У Нацполіції проаналізували роботу у сфері захисту дітей (інфографіка)

Знизилася кількість злочинів, де потерпілими стали самі діти. Крім того, поліцейські склали майже 80 тисяч адміністративних протоколів стосовно батьків та опікунів, які не виконували свої обов’язки. Про це сьогодні, 15 січня, повідомила начальник управління ювенальної превенції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Лариса Зуб.

За її словами, виховання, навчання та належний рівень життя дітей є пріоритетом для поліції. При цьому поліцейські не лише здійснювали профілактичну роботу з дітьми, а й вживали заходів щодо покарання тих дорослих, які не виконували свої обов’язки.

«Слід розуміти, що не лише працівники поліції несуть відповідальність за майбутнє нашої держави. Надзвичайно важливою є роль кожного українця», – підкреслила Лариса Зуб. Вона також додала, що правоохоронцями у 2017 році було складено понад 80 тисяч протоколів за невиконання батьками або опікунами своїх обов’язків щодо виховання дитини.

За словами Лариси Зуб, статистика свідчить про зниження кількості скоєних правопорушень стосовно дітей. Якщо у 2016 році ця цифра становила 5406 злочинів, то у 2017 їх кількість суттєво зменшилася – до 4639 правопорушень.

Крім того, Лариса Зуб зазначила, що кількість дітей, які потерпіли від злочинних посягань, зменшилася на 12 відсотків – з 5773 у 2016 році до 5087 дітей у 2017-му.

Водночас начальник управління ювенальної превенції відзначила позитивні результати роботи працівників поліції у напрямку розшуку зниклих дітей. З початку 2017 року до територіальних підрозділів поліції надійшло 8 124 заяви про зникнення неповнолітніх. З них 6 936 дітей було знайдено упродовж доби, тобто 85 відсотків від загальної кількості зниклих. На даному етапі щодо 24   неповнолітніх, які зникли у цьому році, ще тривають заходи по встановленню їх місцезнаходження.

За словами Лариси Зуб, такого результату працівникам поліції вдалося досягнути завдяки постійній профілактичній та профорієнтаційній роботі з неповнолітніми, яка проводилась підрозділами ювенальної превенції протягом року.

Зокрема, поліцейські постійно працювали з дітьми за їх місцем проживання і навчання, вели пропаганду здорового способу життя та проводили заходи щодо правового виховання дітей. Також правоохоронці індивідуально працювали з кожною дитиною, яка раніше вступала в конфлікт з законом та перебуває на обліку.

«За рік було досягнуто значних результатів, але сьогодні нашим основним завданням залишається усунення причин і умов, які можуть сприяти вчиненню злочину дітьми, і не допущення рецидиву», – наголосила Лариса Зуб.

Нагадаємо, працівниками ювенальної превенції Херсонщини в рамках Всеукраїнського тижня права було проведено лекцію для студентів щодо протидії насильству у сім’ї.

Також нагадаємо про випадок, коли працівники поліції врятували життя двох малюків, яких покинули батьки.

Водночас, 20 грудня було проведено захід, на якому були визначені найближчі цілі та плани роботи підрозділів на 2018 рік.

Джерело

Фото © Патрульна поліція Луцька