Україна зустріла звільнених із полону українців! (фото, відео)

«Буду робити все можливе, щоб повернути кожного воїна» – Президент

Президент Петро Порошенко поблизу лінії зіткнення зустрів звільнених українців, які перебували у полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Президент привітав героїв з поверненням та зауважив, що всі дуже чекали на їх звільнення. Він також зазначив, що сьогодні зустрічають героїв і посол Франції та представник посольства Німеччини. «Зусиллями Ангели Меркель (Канцлер Німеччини – ред.) та Еммануеля Макрона (Президент Франції – ред.), великої нашої команди стало можливим, щоб ви зараз були з нами», – підкреслив Глава держави.

За словами Петра Порошенка, гелікоптерами звільнених українців доставлять до Харкова, а звідти – літаками до Києва, де на них чекають рідні і близькі. «Величезна кількість киян, українців вийшли на вулицю, щоб привітати вас і продемонструвати, як ми вас чекали», – наголосив Президент.

Глава держав зазначив: «Як Верховний Головнокомандувач, як Президент буду робити все можливе, щоб повернути кожного воїна. Сьогодні ми з вами всі маємо об’єднатися, щоб вирвати тих, хто залишився там. Ми маємо це зробити, ми маємо забезпечувати міжнародний тиск. Все зробимо для того, щоб витягти хлопців якомога швидше. Сьогодні ви тут. Нас більше. Ми сильніше. Ми переможемо».

Разом з Главою держави звільнених українців зустрічали посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, Постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль, Міністр оборони України Степан Полторак, а також раніше звільнений з полону Володимир Жемчугов з дружиною Оленою.

Джерело

 

«Це великий день, який символізує низку важливих перемог» – Президент у Харкові

«Це великий день. Він також символізує низку важливих перемог, яких ми досягли і досягнемо. Те, що ми зробили за ці три роки. Друзі, ви повертаєтесь в іншу країну – вільну, демократичну, реформовану, з твердою надією в те, що у все у нас буде добре», – сказав Президент Петро Порошенко під час зустрічі звільнених з ворожого полону українських військових на летовищі у Харкові.

Глава держави висловив тверде переконання, що усі українські полонені, які знаходяться як на окупованій території, так і в Росії будуть звільнені і повернуться додому. Президент запевнив, що зробить усе від нього залежне, що б це стало реальністю. При цьому, він також висловив впевненість у звільнені усіх окупованих українських територій, успішному запровадженні миротворчої місії ООН на Донбасі і у відродженні цього регіону. «І хлопців повернемо, і миротворців на Донбас запросимо, і землю нашу звільнимо від ворогів, і Донбас відродимо. У мене з цього приводу немає жодного сумніву», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави подякував усім, хто «сьогодні прийшов вітати своїх з поверненням додому».

«Це є яскрава ознака, наскільки сьогоднішній день важливий для усіх українців і наскільки сьогодні ми боремося, щоб кожен українець був захищений і повернувся додому», – сказав Президент та наголосив, що це є й повідомлення для кожного українського військового, що «ми будемо перемагати і не залишимо нікого».

«Ще раз велика подяка усім, хто до цього долучився», – сказав Президент та відзначив роль членів Тристоронньої контактної групи, які три роки ведуть надзвичайно важку, іноді невдячну, але дуже результативну роботу.

Джерело

 

Президент подякував Німеччині та Франції за допомогу у звільненні українських військових з полону

Президент Петро Порошенко подякував Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та Президенту Франції Еммануелю Макрону за допомогу у звільненні українських заручників з полону.

«Окремо хотів би подякувати нашим партнерам по Нормандському формату – Франції та Німеччині. Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка, коли здавалось вже зірвався обмін, робила все можливе, щоб сьогоднішній день став можливим. Президенту Франції Еммануелю Макрону, який своїми рішучими діями і у складі Нормандського формату, і окремо робив все можливе, щоб повернути українців додому, як це передбачено Мінськими угодами», – наголосив Глава держави у Харкові під час зустрічі звільнених українців, які перебували у полоні на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Глава держави відзначив також і участь Посла Франції та представника Посольства Німеччини в сьогоднішній зустрічі звільнених українців.

Президент також подякував святим отцям за молитви за Україну, українців, українське військо та полонених. «І ваші рішучі дії для того, щоб створити умови, щоб сьогоднішнє де-факто друге народження 74 українців, які були звільненні з ворожих в’язниць», – відзначив зусилля представників духовенства Глава держави.

Джерело

 

«Впевнений в тому, що перемога буде за нами» – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголосив, що звільнення українців з полону вся Україна чекала більше трьох років і висловив переконання, що всі полонені українці будуть звільнені і повернуться додому. «Впевнений в тому, що перемога буде за нами. Ласкаво просимо додому», – підкреслив Петро Порошенко.

