Рада Європи випустила новий посібник з інтернет-грамотності для дітей і дорослих

Цитатою відомого фізика-теоретика Стівена Хокінга «Ми всі підключені до Інтернету, як нейрони до гігантського мозку» розпочинається нове видання посібника Ради Європи з інтернет-грамотності для дітей і дорослих.

Перше видання такого самого посібника побачило світ у 2013 році. З того часу світ Інтернету надзвичайно змінився, кількість користувачів зросла, їх вік помолодшав, тенденції використання людьми Інтернету змінились, а поруч з тим з’явилися і нові загрози.

Основна мета видання – продовження роботи із формування в молодих людей, сімей, викладачів, розробників політики та сучасних новинок основ для орієнтування у світі глобальних комунікаційних технологій. Посібник дає можливість підготувати майбутні покоління до безпечного використання Інтернету з усвідомленням усіх його можливостей і ризиків. У ньому відображені складні етичні, соціологічні та культурні питання, пов’язані з діяльністю цифрових медіа, які наразі відіграють надзвичайно велику роль у житті більшості людей у багатьох частинах світу.

Хоча видання і пропонує стару структуру подачі матеріалу, вміст його повністю оновлено та додано нові фактичні дані з особливою увагою на технології завтрашнього дня (права людини, захист дітей та їх безпека в Інтернеті тощо).

Посібник містить конкретні поради стосовно безпечного використання таких соціальних мереж, як MySpace, Facebook, Friendster та Web 2.0, а також 25 інформаційних листів, які пропонують технічні знання щодо використання Інтернету, вказують на етичні проблеми і дають поради щодо найкращого використання Інтернету в освітніх цілях. Обмін та публікація особистих даних і фотографій – це чудова можливість для спілкування з іншими людьми, але тягне за собою ризики, з якими користувачі повинні бути ознайомлені. Посібник також пропонує ідеї для практичної діяльності в класах або вдома і висвітлює найкращий пов’язаний досвід. Інформаційні листи містять поради та вправи щодо того, як шукати інформацію, брати участь у чатах чи блогах, навчатися або грати в Інтернеті, зважаючи на принципи конфіденційності й безпеки. Вони також містять інформацію про те, як уникнути знущань або переслідувань, стати активним електронним громадянином, здійснювати покупки або повідомляти про незаконні дії в Інтернеті.

«Оскільки технології розвиваються, змінюються також потреби в освіті користувачів Інтернету. Цей посібник може допомогти вчителям і батькам навчити учнів та дітей ефективно використовувати Інтернет і бути обізнаними про його ризики, а також спонукає користувачів зробити свій внесок у створення зручного Інтернету, що повністю дотримується прав людини», – заявила Джаніш Річардсон, редактор видання.

Джерело

Автор