НБУ: Поточний рахунок та зведений платіжний баланс у листопаді були профіцитними

За попередніми даними у листопаді 2017 року поточний рахунок був майже збалансованим (профіцит становив 18 млн дол США порівняно з дефіцитом у жовтні на рівні 315 млн дол США) завдяки зменшенню дефіциту торгівлі товарами та подальшому зростанню переказів.

За підсумками січня – листопада 2017 року дефіцит поточного рахунку становив 3.0 млрд дол США, залишившись на рівні відповідного періоду минулого року. Розширення дефіциту унаслідок прискорення імпорту, насамперед енергетичного та інвестиційного призначення, стримувалось завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон’юнктурі, високому врожаю минулого року, подальшому зростанню експорту послуг.

Експорт товарів у листопаді становив 3.9 млрд дол США. Річні темпи його зростання (17.3%) залишалися практично незмінними порівняно з жовтнем.

  • Експорт металургійної продукції в листопаді збільшився у 1.5 раза р/р завдяки як істотному нарощенню фізичних обсягів поставок чорних металів та виробів з них, так і підвищенню світових цін.
  • Обсяги експорту продукції машинобудування майже вдвічі перевищували минулорічні завдяки нарощенню поставок до Китаю.
  • Натомість уперше в поточному році експорт продовольчих товарів у річному вимірі зменшився на 2.8%. Зокрема скоротилися поставки соняшникової олії (на 14.6% р/р) внаслідок поступового вичерпання перехідних запасів через інтенсивний експорт у попередні періоди та нижчий врожай соняшника цього року.

Загалом за січень – листопад 2017 року експорт товарів зріс на 20.1% порівняно з відповідним періодом минулого року. Найбільшим торговельним партнером України залишалися країни ЄС, частка яких у загальному експорті товарів зросла до 35.3%.

Імпорт товарів у листопаді становив 4.7 млрд дол США. У річному вимірі зростання його обсягів сповільнилося до 17.1% (з 22.1% р/р у жовтні) насамперед за рахунок продукції машинобудування та нафтопродуктів.

  • Сповільнення зростання імпорту продукції машинобудування (до 20.6% р/р з 33.1% р/р у жовтні) зумовлене насамперед зниженням обсягів закупівель сільськогосподарської техніки (на 24.8% р/р) та ядерного палива для вітчизняних АЕС (на 12.2% р/р).
  • Зростання імпорту нафтопродуктів сповільнилося до 9.7% р/р (з 31.1% р/р у жовтні) внаслідок скорочення поставок бензину з Білорусі. Водночас через дефіцит на внутрішньому ринку вартісні обсяги імпорту вугілля збільшилися у 2.2 раза р/р. Також значними залишалися фізичні обсяги імпорту природного газу, хоча в річному вимірі були меншими, ніж минулого року, через високу базу порівняння.

За січень – листопад загальний обсяг імпорту товарів зріс на 21.8% порівняно з відповідним періодом минулого року за рахунок масштабних закупівель енергоносіїв та продукції машинобудування. Частка країн ЄС у загальному імпорті товарів зросла до 37.5%.

Чистий приплив за фінансовим рахунком становив 478 млн дол США (у листопаді минулого року – 73 млн дол США) і був забезпечений переважно операціями банківського сектору.

Чисті зовнішні активи банків у листопаді скоротились на 379 млн дол США в результаті придбання ними ОВДП, номінованих в іноземній валюті. Обсяги готівкової валюти поза банками зросли на 93 млн дол США, передусім відображаючи збільшення надходжень від трудових мігрантів.

Надходження прямих іноземних інвестицій становило 169 млн дол США, більшість з яких (62% або 105 млн дол США) були спрямовані до банківського сектору, переважно у формі переоформлення боргу в статутний капітал.

За січень – листопад 2017 року чисті надходження за фінансовим рахунком становили 5.5 млрд дол США (3.9 млрд дол США за аналогічний період минулого року). Чистий приплив прямих іноземних інвестицій з початку року і станом на кінець листопада оцінено в 2.1 млрд дол США (27% з яких становили операції переоформлення боргу в статутний капітал)

Платіжний баланс у листопаді зведено з профіцитом на рівні 491 млн дол США. Завдяки цьому міжнародні резерви зросли до 18.9 млрд дол США станом на 01 грудня 2017 року, що забезпечує фінансування 3.7 місяця майбутнього імпорту .

З початку року станом на кінець листопада профіцит платіжного балансу досягнув 2.6 млрд. дол. США, що перевищує профіцит у відповідному періоді минулого року.

З оновленими даними за підсумками листопада 2017 року можна ознайомитися в розділі Статистика зовнішнього сектору.

Детальніше про макроекономічні тенденції жовтня читайте в Макроекономічному та монетарному огляді” (грудень 2017 року), який буде опубліковано 29 грудня 2017 року.

Джерело

Автор