У 2017 році поліцейські виявили 346 злочинів у сфері торгівлі людьми (фото, інфографіка)

Зокрема, викрито та затримано членів 16 організованих злочинних груп. Зловмисникам оголошено 149 підозр. Про результати роботи підрозділу за 2017 рік розповів сьогодні, 11 січня, начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ) Національної поліції Артем Крищенко.

За словами Артема Крищенка, протягом 2017 року – вперше за останні п’ять років – оперативники поліцейських підрозділів боротьби зі злочинами у сфері торгівлі викрили та затримали членів трьох організованих злочинних груп. Зловмисників було затримано в Дніпропетровській, Донецькій та Закарпатській областях.

«В Дніпропетровській області викрито та затримано чотирьох осіб, які організували міжнародний наркотрафік. Зокрема, громадян України направляли до сусідньої держави під приводом працевлаштування у сфері кур’єрської доставки»,- розповів керівник Департаменту.

Він додав, що в Донецькій та Закарпатській областях викрито членів злочинного угруповання. Вони займалися пошуком та вербуванням молодих жінок з метою сексуальної експлуатації за кордоном. Поліція встановила організаторів та виконавців злочинного бізнесу.

По всім фактам зібрано доказову базу в повному обсязі. Наразі матеріали кримінальних проваджень перебувають на розгляді у судах.

Крім того, працівниками підрозділів БЗПТЛ виявлено 10 ОЗГ, які діяли у сфері сексуальної експлуатації громадян. Ще дві ОЗГ діяли у сфері незаконної міграції. Члени ще однієї злочинної групи скоювала крадіжки в особливо великих розмірах.

Артем Крищенко підкреслив, що упродовж минулого року кількість виявлених кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, зросла втричі (346 фактів – проти 115 у 2016 році). Відтак, у цих справах оголошено 149 підозр (проти 66 – у 2016 році). З цієї кількості 137 підозр оголошено за фактами, виявленими у 2017 році. Таким чином, про підозру зловмисникам оголошено у 40 відсотках з числа зареєстрованих злочинів.

Серед виявлених поліцейськими правопорушень є випадки торгівлі навіть новонародженими.

«Співробітники Національної поліції в Запорізькій області задокументували злочинні дії подружжя з Києва. Вони продали власну новонароджену доньку на території Запоріжжя за 7 тис. доларів»,- повідомив очільник Департаменту БЗПТЛ.

Також оперативниками установлено 367 осіб, яким надано статус потерпілих в кримінальних провадженнях, пов’язаних з торгівлею людьми (проти 69 у 2016 році).

Проведений аналіз свідчить: у понад 46 відсотках з усіх випадків торгівлі людьми йшлося про втягнення громадян у злочинну діяльність, ще у 42 відсотках – про сексуальну експлуатацію. У 5 відсотків потерпілих від злочинів примушували до праці.

Зокрема, упродовж минулого року поліція викривала та затримувала осіб за незаконне позбавлення волі громадян, а також за експлуатацію людей під виглядом діяльності реабілітаційних центрів.

Протиправна діяльність таких центрів виявлена у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській та Полтавській областях. Зловмисники в орендованих приміщеннях організували діяльність центрів реабілітації для алко- та наркозалежних. «Клієнтів» до центрів віддавали родичі, які сплачували за послуги «медичних працівників» до 8 тисяч гривень. У деяких випадках до центрів поміщалися інваліди та особи з вадами здоров’я.

Нарко – та алкозалежних, утримували у неналежних умовах без повноцінного харчування, медичного обстеження. «Пацієнтів» катували та примушували виконувати важку роботу.

Крім того, органами Національної поліції виявлено 371 кримінальне правопорушення, пов’язане з сутенерством. Така кількість є найбільшим показником за останні 5 років (проти 220 або на 59% більше, ніж у 2016 році). Водночас, до 258 зменшилася кількість фактів утримання місць розпусти та звідництва (у 2016 було 346).

У рамках розслідування кримінальних проваджень за фактами сутенерства вже оголошено 290 підозр, за утримання місць розпусти та звідництво – 247, за розповсюдження порнографії – 1416.

Протягом минулого року правоохоронними органами виявлено 159 кримінальних правопорушень (проти 154 у 2016 році), передбачених статтею 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Голова Нацполіції Сергій Князєв повідомляв, що протягом чотирьох місяців 2017 року виявлено 132 факти торгівлі людьми, що більше, ніж за весь 2016 рік.

Джерело

 

 

Автор