Президент перебуває з робочою поїздкою на Одещині (фото, відео)

Сільській медицині в Україні бути – Президент підписав Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості»

Під час робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Глава держави взяв участь в урочистому відкритті відділення невідкладної медичної допомоги з кабінетом телеметричного консультування і діагностування в селищі Окни.

«Це мій проект – проект, який дав надію сільській медицині. Сільській медицині в Україні – бути», – сказав Президент. Він зауважив, що не можна посадити професора в кожне село, але при цьому він наголосив, що можна «запровадити унікальні технології ХХІ століття – провести Інтернет, видати планшет, зробити програму, забезпечити доступ до найкращого фахівця, забезпечити унікальне діагностичне обладнання».

«Зняти кардіограму може медсестра, а прочитає її вже лікар – професор чи доцент, який миттєво поставить діагноз», – сказав Президент характеризуючи суть телемедицини, яка запроваджуватиметься на селі. Петро Порошенко підкреслив, що цей підхід є надважливим відносно забезпечення точної і швидкої діагностики в «перші платинові хвилини».

Глава держави згадав з якою недовірою сприймали півроку тому його ініціативу. «Казали мрійник, нічого не буде. А вже і гроші є, які було конфісковано у Януковича, який їх вкрав у народу України. Це чесно. І ці гроші мають працювати на людей», – наголосив Петро Порошенко та висловив задоволення, що цей проект починається з Одеської області. Президент також вручив сертифікати на медичне обладнання та медичну техніку для нового відділення лікарні.

Зокрема, Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» передбачає встановлення засад регулювання та основних напрямів розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості.

Закон розширює повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення підвищення рівня медичного обслуговування у сільській місцевості.

Зокрема, для наближення якісного медичного обслуговування населення передбачено: укомплектування закладів охорони здоров’я необхідним обладнанням і стартовим набором ліків для надання первинної медичної допомоги; розвиток матеріально-технічної бази для медичного обслуговування; впровадження сучасних технологій з медичного обслуговування, зокрема з використанням телемедицини для здійснення фахового консультування лікарем за місцем проживання людини.

Також передбачено низку заходів, спрямованих на забезпечення підготовки та залучення кваліфікованих медичних працівників, зокрема шляхом забезпечення їх житлом, службовим транспортом, можливостями для підвищення кваліфікації, створенням сприятливих умов праці.

Джерело

 

Президент доручив негайно відновити переговори про повернення усіх українських полонених

Президент Петро Порошенко повідомив, що дав доручення негайно відновити переговори з РФ щодо повернення тих, хто в Росії і тих, хто знаходиться в заручниках на окуповані території. «Ми не можемо їх не зрадити, не забути», – підкреслив Петро Порошенко під час робочої поїздки на Одещину. «Саме тому я дав доручення негайно відновити переговори з Російською Федерацією щодо і повернення тих, хто в Росії, і повернення тих, хто знаходиться в заручниках на окупованій території», – додав Президент.

«Звільнення наших заручників – це не подія вчорашнього дня і не подія тижня – це подія історична. Це друге народження наших хлопців і дівчат», – підкреслив Президент.

«Ключове, що ми пообіцяли, що серед тих, кількох десятків, які все ще залишилися в полоні, а також не віддали вчора нам найкращих наших воїнів, спецпризначенців, нацгвардійців, що ми їх повернемо – повернемо усіх», -сказав Президент. Він підкреслив, що «з ними вся країна» і «ми про них пам’ятаємо і будемо боротися за них».

«Немає зараз для нас більш важливої справи, ніж зберегти Україну, ніж зберегти нашу єдність – таку саму єдність, як відчувалася вчора по усій країні, і не лише серед тих, хто разом з нами вітав наших хлопців і дівчат в Борисполі», – сказав Президент.

«Мені на все життя запам’ятається і слова Ігоря Козловського про важливість духовного єднання», – сказав Президент, згадуючи вчорашнє звільнення українців. Петро Порошенко підкреслив, що існує величезний контраст з Російською Федерацією і з «їх там нєт».

«Вони заарештовані в наших в’язницях за те, що вони вбивали українців. Але про них ніхто не піклується – президент не піклується, батькам сказали забути про них. Це та прірва, яка відрізняє сьогодні Україну від Росії», – зазначив Президент.