«Нарешті це трапилось. Цього дня ми чекали більше трьох років», – сказав Президент під час зустрічі звільнених з полону українських військових на летовищі у Харкові. Він нагадав, що перші українські воїни потрапили в полон під час боїв на Савур Могилі, і після Дебальцевого, і з-під Луганська.

«І кіборги з Донецького аеропорту стоять сьогодні за моєю спиною, звільнені з ворожого полону, де вони перебували у заручниках лише  за те, що вони люблять Україну», – додав Президент.

«І затремтіло серце сьогодні, коли Ірина Геращенко, уповноважений Президента (представник Президента у Тристоронній контактній групі з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі – ред.), яка була в Горлівці, на окупованій території, дістала український прапор і в Горлівці зазвучало багатоголосе: «Слава Україні!» і почули відповідь: «Героям слава!», – розповів Петро Порошенко.

Глава держави наголосив: «І хлопці гордо підняли українські прапори і сказали: «Ми зробимо все, щоб українські прапори повернулися на окуповану територію». Дуже важливо було, що майже кожен сказав: «Ми будемо продовжувати боротьбу для того, щоб витягти  наших хлопців, які залишились у Макієвці, Горлівці».

«Це надзвичайно важливо, бо Україна своїх не кидає», – підкреслив Петро Порошенко. За словами Президента, цим ми відрізняємось від окупанта, який таємно привозить членів угрупування «их там нет», або таємно, без пояснень змушує замовкнути близьких, дружин, батьків та змушує їх робити вигляд, що їх не має.

Глава держави зазначив, що хлопці і дівчата, які були в полоні, знають, як ці довгі три роки їхні батьки, діти, дружини, об’єднавшись з разом з усією нашою командою в єдину силу, билися за те, щоб їх повернути додому.

«Я хочу заявити, і я впевнений, що хлопці, які залишились зараз на окупованій території, це почують – ми будемо з потрійною енергією працювати над вашим звільненням. І будемо робити все для того, щоб це трапилось якомога скоріше», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що саме тому сьогодні така урочиста церемонія, коли з бойовими прапорами українське нове військо вітає своїх із поверненням додому.

Президент особливо подякував всім, хто доклав зусилля для того, щоб сьогоднішнє повернення українців додому відбулось: Першому Віце-спікеру Верховної Ради, представнику Президента у Тристоронній контактній групі з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірині Геращенко, представниками України у  Тристоронній контактній групі, працівникам Служби безпеки України, Генеральної прокуратури,  великій кількості волонтерів, а також тим, хто раніше повернувся з полону.

Петро Порошенко також нагадав, що напередодні відбулась його зустріч з рідними звільнених полонених, де з ними також спілкувався Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, ветеран АТО Вадим Свириденко. Глава держави запевнив, що  буде зроблено все, щоб допомогти звільненим українцям адаптуватись після пережитих тортур, в’язниць та підвалів до нормального життя.

В свою чергу, звільнений з полону український історик, релігієзнавець Ігор Козловський наголосив: «Ми перейшли через страждання, катування, через біль, хвороби і головне – через морально-психологічний тиск. Адже ми постійно відчували любов нашого народу – любов людей, які молилися за нас, які билися за нас. І це головне. Ми зараз відчуваємо цю любов. Я люблю тебе, народе України. Слава Україні!»

Він додав: «Ми повернулися. І я відчуваю у своєму серці щастя і те, що Президент називав відчуттям єдиної родини. Ми дійсно єдина родина. Нас об’єднує не тільки ця земля, це повітря. Нас об’єднує не тільки спільна праця. Нас об’єднує наше бажання зробити так, щоб кожен з нас був вільним, щоб кожен з нас був членом єдиної родини».

Президент та всі присутні на летовищі разом виконали державний гімн України.

Джерело

 

«Нехай вони знають, що ми боремось за їхнє звільнення» – Президент про ув’язнених українців у Росії і в окупованому Криму

Президент Петро Порошенко наголосив, що українські заручники продовжують залишатися не лише на окупованій території Донецької та Луганської областей, але і в Росії. «Українські заручники залишаються і в країні-агресорі – Російській федерації. І ми будемо боротися за те, щоб Роман Сущенко, Олег Сенцов і решта, хто перебуває в РФ і в окупованому Криму якомога швидше були звільнені», – підкреслив Глава держави.

