ЧАЕС отримала сертифікат на огороджувальний контур НБК

Чорнобильська АЕС отримала відповідний сертифікат Державної архітектурно-будівельної інспекції України, який засвідчує відповідність проектній документації і готовність до експлуатації огороджувального контуру НБК.

Як зазначає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, завдяки тому, що вчасно і ефективно було виконано роботи з підсилення та герметизації будівельних конструкцій ІІ черги ЧАЕС, що виконують функції огороджуючого контуру НБК, це забезпечило у листопаді 2016 року успішне завершення насування Арки.

Інженери Чорнобильської АЕС та підрядних організацій, які працювали 35 місяців над виконанням проекту, продемонстрували високий професіоналізм і відповідальність у ставленні до роботи, адже їм доводилось працювати в надзвичайно складних радіаційних умовах.

«Проект було виконано на високому рівні, незважаючи на дуже стислі терміни. На початку проектування багато хто з експертів взагалі вважав, що проект виконати неможливо. Зараз усі, хто причетний до створення цього об’єкта, відчувають гордість», — повідомив заступник керівника проектів та програм групи управління проектом «План здійснення заходів на об’єкті «Укриття» ДСП «Чорнобильська АЕС» Віктор Поповський.

Під час виконання проекту з будівництва контуру НБК у межах машинного залу четвертого блока ЧАЕС виконано демонтаж понад 1800 кубічних метрів залізобетонних конструкцій, недіючих трубопроводів і технологічного обладнання, що залишилися після аварії 1986 року, демонтовано 600 квадратних метрів покрівельного покриття, укладено 14 000 кубічних метрів бетону і 1450 тонн арматури.

Загальна площа реконструйованих приміщень – близько 16 238 квадратних метрів. Висота східного огороджувального торця становить 80 метрів, довжина — майже 192 метри. Висота західного торця — 55 метрів, довжина — 67,5 метрів. Ширина обох торців сягає від 40 сантиметрів до 6 метрів.

Довідково: Проектні роботи виконав український «Консорціум КСК» у складі трьох українських організацій: ПАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект», Державне підприємство «Державний науково-дослідний Інститут будівельних конструкцій» та Інститут проблем безпеки АЕС НАН України.

Будівництво велось консорціумом «Укриття» у складі чотирьох компаній: ПАТ «Київметробуд», ПрАТ «Укренергомонтаж», Українська державна будівельна корпорація «Укрбуд» і ТОВ «БК «Укрбудмонтаж».

Джерело

Фото © Чорнобильська АЕС