«Будь ласка, так заберіть. Тільки нам поверніть нашого кінорежисера Сенцова, нашого журналіста Сущенка, нашого Кольченка, і багато, багато інших, які безневинно зараз знаходяться у в’язницях Російської Федерації лише за те, що вони носять український паспорт, відмовляються його віддати, і пишаються тим, що вони є українці», – наголосив Президент України.

Джерело

 

Не реформувати медицину неможливо – Президент підписав Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»

Під час робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Документ Глава держави назвав одним із важливих у реформуванні сфери охорони здоров’я, адже ситуація в галузі «не може далі залишатися такою, як вона є зараз». Петро Порошенко зазначив, що влада змінюватиме її рішучими кроками.

«Не реформувати медицину неможливо. Умови, в яких функціонувала медицина є неприйнятними – починаючи від якості медичного обслуговування, і закінчуючи мотивацією медичного працівника. І рівень заробітної плати, і ставлення до медичного працівника було абсолютно неприйнятним і як наслідок – дуже низький конкурс у вищі навчальні заклади», – зазначив Президент під час підписання Закону.

«Ми маємо зробити все можливе для того, щоб і рівень оплати, і престиж був значно вищий», – додав він.

В той же час, акцентував Петро Порошенко, маємо захистити пацієнта.

«Ми зобов’язані надати гарантований перелік медичних послуг безкоштовно і держава має в повному обсязі це профінансувати. І низку речей (послуг – ред.) лікар теж надає за рахунок коштів державного бюджету, але держава чесно заплатить за це лікарю», – сказав Президент, висловивши переконання: врешті настав час визнати – поняття про безкоштовну медицину – міф, адже насправді вона є коштовною.

Разом з тим, Глава держави зазначив, що прийняття рішення про підписання Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» є набагато складнішим і було не легким, адже є певні застереження.

«Для мене як для Президента це рішення не просте. Тим не менш, я прийняв рішення його підписати. І підписуючи його я підтримую необхідність реформ у сфері охорони здоров’я, важливість дотримання права кожного українського громадянина на якісну медичну допомогу», – сказав Петро Порошенко.

Президент застеріг, що у розрахунку тарифів і Уряд, і профільне міністерство мають бути обережними, щоб не порушити прав громадян і в той же час врегулювати бюджетні питання. «Я сьогодні направив листа нашому Уряду і попросив, щоб були розроблені ціла низка заходів, які не дадуть можливість порушити права громадянина. Ми маємо бути дуже уважними при розрахунку тарифів, з бюджетними видатками, щоб в решті-решт не опинитися в ситуації, коли «здачі не буде чим давати», обов’язково на законодавчому рівні забезпечити гарантії для того, щоб прийнятий Закон, який потребує копіткої щоденної роботи з його реалізації, в жодному разі не погіршив стан медичної допомоги для українців», – також наголосив він.

Відповіді на зазначені питання і пацієнти, і лікарі мають отримати вже найближчим часом після консультацій з місцевими органами влади, підкреслив Глава держави, зауваживши, що роз’яснювальна робота з лікарями має бути продовжена, а Закони у разі потреби – доопрацьовані.

«Очікую, що поняття «медична послуга», «пролікований випадок», «відвідування лікаря на первинному рівні» – ще раз кажу, питання формування тарифів – таких питань багато і лікарі, і пацієнти мають право отримати відповіді на ці питання якнайшвидше. Так само, як і Президент має отримати переконливі відповіді на ці питання», – ще раз зазначив Петро Порошенко.

В той же час, Глава держави висловив переконання, що відсутність відповідей на ці питання не повинна стати причиною зупинки запровадження медреформи. «Це аж ніяк не є підставою для того, щоб ми блокували медичну реформу, для того, щоб ми не просували реформування медичної галузі. Саме тому я звернувся і на Нацраді реформ, і до Верховної Ради щодо підтримки зазначеного законопроекту», – сказав Петро Порошенко, додавши, що «тепер м’яч на полі Міністерства при прискіпливій увазі Уряду».

На думку Глави держави, найближчим часом матимемо розвиток тих положень Закону, які відкриють простір для страхової медицини, прискореного переходу до сучасних медичних технологій.

«Я маю тверде переконання, що рік 2018 стане вдалим роком для імплементації медичної реформи, вдалим роком для кожного лікаря, який професійно і якісно надає медичні послуги, і вдалим роком для кожного пацієнта», – також сказав він.

