Коментар МЗС України у зв’язку з рішенням російської окупаційної влади Криму у справі Володимира Балуха

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест у зв’язку з незаконним та політично вмотивованим рішенням т.зв. “суду” російської окупаційної влади у Криму у справі громадянина України Володимира Балуха.

Засудження Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення за абсурдними та сфабрикованими звинуваченнями є свідченням того, що Кремль надалі продовжує політику цілеспрямованих репресій та залякувань громадян України на тимчасово окупованому Кримському півострові.

Вимагаємо від держави-агресора й окупанта припинити наругу над правами людини та основоположними свободами мешканців тимчасово окупованої території України і негайно звільнити Володимира Балуха та інших незаконно утримуваних громадян України.

Росія має припинити незаконну окупацію АР Крим та м. Севастополь та у повному обсязі виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН  “Територіальна цілісність України” від 27 березня 2014 р., “Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)” від 19 грудня 2016 р. і 19 грудня 2017 р., а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Закликаємо міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з тим, щоб держава-загарбник припинила злочинні утиски та переслідування громадян України в окупованому Криму та звільнила суверенні території України.

Джерело