«Поліна» – один із успішних прикладів роботи поліції у сфері запобігання домашньому насильству (фото, інфографіка)

Загалом упродовж минулого року надійшло понад 110 тисяч заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством в сім’ї. З цього числа потерпіли від кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством в сім’ї, понад 200 дітей. Про це сьогодні, 19 січня, повідомив заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв.

За його словами, пілотний проект з протидії насильству в сім’ї «ПОЛІНА» є одним з успішних прикладів роботи поліції у сфері запобігання домашньому насильству.

«Найкращий показник нашої роботи – це зворотній зв’язок з потерпілими, які пройшли через пекло домашнього насильства. Зокрема, з квітня минулого року 135 жінок жертв сімейних дебоширів повідомили на Національну «гарячу» лінію  громадської організації «Ла Страда-Україна» про якісне виконання своїх обов’язків представниками поліцейської мережі «ПОЛІНА», – підкреслив Костянтин Бушуєв.
Він додав, що з початку роботи «ПОЛІНИ» мобільними групами здійснено 1692 виїзди за повідомленнями про факти насильства в сім’ї. У 1195 випадках до роботи залучалися працівники соціальних служб. Більшість звернень стосувалися психологічного, економічного та фізичного насильства.

Відносно осіб, які вчинили насильство в сім’ї, поліцією складено понад 80 тисяч адміністративних протоколів. Особам, які скоюють насильство в сім’ї, винесено понад 70 тисяч офіційних попереджень про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї. Наразі на обліку Національної поліції перебуває понад 69 тисяч осіб (з них 5,7 тисяч жінок), які вчинили насильство в сім’ї.

Заступник Голови Нацполіції зазначив, що конфлікт між батьками і, відповідно, емоційне напруження впливають на дітей. Зокрема, сварка між рідними може призвести до психологічної травми неповнолітнього. Крім того, дитина  в майбутньому може перенести у власну сім’ю модель поведінки своїх батьків. Тому по прибуттю на виклик про сімейну сварку працівник ювенальної превенції, перш за все, намагається вилучити дитину з «епіцентру подій».

Костянтин Бушуєв зазначив, що співробітники мобільних груп мережі «ПОЛІНА» пройшли навчання на базі Дніпропетровського університету внутрішніх справ. Цей курс підготовки допоможе більш якісно та професійно надавати допомогу потерпілим від домашнього насильства. Також курс підготовки у 2018 році пройдуть оператори телефонної лінії «102».

«Потрібно дуже коректно прийняти інформацію, яку людина надає в стані стресу чи шоку, особливо дитина. При створенні Єдиних центрів «102» в структурі головних управлінь ми робимо акцент на кваліфікованих спеціалістах, які пройдуть відповідну перепідготовку», – зазначив Костянтин Бушуєв.

Заступник Голови Нацполіції підкреслив, що зусиль самої лише поліції з протидії насильству – недостатньо. Відтак до цього процесу слід активно залучати суспільство, а також використовувати всі можливості органів виконавчої влади.

«Тому, коли ви чуєте, що в сусідній квартирі відбувається насилля, не треба робити гучнішим звук телевізора. Найкраще – інформувати про це поліцію. Можливо, цей дзвінок збереже людське життя», – сказав він.

Джерело

Автор