«Медична реформа буде успішною лише тоді, коли буде ваша підтримка. Коли ми разом будемо учасниками рішучих змін. І тут я з одного боку дуже покладаюся на вас, а з другого – дуже дякую вам за цю єдність і цю підтримку», – сказав Президент, звертаючись до присутніх на підписанні представників громади.

Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» передбачає зміну механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для збереження та відновлення здоров’я населення України. Бюджетні кошти будуть спрямовуватись на оплату конкретних медичних послуг та лікарських засобів, наданих пацієнтам.

Згідно Закону перелік і обсяг медичних послуг та лікарських засобів, повна оплата яких здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету, визначатиметься програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Це дозволить залучити до надання медичних послуг за рахунок бюджетних коштів заклади охорони здоров’я недержавної форми власності та фізичних осіб-підприємців, що має позитивно відобразитись на якості надання медичних послуг.

Окнянська центральна районна лікарня стала першою в Одеській області із впровадження вертикально-інтегрованої системи надання медичної допомоги. Це і впровадження інформаційних технологій, і доступна консультативна медична допомога, в тому числі в найвіддаленіших населених пунктах області – завдяки телемедицині.За досить короткий термін мешканці району отримали сучасне функціональне відділення невідкладної медичної допомоги. Це сучасні мобільні технології, які дозволяють протягом «золотої години» поставити діагноз й надати медичну допомогу пацієнту.Це і є прототип сільської медицини в межах усієї України.#СільськаМедицина

Posted by Петро Порошенко on Donnerstag, 28. Dezember 2017

Новий механізм фінансування буде впроваджено поступово, на первинному рівні – з 2018 року, на інших рівнях – до 2020 року.

Закон вступає в дію з 1 січня 2018 року поетапно.

Після підписання закону Президент також вручив сертифікати на санітарні автомобілі та медичну техніку та оглянув нове відділення невідкладної медичної допомоги смт Окни та ознайомився з роботою телемедичного устаткування.

Джерело

 

За останні два роки Україна стала енергетично незалежною – Президент

Під час робочої поїздки на Одещину Президент Петро Порошенко наголосив на важливості для України рішення Стокгольмського арбітражу,  згідно з яким задоволені вимоги НАК «Нафтогаз України» у справі проти російського «Газпрому». Він підкреслив, що відповідно до цього рішення ціна на газ знижується більш ніж на 130 доларів за 1 тис. кубів, у порівнянні з «абсолютно злочинним контрактом, який був підписаний у 2009 році».

«Уявіть собі в чиї кишені йшли ці 130 доларів. І 45 млрд коштів за умовою «бери або плати», яка була в цьому контракті», – сказав Президент.

Він додав: «Чому ми в суд пішли тільки зараз? А до цього усі сварили цей контракт, а до суду ніхто не йшов. Бо на голці були. І лише зараз, ми рішучими діями виграли це, забезпечивши нашу енергетичну незалежність, забезпечивши справедливу ціну назавжди. Це важлива перемога».

«Двадцять років Україна була на голці корупції і залежності від Російської Федерації (у постачанні газу – ред.)», – сказав Петро Порошенко. Глава держав нагадав про  передноворічні перемовини, які щороку відбувались у попередні періоди. «Весь час були переговори щодо постачання газу Україні. Весь час звинувачували Україну – то ми газ крадемо, то ми транзит не можемо забезпечити. Що відбулося за останні два роки – ми енергетично незалежні», – підкреслив Глава держави.

Він повідомив, що в Україна стала по-справжньому енергетично незалежною країною і може дозволити собі вирішувати у кого купувати газ.

«Вони стукають – може візьмете наш газ? Та ні – у нас все гаразд. Якщо він буде дешевий, якщо він буде чесний, некорупційний – будь ласка», – сказав Президент та зазначив, що це є важливим, в тому числі і для зниження тарифів для людей.

Джерело

 

Президент вручив сертифікат та ключі від нового будинку багатодітній родині на Одещині

Президент Петро Порошенко під час робочої прїздки до Одеської області відвідав родину Біленків у селищі Окни Одеської області, на базі якої у грудні 2017 року створено дитячий будинок сімейного типу в житлі. Президент вручив родині сертифікат та ключі від нового будинку.

Марина та Микола Біленки виховують сімох дітей: Євгена, 09.12.2004 року народження, Єлизавету 23.05.2009 року народження, Олексія 15.10.2004 р.н., Олександру, 24.07.2006 р.н. А також десятирічного Ігоря, шестирічного Давида та трирічного Данила.

Глава держави поспілкувався з родиною та оглянув їх нове помешкання. “Вітаю вас з новорічними святами. Бажаю щастя у новій оселі”, – сказав Петро Порошенко і вручив подарунки дітям.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, що супроводжував Президента, повідомив про ініціативу забезпечення житлом дітей-сиріт та облаштування будинків сімейного типу.

За його словами, в цьому році майже 60 будинків вже придбано в регіонах для облаштування будинків сімейного типу. Він також наголосив, що дружина Президента Марина Порошенко активно докладає зусилль до розробки проекту будинку сімейного типу, облаштоааного для дітей з інвалідністю.

Нове помешкання родини облаштовано кухнею, санвузлом, котельнею. Є господарські прибудови: 2 підвали, гараж, 4 господарських приміщення. На першому поверсі знаходяться: душова кабіна, санвузол, кухня, столова, господарське приміщення, 2 кімнати. На 2 поверсі: 4 кімнати, санвузол, коридор, балкон, 2 тераси.

Джерело

 

Об’єднані територіальні громади демонструють свою ефективність,  – Президент на Одещині зустрівся з Маяківською сільською ОТГ

В ході робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко зустрівся з Маяківською сільською об’єднаною територіальною громадою, до якої внаслідок децентралізації увійшли 3 громади: Маяківська сільська рада Біляївського району, Надлиманська сільська рада Овідіопольського району та Удобненська сільська рада Білгород-Дністровського району.

Під час зустрічі Глава держави привітав місцевих мешканців із прийдешнім Новим роком та Різдвом Христовим і вручив 7 сертифікатів на соціальне житло.

«Сьогодні ви бачите переваги децентралізації, з якою я йшов на президентські вибори. Я казав, що місцеві бюджети перетворяться з кас по виплаті заробітної платні на можливості реальної реалізації фінансового ресурсу, коли громада буде вирішувати як витрачати гроші», – сказав Президент під час огляду новозбудованого сучасного стадіону, будівництво якого стало можливим внаслідок децентралізації.

У рамках програми популяризації здорового способу життя та забезпечення високого рівня розвитку фізичної культури та спорту у Маяках за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів побудовано та відкрито новий сучасний стадіон європейського зразка, який вражає своєю масштабністю, впорядкованістю футбольного поля, баскетбольного майданчика та легкоатлетичних бігових доріжок.

«Ми будемо рухатися вперед і будувати школу в Маяках», – додав Петро Порошенко. Президент підкреслив, що «найважливішим в децентралізації є зростання місцевих бюджетів, коли громада впливає на ці рішення».

«Відстань від людини до прийняття рішень, до влади, надзвичайно скорочується. Громада має можливості впливу на ефективно і неефективно працюючого керівника. І це все завдячуючи вам, тому що ви об’єдналися», – сказав Президент.

Об’єднання в територіальну громаду є стимулом для розвитку об’єднаних територій та відкриває нові можливості, додаткові ресурси та повноваження разом з відповідальністю перед жителями громади.

Протягом 2017 року Маяківська територіальна громада здійснила ремонт у Будинку культури, добудовала сучасний корпус початкових класів до існуючої будівлі школи. У 2018 році планується реконструкція існуючої будівлі Маяківської школи із будівництвом 2-поверхового корпусу. Також Маяківська ОТГ здійснила капітальний ремонт стаціонарного приміщення сільської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини; виготовлено ПКД на реконструкцію будівлі поліклініки та пристосування її під багатопрофільний медичний центр сімейного типу амбулаторії загальної практики – сімейної медицини.

Громада формує якісну інфраструктуру – проведено капітальний ремонт дорожнього покриття з улаштуванням тротуарів на 20 вулицях; здійснено капітальний ремонт водогонів питної води; проведено роботи з освітлення вулиць; розроблено проект будівництва власних локальних очисних споруд, проводяться ремонти в дитячих садочках.

Громада збудувала також Свято Преображенський храм, який у 70-х роках було знесено. Крім того, в Маяках освоюються іноземні інвестиції (Німеччина) – будується завод з переробки сільськогосподарської продукції, що дасть змогу створити нові робочі місця та збільшити надходження до місцевого бюджету.

