Марина Порошенко презентувала «Книгу Миру» в Португалії (фото)

18 грудня у рамках офіційного візиту Президента України до Португалії Перша леді Марина Порошенко зустрілася із дітьми з української громади та разом з ними вписали нові сторінки в національному проекті «Книга Миру».

Презентуючи альбом, в якому українські діти залишають свої сімейні фотографії та підписують їх побажаннями про мирне життя, Марина Порошенко зазначила, що «понад три роки наша рідна держава змушена захищати цілісність своїх кордонів. І українські мужні воїни роблять все, щоб повернути мир на рідну землю – заради майбутнього підростаючого покоління України».

«Українці переможуть, як перемагали в історії не раз, бо за нами – правда і справедливість», – наголосила дружина Президента.

Також у ході візиту до Португалії Марина Порошенко відвідала освітній центр ім. Хелен Келлер, який став першою португальською інклюзивною школою для учнів з порушенням зору. Вона була заснована в 1955 році офтальмологом Енріке Моутінью дитячим психіатром Джоном Дос Сантошом та педагогом Марією Амалією Борджес.

За словами директора центру Ани Лусії Пеларіго, наразі в школі навчається 500 учнів, і до кожного школяра педагогічний колектив має індивідуальний підхід для пізнавального, соціального та емоційного розвитку дитини.

Для ознайомлення із португальським досвідом впровадження інклюзивного освітнього середовища Марина Порошенко провела зустріч із Генеральним директором шкільних установ Португалії Марією Мануалою Пастор Фарією, а також координатором офісу інклюзивної освіти та успішного навчання Генеральної дирекції шкільних установ Аною Паулою Монтейро.

Дружина Президента презентувала результати освітнього проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який наразі реалізується у дев’яти регіонах України.

Також Марина Порошенко поділилася з португальськими освітянами досвідом створення школи рівних можливостей в Україні. Зокрема, Перша леді розповіла про ухвалення закону про інклюзивну освіту та Закону «Про освіту», які дали поштовх до розвитку інклюзивного навчання в кожній українській школі. А також – про створення Інклюзивно-Ресурсних центрів, які забезпечать дітям з особливими освітніми потребами постійний кваліфікований супровід протягом всього навчання – від 2 до 18 років.

Українська й португальська сторони домовилися про співпрацю у напрямку розвитку освіти в Україні.

Джерело

Автор