За його словами, міжнародна солідарність і українська рішучість є запорукою цього. «Нехай вони почують нас і знають, що у нас за них болить серце і ми боремось за їхнє звільнення», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

«Велике спасибі, тобі Україно, за те, що ми єдині» – Президент подякував усім, хто зустрів звільнених українських героїв

«Сьогодні знаменний день. Задля таких днів – варто жити. Сьогодні ми з вами здійснили чудо – 74 українця повернулися додому нашими з вами зусиллями», – сказав Президент Петро Порошенко після прибуття до Києва разом зі звільненими полоненими, де їх зустрічали родини та громадяни, які приїхали підтримати звільнених українців.

«Родини полонених стали справжньою родиною, підтримували один одного, боролися разом», – сказав Петро Порошенко та звернувся до усіх, хто зустрічав українських героїв, звільнених з полону, триматися цієї єдності і підтримувати родини українців, які поки що знаходяться в полоні.

«Ми будемо підтримувати тих, чиї родичі залишилися в окупованій Макіївці, у в’язницях і колоніях, у підвалах Донбасу», – наголосив Президент. Він зазначив, що після звільнення і повернення тимчасово окупованих територій «в цих підвалах будуть музеї окупації».

Президент повідомив про інформацією від Канцлера Німеччини та Президента Франції, які «доєднуються до нашої боротьби і будуть робити усе можливе, щоб прискорити звільнення наших хлопців і дівчат, які знаходять в якості заручників».

«Велике спасибі, тобі Україно, за те, що ми єдині, за те, що ми вміємо боротися і вміємо перемагати», – сказав Петро Порошенко та додав, що «в цей надзвичайно важливий день, коли 74 українці вдруге народилися, ми разом святкуємо цей передноворічний подарунок».

Президент також зауважив, що звільнені українці сьогодні побачили як їх зустрічає вся країна: і в Майорську, де перетинали лінію зіткнення, і в Харкові, де їх зустрічали з військовими почестями, і в аеропорту «Бориспіль», де громада чекає з 17.00, не розходячись більше восьми годин, для того, щоб показати як вони чекали на цей день.

«В окупованій Горлівці, де вони почали свій день, майорів український прапор і співали український гімн. Ми пообіцяли, що і український прапор, і український гімн точно повернуться в окупований Донбас, в окуповану Горлівку, повернуться у звільнений Крим. Це може бути нашими з вами зусиллями», – підкреслив він.

Глава держави також звернувся до родичів тих, кого сьогодні звільнили з ворожого полону: «Наша команда виконала слово, яке вам дали – що ми привеземо ваших синів і доньок, ваших чоловіків і дружин, ваших батьків, ми привеземо звільненими. Сьогодні, нарешті, це здійснили».

«Ви цього чекали. Хтось більше трьох років. Я вас вітаю з цим святом. Дякую, що ми разом», – додав Президент.

Водночас, Петро Порошенко повідомив, що вчора окрім зустрічі із рідними звільнених українців, відбулась зустріч ще з одними родинами – тих, кого, незважаючи на всі зусилля, поки що не віддали. Він запевнив, що зусилля по їх звільненню будуть продовжені. Глава держави також додав, що церковні ієрархи продовжуватимуть молитися, підтримувати і сприяти звільненню усіх українських полонених.

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон зазначила, що сьогодні дуже важливий і дуже особливий день для України і українців. «Це і для мене дуже особливий день», – сказала пані Посол. Вона додала, що разом з Президентом Петром Порошенком було докладено багато зусиль для того, щоб цей день став можливим.

«Я хочу запевнити, що ми продовжимо працювати для того, щоб всі заручники повернулись додому», – наголосила Ізабель Дюмон та підкреслила, що Франція підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.

Постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль підкреслив, що сьогодні важливий день та привітав усіх з тим, що відбувся успішний обмін полоненими. Він також відзначив зусилля Президента Петра Порошенка у звільнені українців. «Особливо радію тому, що родичі, друзі і сім’ї ще до Нового року зможуть обійняти своїх найдорожчих», – зазначив він.

«Ми зробили важливий крок сьогодні і зараз потрібно продовжувати інші кроки», – зазначив Вольфганг Біндзайль та наголосив на важливості цього дня для процесу в рамках Мінських домовленостей.

Мама одного із звільнених Миколи Герасименка подякувала Главі держави за зусилля у звільненні полонених. «Я хочу подякувати Петру Порошенку, Ірині Геращенко. Нам дуже складно було чекати цієї хвилини. Для нас дуже довго тягнувся час, тому, що вони (рідні, що були в полоні – ред.) дуже довго страждали. Але ми дочекалися – вони живі, вони перед нами, вони вільні», – сказала вона.

Мама Миколи Герасименка також додала, що родини звільнених полонених будуть підтримувати родини тих, хто ще залишається у полоні: «Вони дочекаються своїх синів».

Джерело