СБУ викрила високопосадовців Запорізьких обласної та міської рад на розкраданні бюджетних коштів (фото)

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури викрили високопосадовців Запорізьких обласної та міської рад на розкраданні бюджетних коштів.

У рамках відкритого кримінального провадження правоохоронці встановили, що заступник Голови облради спільно із віце-мером Запоріжжя розробили механізм привласнення грошей під час проведення публічних закупівель комунальними підприємствами регіону. Оперативники спецслужби з’ясували, що учасником протиправної схеми також був родич чиновника облради, який контролює кілька десятків комерційних структур області.

Оперативники СБ України задокументували, що зловмисники штучно формували умови тендерних торгів для перемоги підконтрольних бізнес-структур. Протягом 2017 року фігуранти справи вплинули на результати проведення держзакупівель комунальних підприємств Запоріжжя на суму понад сто тридцять мільйонів гривень. Потім гроші відмивалися через конвертаційний центр, переводилися на рахунки фіктивних фірм та привласнювалися організаторами оборудки.

Під час санкціонованих обшуків у службових приміщеннях та автомобілях фігурантів справи правоохоронці виявили ноутбуки, на яких виготовлялась документація всіх підконтрольних зловмисникам підприємств. Співробітники спецслужби вилучили печатки фіктивних підприємств, бухгалтерські та первинні документи, блокноти з чорновими записами про надходження коштів на рахунки підконтрольних структур та переведення їх у готівку.

За підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ст. 191 Кримінального кодексу України, затримано заступника Голови Запорізької облради та його родича. У рамках відкритого кримінального провадження встановлюється місцеперебування віце-мера міста та вирішується питання щодо притягнення до відповідальності керівників комерційних структур, задіяних у оборудці.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Джерело

 

Прокуратура проводить обшуки у запорізьких службовців, ймовірно причетних до заволодіння 87 млн грн бюджетних коштів

Прокуратура Харківської області проводить розслідування за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

За попередніми даними, один із керівників Запорізької обласної ради у змові з іншими службовими особами та керівниками місцевих товариств і приватних підприємств незаконно заволоділи бюджетними коштами. Йдеться про суму понад 87 млн грн, якою вони заволоділи, проводячи фіктивні тендери з благоустрою парку та шкільного спортмайданчику.

Наразі встановлюються всі особи причетні до злочину. Проведено більше півсотні санкціонованих судом обшуків за місцем роботи та проживання можливих фігурантів провадження у містах Запоріжжя та Мелітополь.

Досудове розслідування триває.

Довідково: максимальна санкція статті передбачає покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело