Відтепер і згідно Закону Росія – окупант і агресор

Прийнято Закон “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”.

Законодавчим актом визначено особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Законом встановлено, що «тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях на день ухвалення цього Закону визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний ефективний контроль».

Законом встановлено, що «правовий статус тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також правовий режим на зазначених територіях визначаються цим Законом, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», іншими законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, принципами та нормами міжнародного права».

Згідно із Законом, «тимчасова окупація Російською Федерацією територій України, визначених частиною першою статті 1 цього Закону, незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав».

Актом встановлено, що «діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, які додаються до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи відповідно».

Згідно із Законом, «відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану державі Україна, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам, покладається на Російську Федерацію».

У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення, визначений цим Законом, іншими законами України, міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, принципами та нормами міжнародного права.

Законом встановлено: «за державою Україна, територіальними громадами сіл, селищ, міст, розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими суб’єктами публічного права зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

Визначений Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» порядок регулювання правочинів та реалізації прав суб’єктів, визначених частинами шостою і сьомою цієї статті, поширюється з урахуванням необхідних змін (mutatis mutandis) на тимчасово окуповані території України у Донецькій та Луганській областях, крім порядку в’їзду осіб на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях та виїзду з них, що встановлюється відповідно до цього Закону, та порядку територіальної підсудності справ, підсудних розташованим на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях судам, що встановлюється відповідно до Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції».

Законом встановлено, що «особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації Російської Федерації, несуть кримінальну відповідальність за діяння, що порушують законодавство України та норми міжнародного гуманітарного права.»

Згідно із Законом, «державна політика із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях базується на Конституції та законах України, міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, принципах і нормах міжнародного права».

Цілями державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях є:

1) звільнення тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях та відновлення на цих територіях конституційного ладу;

2) захист прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб;

3) забезпечення незалежності, єдності та територіальної цілісності України.

Законом встановлено, що
«Російська Федерація як держава-окупант відповідно до IV Гаазької конвенції про закони і звичаї війни на суходолі та додатка до неї: Положення про закони і звичаї війни на суходолі від 18 жовтня 1907 року, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І), від 8 червня 1977 року зобов’язана забезпечити захист прав цивільного населення та створити необхідні умови для його життєдіяльності.

Факт остаточного виведення та повної відсутності всіх збройних формувань Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях у порядку, визначеному цим Законом, встановлюється Міністром оборони України та Міністром внутрішніх справ України шляхом спільного подання Президентові України, який виключно на цій підставі приймає відповідне рішення.»

Прикінцевими і перехідними положеннями встановлено, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Цей Закон діє без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та заходів, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаного державного кордону.

Законом внесено зміни до законів України: «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану», «Про Збройні Сили України», «Про прокуратуру», «Про судовий збір», «Про боротьбу з тероризмом», «Про контррозвідувальну діяльність».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №7163.

Поіменне голосування про проект Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (№7163) – у другому читанні та в ціломуЗа-280, Проти-36, Утрималось-2, Не голосувало-33,     Рішення прийняте

Джерело

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив упевненість, що Президент України підпише ухвалений Парламентом закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей»

Голова Верховної Ради України на брифінгу у четвер повідомив, що Парламент ухвалив законопроект №7163 про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях, яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив упевненість, що Президент України підпише ухвалений Парламентом закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей». «Я глибоко впевнений, що не може бути навіть мови про те, що документ буде ветований, він буде підписаний Президентом у передбачений Конституцією термін і стане Законом у найближчий період», – сказав А.Парубій.

За його словами, профільний Комітет доопрацює всі поправки до законопроекту, а Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради його вичитає, після чого документ надійде на підпис Голові Парламенту. «Я думаю, орієнтовно через три дні я зможу його підписати», – зазначив Голова Верховної Ради України.

Цим голосуванням, за його словами, «ми демонструємо рішучість у боротьбі проти російського агресора». «Агресор той самий, що й сто років тому – Російська імперія. Ніколи не змінюється імперський дух і імперські наміри Росії поневолити Українську державу. І сьогоднішнім голосуванням ми виконуємо свій обов’язок перед нашими попередниками, які сто років тому підняли прапор боротьби за визволення України. Сьогодні наше головне завдання мати українську державність», – підкреслив Голова Парламенту.

Разом із тим, А.Парубій уточнив, що профільний Комітет при підготовці законопроекту до другого читання змінив текст законопроекту, поданий Президентом України, з урахуванням пропозицій народних депутатів. Голова Верховної Ради підкреслив, що в тексті ухваленого законопроекту відсутні посилання на Мінські домовленості.

За його словами, він стоїть на позиції, що в документі не можуть бути згадані Мінські угоди, тому вони мають бути вилучені з законопроекту. «Так парламент і проголосував», – наголосив А.Парубій.

У документі народні депутати визначили, що Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації. У преамбулі визначено, що дата початку окупації частини України, зокрема, Криму та Севастополя, визначається законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Відповідно до цього закону датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року. Законом про реінтеграцію Донбасу визначаються особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Передбачено, що межі та перелік районів міст, селищ і сіл частини частин їх територій тимчасово окупованих у донецькій та Луганській областях визначаються Президентом за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Згідно з Законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права. Окрім того, парламентарії встановили, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації Російської Федерації, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права. Також парламент визначив систему розподілу повноважень щодо заходів із забезпечення національної безпеки.

Довідково: Президент України П.Порошенко 04.10.2017 року вніс до Верховної Ради України законопроект 7163 «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей».

Джерело

Росія визнана агресором Законом України! Це потужний сигнал, що Україна відстоїть своє майбутнє в боротьбі з Імперією Зла!Слава Україні!PS: Істерікою Кремля та його посіпак-задоволений!)))

Posted by Тетерук Андрій on Donnerstag, 18. Januar 2018