«Вечір Різдвяних Василів» у столиці зібрав сотні відвідувачів (фото, відео)

Близько півтисячі киян та гостей столиці вмістив Колонний зал КМДА на “Вечір Різдвяних Василів”.  Захід було присвячено пам’яті Василя Стуса, а також іншим Василям, які народилися в ці Різдвяні дні – Василю Симоненку, Василю Чумаку, Василю Еллан-Блакитному .

У вечорі взяв участь дисидент, історик дисидентського руху Василь Овсієнко, який під час ув’язнення півтора місяці перебував у одній камері із Василем Стусом. Він згадував часи, коли вони були ув’язненні та момент перепоховання поета.

«В’ячеслав Липинський казав, що без традиції немає культури, а без культури немає нації, тому дуже добре, що триває ця традиція – Свято Різдвяних Василів. Я радий, що на цьому заході ми бачимо зразки нашої давньої традиції, однак важливо, щоб ми зберігали свої новіші традиції – цей вечір, який заснований Євгеном Сверстюком», – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Під час події колядували, щедрували, засівали та водили Козу дитячі колективи:  дитячий фольклорний театр «Дай Боже» (під керівництвом Ольги Мельник) та дитячий фольклорний гурт «Орелі» Музею Івана Гончара, які розчулили присутніх своїми щирими виступами.

Окрім того, своєю творчістю ділились виконавці Неля Франчук, Григорій Лук’яненко та Мар’яна Лук’яненко,  скрипаль Кирило Стеценко.

Ведучий заходу актор та бард Кирило Булкін зачитував поезію, прозу та відтворив кілька своїх авторських пісень.

Свято було започатковане філософом, публіцистом, дисидентом Євгеном Сверстюком. За його життя в цей день відбувалося оголошення лауреатів премії Василя Стуса. Відтак, тепер Свято – це також вечір пам’яті і Євгена Сверстюка. Присутні також почули фрагменти аудіо- та відео записів Євгена Сверстюка про Василя Стуса.

Джерело

Автор