Джерело

 

Це буде дорога відродження Маяків і всієї Одеської області – Президент оглянув відремонтовану ділянку дороги  М-15 Одеса – Рені

У рамках робочої поїздки до Одеської області Президент Петро Порошенко оглянув відремонтовану ділянку автомобільної дороги загального користування державного значення М-15 Одеса – Рені (у напрямку Бухареста). Главі державі також було презентовано обладнання габаритно-вагового контролю.

Президент підкреслив важливість запровадження системи фінансування будівництва доріг за рахунок перевиконання митних надходжень, яка за його ініціативою була запроваджена два роки тому і сьогодні дає свої результати.

«Там, де раніше була найбільш корумпована частина діяльності держави, я два роки тому сказав: для того, щоб забезпечити громадський контроль, половина від перевиконання (надходжень на митниці – ред.) йде не на Київ, а на дорожнє будівництво», – сказав Петро Порошенко.

При цьому він зауважив, що виконання цього експерименту не завжди було ефективними. Зокрема, у 2016 році в Одеській області перевиконання було лише 86 млн грн. «На 86 млн дорогу не відремонтуєш. Це означає, що неефективно працювала митниця. Було «зелене світло» тим, хто в обхід митниці завозив вантажі. А цього року порівняйте – 86 млн і майже 2 млрд. І ці два мільярди пішли на будівництво доріг і дозволили тут, в Маяках капітально відремонтувати дорогу. А дорога – це життя», – сказав Президент.

Петро Порошенко висловив впевненість, що наступного року буде завершено будівництво всієї траси «Одеса-Рені» і це дозволить значно підвищити транспортний, економічний та туристичний потенціал цілого регіону. «Ми показуємо як мрії втілюються в життя», – підсумував Президент.

Президент зауважив, що влада робить все можливе для продовження будівництва дороги. Зокрема, Президенту доповіли про збільшення на 2 млрд коштів, які йдуть на будівництво доріг в Одеській області – сума зросла з 700 млн до 2,8 млрд.

Президент відзначив, що це все відбувається в умовах війни, коли Україна вимушена витрачати більше 5% ВВП на побудову нової, сильної армії. Не зважаючи на це, за словами Президента, будівництва доріг є важливим, в тому числі і траси Одеса-Рені. «Чому це важливо? Бо це буде дорога туризму, дорога бізнесу. Дорога відродження Маяків і всієї Одеської області. До нас будуть приїжджати підприємці і туристи і залишати гроші. А в Маяках, в Одеській області буде підвищуватися рівень життя», – відзначив Глава держави та зауважив, що це є метою його роботи.

Петро Порошенко подякував місцевим мешканцям за підтримку. За його словами, зросли додаткові надходження з митниці і це відчутно саме на будівництві доріг. «Пам’ятаєте що було тут 2-3 роки тому? І що зараз? На сьогоднішній день маємо те, що і стадіони будуються, і школи будемо будувати, і будемо будувати об’єкти інфраструктури, і берегти дороги», – зазначив він.

Президент також відзначив, що на цій трасі встановлено спеціальне обладнання – вагові комплекти, які здійснюватимуть контроль навантажень автомобілів для того, щоб дороги не руйнувались і працювали тривалий час. «І довкола дороги будуть розвиватися Одеська область і Україна», – додав він.

Глава держави відзначив, що для України цей рік є результативним і багато чого у 2017-му вона досягла. «Ми разом, ми віримо у перемогу і ми будемо робити все, щоб по всій Україні було так, як сьогодні в Маяках: нова дорога, ваші посмішки, українські прапори і абсолютне єднання», – сказав він.

Довжина відремонтованої ділянки 41 км, яка характеризується високою інтенсивністю руху – біля 22 тисяч автомобілів на добу. Вартість ремонтних робіт склала 465,8 млн грн. З них з державного бюджету – 1,2 млн грн, кошти від «митного експерименту» – 464,6 млн грн. Роботи тривали з липня по грудень 2017 року.

Протяжність автомобільної дороги М-15 Одеса – Рені (на м. Бухарест) складає 289,4 км. М-15 проходить територією 9-ти районів Одеської області, територією республіки Молдова і з’єднує міста Одеса, Біляївка, Білгород-Дністровський, Сарата, Татарбунари, Арциз, Тарутине, Кілія, Ізмаїл, Болград, Рені, природний заповідник Вилково.

Дорога була збудована у 40-50-х роках минулого століття.

Джерело

Автор