НБУ: У 2017 році міжнародні резерви зросли на 21%

Міжнародні резерви України на 01 січня 2018 року становили 18 808,45 млн. дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними. За рік вони зросли на 21%, здебільшого завдяки надходженню фінансування від Міжнародного валютного фонду на рівні близько 1 млрд. дол. США, а також купівлі Національним банком на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку 1.3 млрд. дол. США під час проведення валютних інтервенцій.

Таким чином, рівень міжнародних резервів України на кінець 2017 року перевищив прогноз Національного банку (18.6 млрд. дол. США в еквіваленті, згідно Інфляційного звіту за жовтень-2017), незважаючи на незначне скорочення у грудні на 0.5%.

Зміна рівня міжнародних резервів протягом грудня була, у свою чергу, обумовлена надходженнями на користь Уряду у сумі 588,8 млн. дол. США (з них 586,4 млн. дол. США (в еквіваленті) – від розміщення державних облігацій), а також виплатами за зовнішнім боргом, а саме:

  • На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 423,6 млн. дол. США, з яких 403,1 млн. дол. США становили обслуговування і погашення за облігаціями внутрішньої державної позики;
  • на користь Міжнародного валютного фонду було здійснено платежі у сумі 161,8 млн. дол. США в еквіваленті.

На додаток, для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних тимчасовими факторами, Національний банк у грудні продав на міжбанківському валютному ринку 232,5 млн. дол. США, з яких 85,0 млн. дол. США – за інтервенціями у формі запиту щодо найкращого курсу.

В той же час, Національний банк у минулому місяці також купив на міжбанківському валютному ринку 50,0 млн. дол. США за інтервенціями у формі запиту щодо найкращого курсу. Таким чином, обсяг чистого продажу валюти під час валютних інтервенцій у грудні складав 182.5 млн. дол. США.

Станом на 01 січня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3.6 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:
не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені. 

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

Джерело