслив Президент Польщі та додав, що це стосується поваги до міжнародних кордонів не лише у Європі, а й у всьому світі.

У свою чергу Президент Литви Даля Грібаускайте зазначила: «Що ми можемо очікувати після виборів в Росії? Передбачувано – агресію та дестабілізацію. Це те, з чим ми зіштовхнемося в цьому році. І ми знаємо, як відповісти».

Джерело

 

«Північний потік-2» є іспитом на єдність Європи – Глава держави у Давосі

«Північний потік-2» є іспитом на єдність Європи. І це не стосується енергетичної безпеки та економіки», – підкреслив Президент Петро Порошенко під час дискусії на інтерактивній сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?», яка відбулась в рамках 48-го щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

За словами Глави держави, якщо подивитись на цифри цього проекту, буде зрозуміло, що там точно немає економіки. «Нема пояснення, чому «Газпром» намагається підкупити деякі країни ЄС грошима, щоб досягти абсолютних чітких політичних цілей», – додав він.

«Ви сказали, що це («Північний потік-2» – ред.) стосується енергетики, економіки. В жодному разі. Це лише політика», – прокоментував Президент слова ведучого дискусії.

Петро Порошенко також підкреслив, що Україна пишається зробленим величезним кроком за останні декілька років в напрямку енергетичної незалежності та диверсифікації. «LNG-термінал в Литві – браво. LNG-термінал в Польщі – браво. І Україна, яка вже більше двох років не купує жодного кубометру російського газу, отримуючи його через Польщу, Словаччину, Норвегію, ЄС», – зазначив Президент.

Глава держави також наголосив: «Саме тому ми виграли Стокгольмський арбітраж, який не стосується грошей, а стосується енергетичної незалежності. Головне досягнення Стокгольмського арбітражу – не те, що ми покращили фінансову ситуацію в країні, а те, що зупинили використання газу Росією в якості інструменту політичного тиску».

«І ми категорично проти повернення назад», – додав він.

За словами Президента, цього року транзит газу з України до Європи склав 94 млрд куб. метрів газу: «Це рекорд за останні роки. І ми будемо дуже раді збільшити обсяги».

Петро Порошенко також зауважив, що «нема ніякого сенсу інвестувати десятки мільярдів євро в ніщо». «Ми, європейці, маємо більш стратегічні шляхи витрачання цих коштів», – переконаний Президент.

«Є ще одна мета «Північного потоку-2» – розділити Європу», – також наголосив Глава Української держави.

За його словами, після Brexit ЄС зіштовхнувся зі складним іспитом. «Після виборчої кампанії 2016-17 років, всі чекали, що популісти та євроскептики прийдуть до влади в Європі та сприятимуть ефективній російській стратегії по розколу та послабленню Європи. На щастя, всі європейці виявились достатньо відповідальними та об’єднаними, щоб зберегти єдність. Звичайно, Росія дуже розчарувалась результатом», – констатував Президент.

Джерело

 

Нинішня співпраця з МВФ є найефективнішою за всі попередні роки – Президент України

Президент Петро Порошенко заявляє, що чинна влада досягла найкращих результатів у співпраці з Міжнародним валютним фондом за всю історію відносин України з цією організацією.

«До цього в нас був лише один транш від МВФ, і потім Україна перестала виконувати обіцянки. Зараз в нас вже чотири транша, три меморандуми, які були повністю виконані. Ми отримали 8,7 млрд доларів у найскладніший час в нашій історії. І ми це робимо під час російської окупації, незаконної анексії Криму, що вплинуло на рівень життя в моїй країні», – сказав Глава держави під час дискусії на інтерактивній сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?», яка відбулась в рамках 48-го щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Петро Порошенко також акцентував увагу на тому, що за останні півроку в Україні були запровадженні найскладніші реформи – пенсійна, медична, децентралізація, які мають дуже сильний антикорупційний компонент. Також відбулась реформа освіти, завершилась судова реформа, запустили дуже важливий Закон про приватизацію, яким запроваджується механізм за аналогією з британським законодавством для інвесторів, які хочуть цього, з абсолютно прозорою процедурою. Крім того, Закон про державні закупівлі, що також має дуже сильний антикорупційний компонент.

Президент також висловив думку, що успіху в імплементації реформ сприяло виконання 144-х пунктів Плану візової лібералізації України з країнами Євросоюзу. «Оціночна місія ЄС зробила дуже позитивний висновок щодо нашого виконання. Ми ратифікували Угоду про асоціацію. На жаль, не в листопаді 2013 року у Вільнюсі, як всі того хотіли. Але з 1 вересня 2017 року вона вступила в силу після ратифікації, незважаючи на російські спроби зупинити це», – констатував Петро Порошенко, назвавши запровадження безвізового режиму для українських громадян, а також для громадян Грузії і Молдови, величезним успіхом.

Петро Порошенко зазначив, що керівники МВФ та Світового Банку під час двосторонніх зустрічей у Давосі висловлювали задоволення результатами реформ та співпрацею з Україною.

Джерело

 

Ми точно будемо в ЄС і ми європейська країна – Президент України

«Ми точно будемо в ЄС і ми європейська країна. Наша політика чітко скоординована з ЄС», – заявив Президент Петро Порошенко під час дискусії на інтерактивній сесії «Центральна та Східна Європа: новий порядок денний для континенту?» у Давосі, де проходить 48-ме щорічне засідання Всесвітнього економічного форуму.

Глава держави наголосив, що зараз Україну атакує Росія: пропаганда, фейкові новини. «Фейкові новини та популісти є зараз найбільшою небезпекою не тільки для України, а й для Європи. Я дуже радий, що у всіх європейських країнах та США питання інформаційної безпеки та фейкових новин стає частиною національного законодавства; питанням, що розглядається в Європейській Комісії; що створюється спеціальний трастовий фонд НАТО зі стратегічної комунікації в кібербезпеці», – зауважив Президент.

«Вони (Росія – ред.) хочуть зобразити, що Україна – неуспішна країна. Ми не даємо їм жодного шансу для цього», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що у 2017 році в Україні відбулось економічне зростання на рівні 2,5%. «Під час війни. Коли наш головний промисловий потенціал на Донбасі окупований. У 2018 році прогнозується зростання ВВП у 3,8%. У нас є серйозна програма реформ для поліпшення інвестиційного клімату в 2018 році», – розповів Глава держави.

Президент подякував європейським партнерам за потужну підтримку в питанні безпеки та реформ.

«Польща підтримує нас у реформі децентралізації. Литва підтримує нас в реформуванні інвестиційного клімату. Обидві ці країни підтримують нас в антикорупційних ініціативах. Ми налаштовані ще поліпшити нашу співпрацю, оскільки це є підтвердженням нашого європейського вектору розвитку», – зазначив Глава держави.

Джерело

Автор