Про нібито умисне невиконання Україною рішення Стокгольмського арбітражу щодо готелю “Козацький”

Військова прокуратура Центрального регіону України в межах компетенції відстоює право Міністерства оборони України здійснювати управління цілісним майновим комплексом Державного підприємства «Готель «Козацький».

10.01.2018 в інтернет-виданні «Обозреватель» опубліковано статтю Дмитра Хмельницького: «Битва за отель, или Как Минобороны «забило» на Стокгольмский арбитраж».

Зазначена публікація містить цілу низку стверджень, що не відповідають дійсності та фактично спрямована на створення хибного уявлення у населення щодо протиправності права Міністерства оборони України здійснювати управління цілісним майновим комплексом Державного підприємства «Готель «Козацький».

Так, військовою прокуратурою Центрального регіону України на цей час розслідується кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 364 та ч. 2 ст. 364 КК України, у якому досліджуються обставини укладення 03.10.2000 між Державним підприємством Міністерства оборони України «Готель Козацький» та ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна», Карлтон Трейдінг ЛТД договору про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора.

У ході досудового розслідування вже отримано докази того, що метою укладання вказаного договору ймовірно було штучне завищення вартості внесків компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД» та TOB «Карлтон Трейдінг Україна», заниження вартості внесків ДП МОУ «Готель «Козацький» та, як наслідок, поступове виведення нерухомості підприємства з державної власності.

Зокрема, з’ясовано, що 26.10.2007 Контрольно-ревізійним управлінням в м.Києві проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП МОУ «Готель «Козацький», у ході якої виявлено факт невідповідності вищевказаного договору спільної інвестиційної діяльності чинному законодавству на момент його укладання, а також численні порушення законодавства в ході його реалізації. Крім іншого встановлено, що під час укладення цього договору було штучно занижено вартість активів ДП МОУ «Готель «Козацький» на загальну суму 178,7 млн грн.

У подальшому у червні 2008 року ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» вносить на депозитний рахунок спільної інвестиційної діяльності грошові кошти, які безпосередньо для здійснення такої діяльності не використовувались. Внаслідок цього службовими особами ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» штучно збільшено розмір внесків (паю) у спільну діяльність з 19 % до 41 %.

Крім того, 17.01.2012 рішенням господарського суду м. Києва договір укладений між ДП МОУ «Готель Козацький» та ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна», Карлтон Трейдінг ЛТД від 03.10.2000 про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора разом з усіма додатками визнано недійсним.

Також за наполегливої позиції військової прокуратури Центрального регіону України 03.02.2015 Господарський суд м. Києва виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні заяви ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» про перегляд зазначеного рішення за нововиявленими обставинами.

Вказані судові рішення залишені в силі судами апеляційної та касаційної інстанцій.

Наразі Київською міською державною адміністрацією та Головним управління Державної фіскальної служби у м.Києві скасовано (анульовано) державну реєстрацію вищевказаного договору спільної інвестиційної діяльності від 03.10.2000.

Таким чином договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора на даний час остаточно визнано національними судами України недійсним. Будь яких проваджень в судах з цього питання наразі не існує.

Що стосується виконання рішення Арбітражного Інституту Торгової палати міста Стокгольма (Королівство Швеція) від 30.09.2011 слідством установлено, що у березні 2014 року представники компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД», ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» звернулись до Шевченківського районного суду міста Києва з клопотанням про надання дозволу на примусове виконання цього рішення.

За результатами розгляду цього клопотання Шевченківським районним судом м. Києва прийнято ухвалу від 08.05.2014, на підставі якої видано виконавчі листи для примусового виконання зазначеного рішення Арбітражу.

Однак, слідством з’ясовано, що у ході судового розгляду вказаного клопотання представниками зазначених компаній до матеріалів судової справи були долучені Свідоцтво про правовий та фінансовий статус цих компаній, які були засвідчені апостилями (записами, які підтверджують відповідність копії оригіналу).

Разом з тим, слідством доведено, що вказані апостилі є підробленими, оскільки ними було засвідчено інші документи.

Окрім того, відповідно Цивільного процесуального кодексу України виконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати м.Стокгольма від 30.09.2011, можливо здійснити лише в тих частинах, які визнані національними судами та на виконання яких надано дозвіл. Однак такого визнання наразі не відбулось. Навпаки, як зазначалось вище, наразі національними судами України договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора на даний час остаточно визнано недійсним.

Зважаючи на викладене, наразі встановлено, що вищевказана ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 08.05.2014 прийнята судом на підставі підроблених документів, а виконавчі листи є такими, що видані помилково та не підлягають виконанню.

Зважаючи на ці обставини, ДП МОУ «Готель «Козацький» до Шевченківського районного суду м. Києва подано заяву про перегляд ухвали суду у даній справі про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду за нововиявленими обставинами, а також про визнання виконавчих листів такими, що не підлягають виконанню. Розгляд справи триває.

04.01.2018 слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва задоволено клопотання слідчого про арешт державного майна Міністерства оборони України, балансоутримувачем якого є ДП МО України «Готель «Козацький», а саме нерухомого майна у м. Києві за наступними адресами: вул. Михайлівська, буд. 1/3; пров. Шевченка, буд. 5; вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 2/32; вул. Ярославів Вал, буд. 15-Б.

10.01.2018 у приміщенні Кабінету Міністрів України за головуванням Першого віце-прем’єр-мініста України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України, за участю представників Міністерства оборони України та військової прокуратури Центрального регіону України відбулась нарада з питань передачі із сфери управління Міністерства оборони України до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі України цілісного майнового комплексу державного підприємства «Готель «Козацький». Під час вказаної наради було наголошено на обставини, які перешкоджають здійсненню такої передачі та наголошено про існування на цей час судової заборони вчинення будь яких реєстраційних дій щодо цього цілісного майнового комплексу.

Наразі Міністерство оборони України здійснює управління, а ДП МОУ «Готель «Козацький» є балансоутримувачем державного нерухомого майна у м. Києві за вищевказаними адресами.

Таким чином думка автора публікації, викладеної в інтернет-виданні «Обозреватель» щодо штучного затягування виконання рішення Стокгольмського арбітражу не відповідає встановленим фактам.

Остаточне рішення повинно бути прийнято виключно відповідними судами.

Джерело

Автор