Обмін українських заручників може відбутися 27 грудня 2017 року

27 грудня відбудеться звільнення 74 українців, Україна в рамках звільнення передасть 306 тих, кого дозволяє звільнити українське законодавство.

Протягом останнього місяця СБУ, ГПУ, Мінська гуманітарна група, Адміністрація Президента, пенітенціарна служба , офіс Обмудсмена Валерії Лутковської, МЗС, МВС, Нацгвардія і Мін’юст провели колосальну роботу, щоб бути готовими до звільнення.

Була низка неузгоджених питань, як то верифікація тих, хто не бажає переміщатися на окуповані території, тих, хто вже відбув покарання (термін закінчився в дні, коли вже тривала технічна робота по підготовці звільнення), інші. В рамках Мінської гуманітарної групи, після непростих переговорів, вдалося зняти більшість з цих питань.

Питання звільнення заручників є ключовим для Нормандського формату і обговорювалося, зокрема, під час телефонних переговорів канцлера Німеччини, пані Меркель, і з Президентом Порошенком, і під час її телефонної розмови з президентом РФ Путіним.

Президент Порошенко особисто координував всю роботу всіх відповідних українських відомств, аби все не зірвалося. Йде робота над останніми логістичними і технічними деталями, бо це буде наймасштабніший обмін, коли буде передано 306 громадян і звільнено 74 українців.

Є плани та пропозиції, як найскоріше звільнити всіх, кого зараз, в ці дні, не відпустять з ОРДЛО. Віддадуть тільки 74, але, головне, розблоковано процес звільнення.

Джерело

 

Ватажок терористичного угруповання “ДНР” Олександр Захарченко заявив, що обмін утримуваними особами між Україною та бойовиками ОРДЛО відбудеться 27 грудня, за формулою “306 на 74”. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Автор